Виконання судових рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі

Примусове стягнення заборгованості із виплати заробітної плати та інших витрат, пов’язаних із трудовими правовідносинами, здійснюється органами державної виконавчої служби на підставі виконавчих документів у порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».
Державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документа за заявою стягувача або його представника про примусове виконання рішення та в інших передбачених законом випадках, якщо не закінчився строк пред’явлення такого до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим Законом України «Про виконавче провадження», і пред’явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.
Примусове виконання виконавчого документа полягає у вжитті державним виконавцем заходів примусового виконання рішень. Такими заходами є, зокрема, звернення стягнення на кошти та інше майно (майнові права) боржника, у тому числі, якщо вони перебувають в інших осіб або належать боржникові від інших осіб.
Разом із тим слід зазначити, що на вимоги про виплату заробітної плати законодавством встановлені певні пріоритети.
У відділі державної виконавчої служби Новоград-Волинського міськрайонного управління юстиції на виконанні знаходяться виконавчі документи про стягнення заборгованості по заробітній платі з підприємств: ПАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ПАТ «Ярунська сільгосптехніка», які мають велику заборгованість по заробітній платі.
Відділом у примусовому порядку проводяться виконавчі дії щодо погашення заборгованості по заробітній платі, а саме: винесено постанови про арешт коштів боржника в банківські установи.
При надходженні коштів державний виконавець, розподіляючи кошти, керується вимогами статті 44 Закону, яка передбачає черговість задоволення вимог сгягувачів, а саме і у разі, якщо сума, стягнута з боржника, недостатня для задоволення всіх вимог за виконавчими документами, то вона розподіляється державним виконавцем між стягувачами в порядку черговості, встановленому цією статтею:

  • у першу чергу задовольняються забезпечені заставою вимоги щодо стягнення з вартості заставленого майна;

  • у другу чергу задовольняються вимоги щодо стягнення аліментів, відшкодування збитків та шкоди, завданих внаслідок злочину або адміністративного правопорушення, каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку зі втратою годувальника;

  • у третю чергу задовольняються вимоги працівників, пов’язані з трудовими правовідносинам, та зобов’язання за єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.


Вимоги стягувачів кожної наступної черги задовольняються після задоволення в повному обсязі вимог стягувачів попередньої черги. У разі, якщо стягнута сума недостатня для задоволення в повному обсязі усіх вимог однієї черги, вимоги задовольняються пропорційно до належної кожному стягувачу суми. Вимоги стягувачів щодо виплати заборгованості із заробітної плати задовольняються в порядку надходження виконавчих документів. Стягнута з боржника сума розподіляється між стягувачами, згідно з виконавчими документами, за якими відкрито виконавчі провадження на день зарахування стягнутої суми на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.
Відповідно до п.5 ст.52 Закону України «Про виконавче провадження», у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно, за винятком майна, на яке, згідно із законом, не може бути накладено стягнення. Звернення стягнення на майно боржника не зупиняє звернення стягнення на кошти боржника.
Державним виконавцем відділу складено акт опису і арешту майна боржників-підприємств, винесено постанову про призначення суб’єкта оціночної діяльності — суб’єкта господарювання для участі у виконавчому провадженні ПАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ПАТ «Ярунська сільгосптехніка», матеріали щодо реалізації майна передані до Державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Житомирській області.
Якщо керівник боржника ухиляється від виконання рішень про стягнення заборгованості із заробітної плати за поданням державного виконавця, то судом може бути встановлено тимчасове обмеження його у праві виїзду за межі України.
Державним виконавцем направлено подання до Новоград-Волинського міськрайонного суду про тимчасове обмеження керівників підприємств ПАТ «Новоград-Волинський м’ясокомбінат», ПАТ «Ярунська сільгосптехніка» у праві виїзду за межі України.
У разі ухилення боржника від сплати заборгованості із заробітної плати державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності, відповідно до чинного законодавства в порядку ст.382 КК України.
Державним виконавцем направлено подання до Новоград-Волинського МВ УМВС про притягнення до кримінальної відповідальності за ст.382 ККУ керівника ПАТ «Ярунська сільгосптехніка».
У Новоград-Волинському міськрайонному суді перебуває кримінальна справа за ст.382 ККУ, відносно керівника ПАТ «Ярунська сільгосптехніка».
Державні виконавці відділу вживають всі заходи примусового виконання судових рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі.
О.ШЛАПАК, заступник начальника відділу