Ромали полюють на нашу довірливість!

Скільки б не говорили, скільки б не попереджали правоохоронці про небезпеку потрапити до шахрайських тенет, проте доводиться констатувати, що балачки любителів легкої наживи досягають свідомості наших громадян набагато швидше та ефективніше за усі можливі застереження, затуманюючи здоровий глузд та спонукаючи людину опинитися на гачку у пройдисвітів.
В обласному центрі жертвою стала 18-річна дівчина, яку дві шахрайки перестріли на перехресті вулиць Шевченка та 1-го Травня. Сценарій таких несподіваних зустрічей зазвичай однаковий: незнайомки (в переважній більшості, романської зовнішності) пропонують юнці поворожити, наперед сказавши щось таке, що змушує потенційну жертву повірити у правдивість твердження. Слід зазначити, що у пройдисвіток вже заздалегідь заготовлені стандартні фрази, які в тій чи іншій мірі стосуються ситуацій, властивих кожному з нас. Проте почуте щось подібне від незнайомих людей конкретно про себе чомусь викликає впевненість, що ось просто серед вулиці добродійки відкриють перед нами завісу майбутнього й розкажуть усе, що було, що буде. Натомість «вуличні гадалки» вдало користуються тим, що їхні балачки вже справили потрібний ефект, і переходять до наступного етапу свого розіграшу — вимога винагороди. В нашому випадку молода дівчина віддала шахрайкам півтори тисячі гривень, мобільний телефон та срібну обручку.
Того ж таки дня на подвір’ї домогосподарства 72-річної жительки Романівського району звідки не візьмись з’явилися дві молоді жінки романської зовнішності. Літня господарка проживала одиноко, а тому, здавалося б, обережно поставилася до непроханих гостей. А вони, в свою чергу, вже почали розігрувати перед старенькою невимушену виставу. Мовляв, порча чорна на родині господарки, небезпека смертельна, безвихідь та скрута. Гроші у неї в хаті нібито «нечисті», на усіх купюрах прокляття страшенне. Наївна господарка винесла усе — три тисячі гривень... Все, що змогла зробити обдурена жінка, — заявити в міліцію, що разом із порчею циганки винесли з її хати і гроші. Проте повідомити правоохоронцям прикмети зловмисниць господарка вже не змогла, оскільки, зважаючи на свої літа, вона їх просто не запам’ятала.
Працівникам міліції вдалося вийти на слід цілого табору шахраїв, які пересувалися автошляхами Житомирщини автобусом. Останній їх візит був до 60-річного жителя Ємільчинського району. На подвір’ї господаря п’ятеро жінок розіграли справжнє шоу, метою якого стало зчинити переполох та скористатися розгубленістю господаря. А тим часом ще одна непрохана гостя вже нишпорила по кімнатах будинку в пошуках схованки. Як тільки вона з’явилася на подвір’ї знову, весь галасливий табір поспішив залишити домогосподарство своєї жертви. Коли ж господар, оговтавшись від вистави, зайшов до будинку, то виявив відсутність 3 тисяч гривень, 650 євро, ювелірних виробів із золота й срібла на загальну суму близько 9 тисяч гривень. Шахрайок затримали, однак їх місце можуть зайняти інші. Тож, шановні громадяни, будьте обережними!
Пам’ятайте найпростіші правила.
Не пускайте до своєї оселі осіб романської зовнішності за сумнівних обставин. Не реагуйте на прохання — «переповити дитину», «напитися води», «зняти порчу», «поворожити» тощо. Шахраї — тонкі психологи. Не слід забувати, що, відкриваючи двері вашої домівки незнайомцям, ви автоматично наражаєтесь на небезпеку.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника міліції, старший лейтенант