Заява голови комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони Володимира Литвина

Заява голови комітету ВР України з питань національної безпеки і оборони Володимира Литвина

Група позафракційних депутатів подала в парламент проект постанови з пропозицією Президенту України Віктору Януковичу звільнити Кабінет Міністрів Миколи Азарова та провести консультації щодо формування нового уряду.
«У зв’язку з тим, що представники фракцій взагалі не погодилися розглядати наші пропозиції, стверджуючи, що їх мало цікавить відставка уряду, а потрібно підтримувати революційний процес, ми офіційно вносимо цей проект постанови, в якій викладені невідкладні заходи з подолання політичної кризи в Україні», — повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Володимир Литвин.
В.Литвин зазначив, що підго­товлений проект рішення парламенту підписали щонайменше десять позафракційних депутатів.
Зокрема, у проекті постанови зазначається, що «у ніч з 30 листопада на 1 грудня 2013 року правоохоронцями було з особливою жорстокістю побито учасників маніфестації на підтримку підписання Угоди України з ЄС на Майдані Незалежності у місті Києві. Внас­лідок цього група людей отримала тілесні ушкодження та травми».
«Це викликало справедливе обурення українського суспільства та негативну міжнародну реакцію, призвело до масових акцій протесту по всій Україні, нових конфліктів та зіткнень. Водночас реакція влади на такі антизаконні дії силових структур та груп молодиків виявилась абсолютно неадекватною ситуації, що склалася. Президент та Кабінет Міністрів України обмежилися лише засудженнями таких дій», — йдеться в проекті документу.
Позафракційні депутати пропонують Верховній Раді «категорично засудити жорстокі і немотивовані дії відносно учасників мирної маніфестації».
Крім того, парламент повинен заслухати звіт Генеральної прокуратури України щодо результатів розслідування обставин, пов’язаних із грубими і викличними порушеннями прав громадян з боку правоохоронних органів. Прийняти рішення щодо відповідальності посадових осіб, причетних до організацій та здійснення розправи над мирними людьми.
«Рекомендувати Президенту України прийняти рішення про відставку Кабінету Міністрів України і провести консультації з Верховною Радою України щодо складу нового уряду. За їх результатами запропонувати Верховній Раді України кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України», — пропонують позафракційні депутати.
Крім того, пропонується за пропозиціями Президента України і Верховної Ради України, сформувати делегації для відновлення переговорів з ЄС і РФ. Поставити перед ЄС питання про введення безвізового режиму для громадян України з 1 січня 2014 року.
Верховна Рада також повина до 30 грудня 2013 року виконати усі необхідні умови для підписання угоди України з ЄС та для введення безвізового режиму для відвідування українськими громадянами країн ЄС.
Прес-служба голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони