Наркоманами не народжуються

Розповідь про профілактику зловживання психоактивними речовинами варто було б почати з твердження, що наркотики — зло.
Психоактивні речовини розподіляються на декілька груп. Засоби, що діють заспокійливо на центральну нервову систему, — позбавляють страху, тривоги, напруги. Інші ж — навпаки прискорюють передачу сенсорних сигналів, збуджують нервову систему, що призводить до ейфорії, надзвичайного припливу енергії, сил, гострих відчуттів.
Наркоманія — це епідемія, яка з кожним роком набуває все більших обертів. За статистикою, «перші кроки» до цієї залежності роблять підлітки у 13-15 років. Та, на жаль, на сьогодні це явище набуло ще більш молодшого віку і забирає до свого полону дітей у віці від 9 до 12 років.
Дані про поширеність вживання психоактивних речовин в Україні, що отримані з різних джерел, — дуже суперечливі, зустрічаються цифри від сотень тисяч до 1-1,5 мільйонів чоловік.
Людина не народжується наркоманом. Що ж штовхає її на перший крок зближення з наркотиками? Звідки беруться в суспільстві наркомани і токсикомани? Однозначної відповіді на це питання немає. Найістотнішими причинами вживання наркотиків є цікавість, бравада, прагнення до незвичайних відчуттів, вплив оточення. Сприятливою умовою при цьому є відсутність батьківського контролю за життям і дозвіллям дитини.
На вівтар наркоманії і токсикоманії в жертву приносяться власне здоров’я, здоров’я дітей, щастя близьких, це завдає шкоди оточуючим і всьому суспільству. Прийомом наркотиків людина прирікає себе на повільне самогубство. Кінець наркоманії завжди драматичний — це життєва катастрофа.
Наркотичні речовини руйнують всі органи, але передусім вони згубно впливають на центральну нервову систему, яка є для них основною мішенню. Наслідки вживання наркотиків — жахливі. Буквально через три-чотири місяці після початку вживання виникають майже необоротні порушення у вигляді розладів мови, ходи, тремтіння кінцівок, судом. Наркотики вражають насамперед найскладніший вищий відділ нервової системи — кору головного мозку. Ослаблення психічної діяльності, її занепад відбувається у наркоманів набагато швидше, ніж у алкоголіків.
Усе це свідчить, що наркоманія — дуже важке захворювання, яке здебільшого призводить до ранньої інвалідності. З упевненістю можна сказати, що кожна нова ін’єкція, затягування або прийом наркотичних речовин неминуче вкорочують життя. Непомітно підточуючи і руйнуючи весь організм, наркотичні отрути скорочують життя в 4-5 разів. Як правило, третина наркоманів помирають приблизно через 5 років після початку вживання наркотиків, середній вік життя хронічного наркомана не перевищує 30 років, оскільки організм не може витримати постійного виснаження.
Людина, яка зіткнулася з проблемою наркоманії, може звернутися по допомогу до батьків, викладачів, лікарів. Також можна звернутися в наркологічний диспансер, де обов’язково нададуть кваліфіковану допомогу.
Н.ГАВРИЛЮК, фтизіатр Новоград-Волинського міськрайТМО