«Два автобуси «тітушок» біля податкової!», «Захопили міськвідділ міліції!», «Б’ють вікна у Будинку рад!»

«Два автобуси «тітушок» біля податкової!», «Захопили міськвідділ міліції!», «Б’ють вікна у Будинку рад!»

Такі і це ще далеко не всі чутки, що розбурхали новоградців минулого четверга. На щастя, жодна з них не мала під собою підгрунтя. Простіше кажучи, виявилася звичайною брехнею. Але інформація (знову ж таки з чуток) про загрозу запровадження в Україні надзвичайного стану налякала городян. Ті масово ринули до банкоматів, вишикувавши там небачені черги. Такі ж черги створилися й на автозаправках. Місто перебувало на межі паніки. Тож не дивно, що біля адмінбудівлі, де ще з обіду утворився стихійний мітинг, людей не меншало.
Як повідомляла газета «Звягель» у минулому номері, навпроти Будинку рад 20 лютого виник стихійний мітинг. На зустріч до громади було викликано заступника голови районної ради Миколу Лосовського — на той момент голову районного осередку Партії регіонів, який, на вимогу людей, привселюдно написав заяву про звільнення із займаної посади.
Але мітингувальники не розходилися. Більше того — вони заблокували проїзд вулицею Шевченка у центральній частині міста. А Новоградом тим часом ширилися неймовірні чутки. Ледве не кожні 10-20 хвилин «хтось від когось чув», як у місті відбуваються погроми і захоплення. Нібито, провокації влаштовують групи заїжджих «тітушок». Мова йшла про приміщення податкової, міліції, виконкому, приватні торговельні павільйони тощо. Але жодного разу інформація не підтверджувалася.
Стривожені повідомленнями, городяни після роботи зібрали ще більш велелюдний мітинг на проїжджій частині біля Будинку рад, аніж той, що тривав удень. Серед присутніх можна було побачити чимало представників влади, керівників організацій і закладів, що діють у місті.
Було вирішено, що загони народної самооборони, сформовані дещо раніше, віднині допомагатимуть міліцейським патрулям слідкувати за правопорядком. Ближче до ночі на площу привезли металеву діжку — один із символів української революції, в якій розпалили багаття, щоб можна було зігрітися. Біля дверей виконкому встановили екран, на який транслювали новини з Києва. Волонтери пропонували бажаючим гарячі чай і каву та бутерброди. А чоловіки, котрі вступили до лав самооборони, на автомобілях і пішки прочісували Новоград, намагаючись упередити напади провокаторів.
Ситуація була стабільною, доки не надійшов сигнал від охоронця Будинку рад. Туди увірвався молодик, котрий, як він потім розкаже, «хотів протестувальникам відчинити двері». Нібито, присутні на площі, які зібралися, щоб захистити цю будівлю, й без його «допомоги» не могли туди увійти… За декілька хвилин нетверезого «тітушку» (як його одразу ж нарекли) витягли з будівлі й передали в руки правоохоронцям. Більше до ранку провокацій не було.
Всі наступні ночі групи активістів із числа народної самооборони чергували біля Будинку рад, а також на обох в’їздах до міста по трасі «Київ-Чоп». Про якісь надзвичайні пригоди не повідомляли.
У суботу (про події п’ятниці — підсумки позачергового засідання районної ради) на площі Лесі Українки відбулося вже традиційне народне віче. Несприятлива погода із холодним зимово-весняним дощем не стала на заваді знову ж таки декільком сотням городян, аби зібратися для «політінформації».
Серед іншого на народному віче прозвучала пропозиція звернутися до міської ради і міської топонімічної комісії, щоби перейменувати одну з головних вулиць Новограда-Волинського у вулицю Героїв Майдану. На розгляд громади запропонували вулиці Леваневського і Радянську. Як здалося, більшість підтримала пропозицію щодо перейменування Радянської. Тепер слово за вищезгаданою комісією і депутатами міської ради.
Віче проходило надзвичайно емоційно, зважаючи на останні події, що відбувалися в Україні. Насамкінець прозвучав заклик-звернення до місцевих комуністів «забрати» до вечора пам’ятник Леніну зі Скверу Слави, або у протилежному випадку він просто припинить існування, як це вже сталося у десятках міст і населених пунктів країни.
Вочевидь, захисники пам’ятника не відреагували на попередження, і тієї ж ночі невідомі активісти, зруйнувавши постамент, скинули пам’ятник Леніну на землю. У першій половині дня неділі міські служби забрали пам’ятник і знову, як і наприкінці літа минулого року, вивезли його на територію міського комунального господарства. Наразі подальша доля суперечливого пам’ятника невідома. Хоча є неофіційна інформація, що більше Леніна ставити в Новограді не будуть. (Містом ходять різні пропозиції стосовно того, що робити з пам’ятником далі. Зокрема — продати, а на отримані кошти придбати обладнання для лікарні.) До того ж, по Україні за останній тиждень зафіксували справжній «ленінопад», коли пам’ятники знімали практично по всій країні, десятками.
У подальші дні Верховна Рада України, проявивши небувалу злагодженість і активність, дещо заспокоїла революційні настрої серед населення. Водночас активісти з народної самооборони продовжують патрулювати місто разом із правоохоронцями.
Олег БРЮХАНОВ