Коли ми офіційно станемо звягельчанами?

Коли ми офіційно станемо звягельчанами?

Питання повернення місту Новограду-Волинському історичної назви Звягель закрито. Одночасно відбулося перейменування Новоград-Волинського району у Звягельський. Відповідні постанови ухвалила Верховна Рада України на минулому тижні 260-ма голосами.

Оскільки ці зміни дійсно стосуються кожного, то природно, що в містян і жителів району виникають питання: коли вони офіційно набудуть чинності та які особливості заміни документів на нас чекають.

Газета «Звягель» отримала попередній коментар від міської ради. Наразі органи місцевого самоврядування очікують на підписання зазначених вище постанов ВРУ Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком. Після цього вийде розпорядження міського голови Миколи Боровця, яким буде зобов’язано привести всю офіційну документацію органів місцевого самоврядування у відповідність до змінених назв; а іншим суб’єктам господарювання та фізичним особам це буде рекомендовано. За нашою інформацією, проєкт розпорядження міського голови вже підготовлений.

Станом на 18 листопада 2022 року, постанову Верховної Ради України «Про перейменування міста Новоград-Волинський Новоград-Волинського району Житомирської області» передано на підпис Голові Верховної Ради, що підтверджується інформацією з офіційного веб-сайту Верховної Ради України.

Щодо набрання чинності постанови, то вона, відповідно до абзацу другого статті 7 Закону України «Про географічні назви», набирає чинності одночасно з набранням чинності, відповідно, законом про Державний бюджет України, рішеннями Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських рад про бюджети на відповідний рік, якими передбачаються видатки, пов’язані з таким найменуванням та перейменуванням, тобто, це — з 01 січня 2023 року.

Після перейменування міста мешканці територіальної громади не матимуть жодних фінансових витрат, адже замінювати документи на майно чи землю, а також оновлювати прописку не потрібно. Такого обов’язку закон не передбачає. Відтак усі документи є чинними та не потребують заміни чи отримання нового документа.

За власною ініціативою або в разі потреби (купівлі-продажу, дарування тощо), власник майна має право звернутися до органу держреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна ці документи замінюватимуться за загальною процедурою.

Не передбачено обов’язку і щодо оновлення відомостей про проживання. Зміна назви міста не є зміною місця проживання, тобто, чинним законодавством не передбачено обов’язку змінювати «штамп» у паспорті, у зв’язку зі зміною назви міста. Перереєстрація місця проживання особи може відбутися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто, коли в особи виникне потреба.

Документи потрібно буде замінити лише підприємцям та юридичним особам. При перейменуванні міста виникає необхідність змін у найменуванні чи відомості про місцезнаходження юридичної особи шляхом внесення відповідних змін до її установчих документів та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб.

При цьому суб’єкти підприємницької діяльності зможуть змінити дані про назву міста і в загальному порядку при внесенні ними чергових змін до своїх установчих документів, пов’язаних зі зміною складу учасників (засновників, власників), структури управління, розміру статутного фонду, зміни видів економічної діяльності тощо.

Додаткових витрат можуть зазнати ті юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які мають бланки і штампи зі старими назвами.

Олег БРЮХАНОВ