…За плечима — понад триста тисяч кілометрів за кермом військових автомобілів

…За плечима — понад триста тисяч кілометрів за кермом військових автомобілів

Із 1993 року, відповідно до Указу Президента №452/93, в Україні запровадили свято — День автомобіліста і дорожника. Професійне свято працівників автомобільного транспорту щорічно припадає на останню неділю жовтня.
Поряд із сотнями тисяч автомобілістів України відзначає професійне свято і військовий колектив батальйону матеріального забезпечення 30-ої окремої механізованої бригади, що дислокується в нашому місті, на чолі з командиром батальйону, підполковником Юрієм ОКУНЄВИМ.

— Враховуючи специфіку нашого підрозділу, можна із впевненістю сказати, що наші водії забезпечують заходи бойової підготовки всіх підрозділів бригади, а це — перевезення особового складу для забезпечення стрільб, навчань на Олександрівському навчальному центрі, на 240-му центрі підготовки підрозділів м.Житомир, забезпечення підрозділів підвозами боєприпасів, паливно-мастильними матеріалами, речовим та продовольчим майном, — розповідає про особливості роботи підполковник Юрій Окунєв.
Кожен військово­службовець батальйону відповідально ставиться до своїх обов’язків, особливо хочеться відзначити командира відділення автомобільної роти підвозу боєприпасів, молодшого сержанта Геннадія Володимировича СВІРЩУКА, про якого далі піде розмова.
…Завершивши впевнений і вивірений маневр, встановлюючи машину на відведене їй місце в боксі, водій із багаторічним стажем, молодший сержант військової служби за контрактом Геннадій Свірщук подумки повернувся до подій одинадцятирічної давнини, коли життя поставило перед ним важливий вибір. Розпочинався час разючих змін у його житті, який приніс чимало яскравих вражень.
Весною 2001 року перед юнаком із невеликого села Мала Горбаша, розташованого на мальовничому березі Церема у Новоград-Волинському районі, постала знайома більшості з нас проблема визначення подальшого життєвого шляху. Шкільний атестат, підготовка спочатку в Ярунській, а згодом — у Корецькій автошколі дала можливість отримати першу важливу чоловічу спеціальність — водія. Потім настав час йти в армію. Строкову військову службу проходив у 237-му зенітно-ракетному полку, який був розташований у місті Новограді-Волинському. Там він успішно опанував військову спеціальність на посаді водія-електрика БТР. Вирішив не залишати військової справи і продовжити військову службу, але вже в ролі військовослужбовця за контрактом. Враховуючи професійні водійські якості та шалену тягу до автотранспорту, Геннадій був направлений в окремий батальйон матеріального забезпечення при танковій дивізії, що знаходилась у нашому місті, на посаду водія.
Упродовж 2003-2004 років Геннадій Свірщук, зарекомендувавши себе з позитивної сторони, виявив бажання та, про­йшовши професійний відбір, був зарахований до миротворчого контингенту в миротворчу місію в Республіку Сьєрра-Леоне, що знаходиться в Західній Африці, де проходив службу на посаді водія автомобіля Урал-375. Основні завдання, які стояли перед підрозділом, в якому перебував молодший сержант Геннадій Свірщук, це — перевезення вантажів, перевезення персоналу місії та високоповажних осіб. Із цими завданнями Геннадій впорався на відмінно.
За період проходження служби молодший сержант Г.В.Свірщук брав участь у різних командно-штабних навчаннях. Зокрема, це — «Артерія-2007», «Бригадні тактичні навчання-2008», «Адекватне реагування-2011», а в цьому році — «Перспектива-2012». Це дало йому можливість опанувати водіння таких автомобілів як КрАЗ-255, -260, -6322, ЗіЛ-131, ГАЗ-66, Урал-4320, КамАЗ-4310, УАЗ-3115, а також БТР-80. Напевне, саме цей статус спонукав молодшого сержанта Г.В.Свірщука стати одним із кращих водіїв серед військовослужбовців-контрактників батальйону.
У 2011 році, після проходження сержантських курсів на базі 30-ої окремої механізованої бригади, молодший сержант Геннадій Свірщук був призначений на посаду командира відділення автомобільної роти підвозу боєприпасів батальйону матеріального забезпечення.
— Як і підготовка, так і служба в частині — насичена і цікава, — поділився думками Геннадій Свірщук. — Спочатку було дещо важко звикнути до ритмів бригадного життя, але товариші по службі та командири порадами, а часто й особистим прикладом допомогли швидко адаптуватися.
У підсумку — за одинадцять років контрактної служби — командир відділення гвардійської механізованої бригади, молодший сержант Г.В.Свірщук пройшов і миротворчу місію, і гартування справжнім військовим колективом, і важливі вітчизняні навчання. Неодноразово був нагороджений грамотами та подяками від керівного складу 8-го армійського корпусу, 30-ої окремої механізованої бригади. За плечима — понад триста тисяч кілометрів за кермом військових автомобілів, а поряд — дружний і згуртований колектив, який завжди готовий прийти на допомогу, цікава бойова робота.
У минулому році, підписавши вже свій третій п’ятирічний контракт, він із впевненістю продовжуватиме військову кар’єру. Сьогодні у нього багато нагальних справ і завдань: привести після полігону до ладу машини свого відділення, разом із підрозділом якісно підготуватися до нового навчального періоду, засвоїти і закріпити нові знання та навички, щоб у час «Ч» власними діями не підвести армійський колектив.
Користуючись нагодою, від імені військовослужбовців 30-ої окремої механізованої бригади хочу привітати всіх водіїв зі святом та побажати їм безпечних доріг і безвідмовної роботи залізного коня!
Сергій САМЧУК, капітан, заступник командира батальйону матеріального забезпечення з виховної роботи 30-ої ОМБр