Що необхідно знати про феєрверки, щоб не зустріти Новий рік у лікарні

Що необхідно знати про феєрверки, щоб не зустріти Новий рік у лікарні

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Напередодні новорічних свят хотів би більше дізнатися про один з атрибутів зустрічі Нового року — феєрверки. Яким нормативним актом регулюється дане питання та які обмеження існують у використанні феєрверків?
Сергій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Упродовж останніх років майже всі випуски післяноворічних новин розпочинаються із статистичних даних щодо кількості людей, які отримали травми в результаті неправильного користування піротехнічними засобами. На жаль, часто внаслідок таких травм люди залишаються інвалідами, а іноді навіть позбавляються життя.
А тому, щоб не зіпсувати свято, необхідно знати декілька елементарних правил при виборі та використані феєрверків та інших піротехнічних засобів, які передбачені Тимчасовими правилами обігу в Україні побутових піротехнічних засобів, затвердженими наказом МВС України №1649 від 23.12.2003 р., Технічним регламентом піротехнічних виробів, затвердженим постановою КМУ №839 від 03.08.2011 р. та іншими нормативно-правовими актами.
ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО БЕЗПЕЧНОСТІ ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ
Піротехнічний виріб повинен:

  1. мати визначені його виробником експлуатаційні характеристики, що повідомляються призначеному органові під час проведення процедури оцінки відповідності з метою гарантування безпечності та надійності такого виробу;

  2. бути сконструйованим та виготовленим з урахуванням вимог до його безпечної утилізації;

  3. під час використання за призначенням функціонувати належним чином.


Покриття запального гніту засобу ініціації піротехнічного виробу повинно мати достатню механічну стійкість, а параметри часу його горіння зазначаються в маркуванні.
Електрозапалювачі засобу ініціації піротехнічного виробу повинні бути захищені від впливу електромагнітних полів та електростатичного розряду і мати експлуатаційну документацію.
Проводи електроза­палю­ва­чів засобу ініціації піротехнічного виробу повинні мати достатню ізоляцію та бути стійкими до механічних пошкоджень.
Маркування піротехнічних виробів повинні містити такі відомості:

  • найменування та адресу виробника піротехнічного виробу або у разі, коли виробник не зареєстрований на території України, — також найменування та адресу уповноваженого ним представника-резидента України;

  • найменування та тип піротехнічного виробу;

  • вікові обмеження;

  • клас піротехнічного виробу;

  • інструкцію щодо використання та зберігання піротехнічного виробу;

  • місяць та рік виготовлення піротехнічного виробу;

  • термін зберігання піротехнічного виробу;

  • радіус небезпечної зони дії піротехнічного виробу;

  • вагу піротехнічної суміші та/або вибухової речовини.


Споживачеві заборо­няється розбирання, перепакування або ремонт побутових піротехнічних виробів.
ВІКОВІ ОБМЕЖЕННЯ
Феєрверки (феєрверочні вироби) заборонено продавати або передавати особам, які не досягли наступного віку:

  1. загального використання, що мають дуже низький рівень небезпеки та шуму і можуть використовуватися у житлових будівлях (класу 1), — 12 років;

  2. загального використання, що мають низький рівень небезпеки та шуму і не призначені для використання у житлових будівлях (класу 2), — 16 років;

  3. загального використання, що мають середній рівень небезпеки і не призначені для використання у житлових будівлях (класу 3), — 18 років.


ВИМОГИ ЩОДО ПРОДАЖУ ПОБУТОВИХ ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ
Побутові піротехнічні вироби, що надходять у продаж, мають бути з паспортом (формуляром, інструкцією із застосування), який засвідчує відповідність побутового піротехнічного виробу вимогам нормативної документації, а також із супровідними документами, передбаченими законодавством України: накладними, товарно-транспортними накладними, сертифікатами відповідності державної системи сертифікації УкрСЕПРО або свідоцтвами про визнання чи їх копіями на бланках установленого зразка.
Продаж побутових піротехнічних виробів здійснюється за наявності інструкції із застосування (експлуатації) українською мовою, розташованою на споживчому пакуванні. Якщо текст інструкції не вміщується на споживчому пакуванні, то аркуш із текстом інструкції має додаватись до кожного побутового піротехнічного виробу або до кожної упаковки з виробами, якщо вироби продаються споживачу упаковками.
Забороняється продаж побутових піротехнічних виробів, які не мають або втратили ідентифікаційні ознаки, із простроченим терміном придатності або із простроченим гарантійним терміном, а також неякісних (забракованих) та без інструкції із застосування (експлуатації). Продаж побутових піротех­нічних виробів на ринках забороняється.
ОБМЕЖЕННЯ ЗАСТОСУВАННЯ ПІРОТЕХНІЧНИХ ВИРОБІВ
Застосування побутових піротехнічних виробів здійснюється споживачем відповідно до інструкції, розміщеної на виробі або на споживчому пакуванні виробу.
Забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів у заборонений рішеннями органів місцевого самоврядування час, за винятком днів святкування Нового року в ніч із 31 грудня на 1 січня.
При проведенні масових заходів забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів, що можуть створити небезпеку травмування людей уламками, горючими елементами та частинами побутових піротехнічних виробів, що рухаються.
Також забороняється:

  • кидати побутові піротехнічні вироби, ударяти по них будь-якими предметами, тягти за фітиль;

  • переносити побутові піротехнічні вироби у кишенях, під одягом, зберігати без пакування;

  • залишати побутові піротехнічні вироби без нагляду;

  • будь-яка переробка побутових піротехнічних виробів та їх розбирання;

  • використання побутових піротехнічних виробів другого і третього класу небезпеки особами, які не досягли 18-річного віку;

  • використовувати побутові піротехнічні вироби, які створюють ефекти на висоті та/або шумові ефекти, ближче 100 м від лікарень, церков, дитячих установ, шкіл, будинків престарілих та інших громадських споруд і житлових будинків;

  • кидати приведені в дію побутові піротехнічні вироби під ноги перехожих, із вікон та балконів, здійснювати феєрверки з дахів домів та інші дії, від яких можуть постраждати люди або майно;

  • використання побутових піротехнічних виробів особами, які знаходяться в нетверезому стані.


При поводженні з побутовими піротехнічними виробами, не пов’язаними з приведенням в дію піротехнічних виробів, не допускається куріння та застосування відкритого вогню.