На Житомирщині правоохоронці вилучають унікальні зразки зброї

Упродовж тільки одного дня працівники Новоград-Волинського міськвідділу міліції вилучили у двох чоловіків саморобний вогнепальний пристрій та… мачете.
Працівники міліції, перевіряючи інформацію про зброю, яка могла знаходитися у 25-річного жителя Новограда-Волинського, навідалися до його оселі. Під час санкціонованого обшуку у шафі правоохоронці знайшли незвичайний саморобний пристрій: металеву трубку, зігнуту з обох боків, з отвором посередині та примотаними біля нього сірниками.
— Чоловік пояснив, що на створення такого диво-приладу його надихнули переглянуті кінофільми, — розповів начальник Новоград-Волинського МВ УМВС Сергій РЯБОШАПКА. — За його словами, так званий самопал призначався виключно для самооборони, аби відлякати можливих злочинців. Щоправда, хто саме мав би зазіхнути на його, відверто кажучи, небагате майно, сказати не зміг.
Цього ж дня увечері на одному з блокпостів поблизу районного центру в автомобілі «Форд», який належить 24-річному жителю Рівненщини, працівники міліції виявили справжнісіньке… мачете. Дещо заіржавілий, але від цього не менш небезпечний, велетенський ніж довжиною понад півметра, чоловік перевозив у багажнику. Й тут версія власника зброї не відрізнялася від попередньої: мовляв, часи неспокійні, для самооборони приберіг.
Нині вилучена зброя направлена до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в Житомирській області на дослідження. Після висновків експертів буде дана остаточна кваліфікація зазначеним подіям.
Наразі слідчим відділом міліції відкриті кримінальні провадження за ст.263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» Кримінального кодексу України. І якщо власникові мачете загрожує покарання від штрафу до позбавлення волі на строк до трьох років, то «зброяр-самоучка» може потрапити у в’язницю на строк від трьох до семи років.
Варто зазначити, що, відповідно до законодавства, особа, яка добровільно здала зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої, звільняється від кримінальної відповідальності.
Інна ВОВЧЕНКО, Новоград-Волинський МВ УМВС України в Житомирській області