БОРИС ПОДСАДНИЙ: «НОВИХ ЗАКОНІВ ОЧІКУЄМО У КВІТНІ»

БОРИС ПОДСАДНИЙ: «НОВИХ ЗАКОНІВ ОЧІКУЄМО У КВІТНІ»

З першими по-справжньому теплими променями весняного сонця розпочинається сезон будівництва. Інтенсивно розбудовується і наше місто. За минулий рік на його теренах виросло більше ста індивідуальних та два багатоквартирних житлових будинки, десятки об’єктів соціально-громадського значення. Однак за перший квартал цього року не було здано в експлуатацію жодної будівлі. І не тому, що зупинилося будівництво (хоча, зрозуміло, що за умов фінансової кризи воно переживає не найкращі свої часи), а через те, що досі не визначено чітко законодавством всі нормативні його моменти, з’являється багато змін та доповнень. Про них — наша наступна розмова з головним архітектором Новограда-Волинського Б.В.ПОДСАДНИМ:
— Борисе Володимировичу, що нового останнім часом з’явилося в нормативно-дозвільній системі стосовно галузі будівництва?
— З 1 січня 2008 року утворилася Інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю в Житомирській області. Маючи нагоду, хочу повідомити, що Новоград-Волинський сектор знаходиться по вул.Пушкіна, 8а (приміщення колишнього ВРЖЕП-2), і очолює його Ігор Анатолійович Харченко.
— Які ж саме функції виконує інспекція ДАБК?
— На них покладено багато завдань. Серед основних — перевірка законності і якості проведення будівельно-монтажних робіт.
Інспекція може зупиняти будівельні роботи, що не відповідають вимогам законодавства, державних стандартів, норм і правил, технічним умовам, затвердженим проектним рішенням, місцевим правилам забудови або здійснюються без дозволу на їх виконання. До компетенції цієї інспекції входить складання протоколів та розгляд справ про правопорушення, пов’язаних із самовільним будівництвом будинків або споруд.Саме інспекція ДАБК видає замовникам дозволи на виконання робіт з нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту.
— Чи всі функції контролю за будівництвом тепер виконуватимуться ДАБК?
— Крім ДАБК, органи місцевого самоврядування також вестимуть контроль у сфері містобудування, дотримання містобудівних вимог та правил забудови міста Новограда-Волинського.
— Борисе Володимировичу, багато новоград-волинців протягом минулого року взяли земельні ділянки з метою будувати власне житло. З чого, власне, тут потрібно починати — як отримати всі необхідні дозволи на будівництво?
— Насамперед, забудовник має звернутися із заявою на ім’я міського голови. При здійсненні індивідуального будівництва до заяви додаються копія власності або користування земельної ділянки, копія власності на будівлі (якщо на цій ділянці вже є якісь будівлі), матеріали інвентаризації (при наявності), копія паспорту і коду. Тоді виконавчим комітетом міської ради приймається рішення про дозвіл на будівництво.
— Протягом якого часу приймається таке рішення?
— Досить швидко — від моменту подачі заяви до винесення рішення проходить три-чотири тижні. Щодо процедури дозвільної системи, то ми висвітлимо її окремою темою, оскільки там досить багато різних змін.
— Борисе Володимировичу, а яким чином можна вирішити так звані «добросусідські» взаємостосунки — скажімо, що сусідський паркан чи будівля комусь затіняють город і т.д.?
— У зв’язку зі щільністю забудови в Новограді-Волинському до нас в управління часто надходять такі скарги з приводу недотримання правил державних будівельних норм при забудові земельної ділянки. Тому хочу попередити забудовників про те, що якщо є наміри розмістити ще якийсь об’єкт на своїй ділянці, потрібно це узгодити з нашим управлінням. На жаль, не всі знають про те, що, крім відстані від межі сусідньої земельної ділянки, існує таке поняття, як відстань між будівлями. Це архітектурні, санітарні і протипожежні вимоги, що передбачають відстань від 10 м і більше. Щоразу по кожній заяві наші працівники з виходом на місце визначають можливе місце розташування споруди, щоб уникнути непорозумінь при отриманні дозволу на будівництво або оформлення об’єкта.
— Нині стало дуже модно будувати величезні паркани — мовляв, щоб ніхто не зазирав до обійстя. Але ж при земельних ділянках у декілька соток такий паркан часто затіняє не лише сусідські городи, а й вікна. То чи є якісь норми висоти паркану?
— Ми неодноразово отримували скарги щодо висоти парканів. Маю зазначити, що тут теж потрібно дотримуватися певних правил — з південного боку паркан не має перевищувати півтора метри і повинен бути прозорим, а з боку вулиці вигляд огорожі погоджується з головним архітектором міста.
Поряд з цим також має бути погоджено зовнішнє опорядження та реконструкція будівель та споруд. Зміна має проходити за погодження головного архітектора.
Всі ми маємо дотримуватись дорбросусідських відносин, поважати один одного, а в разі порушень можна вирішувати питання в судовому порядку. Статтею 376 цивільного кодексу передбачено знесення будівель за рахунок власника при недотриманні містобудівних вимог.
— Борисе Володимировичу, скільки всього об’єктів у нашому місті було зведено протягом минулого року?
— Торік прийнято 105 індивідуальних житлових будинків загальною площею понад 13 тисяч метрів квадратних. Введено в експлуатацію 9-поверховий 72-квартирний житловий будинок по вулиці Толубка та закінчено реконструкцію колишнього гуртожитку під житловий будинок на 45 квартир. Введено в експлуатацію 48 обєктів соціально-побутового призначення, з яких 35 — об’єкти торгівлі.
(Далі буде)
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА