Гарно розпочинали, а хто буде завершувати? У Звягелі виник ще один довгобуд — вулиця Замкова

Гарно розпочинали, а хто буде завершувати? У Звягелі виник ще один довгобуд — вулиця Замкова

Капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Замковій розпочався наприкінці 2021 року. Кошти на це залучив народний депутат Дмитро Костюк. Повноцінне асфальтування проїжджої частини і якісне укладання бруківки на тротуарах повинні були завершити навесні 2022-го, проте завадила російська агресія.

Уже понад рік дорога залишається недоробленою, створюючи небезпеку для дорожнього руху. Одне із пояснень чиновників — під час воєнного стану не дозволені капітальні видатки. З іншого боку — є чимало прикладів у нашій громаді, коли, маючи політичну волю і зважаючи на необхідність, капітальні видатки «маскували» під поточний ремонт і доводили проєкти до пуття.

Із приводу цього довгобуду днями висловився народний депутат Дмитро Костюк. Раніше, на пресконференції у січні, прокоментував ситуацію і міський голова Микола Боровець. Складається враження, що тривають політичні ігри, в яких чиновники намагаються відповідальність перекинути на інших, але програє від цього, насамперед, громада.

Капітальний ремонт дороги й тротуарів по вулиці Замковій — не єдиний проєкт серед тих, що наразі перебувають у стадії невизначеності, і за які свого часу вболівав нардеп Дмитро Костюк. Серед таких — чистка русла річки Случ. Земснаряд, який за підтримки Костюка було придбано на округ, досі «не доплив» до Звягельської громади.

Чому так? Нижче — передісторія подій та коментарі політиків.




Вулиця Замкова: як усе починалося?


\"Гарно Грудень 2021 року. Початок ремонту вул. Замкової.
Маючи сотні мільйонів вільних залишків у бюджеті-2022, влада не вирішила проблему.

Роботи тут розпочалися наприкінці 2021 року за кошти дорожнього фонду, які передбачалися на об’єкт у Малині, проте залишилися невикористаними.

Дмитро Костюк тоді пояснив, що кошти вдалося залучити в нашу громаду позапланово, і майже одразу, наприкінці року, почати їхнє освоєння. Громадськість обурилася: мовляв, знову ремонтують дорогу в холодну пору, на що нардеп відповів: «Було два варіанти: робити чи не робити, варіанта робити при хорошій погоді не було».

«Зрозуміло, що погода може не порадувати, зрозуміло, що часу бракує, але в цьому випадку ти або робиш, або ні! Варіанту відкласти початок робіт на весну немає. Такий бюджетний процес. Це потрібно знати і розуміти! За шанс залучити кошти на округ потрібно хапатися. Інакше велике питання: чи взагалі колись без допомоги держави (за кошти місцевого бюджету) відремонтували б цю дорогу?

Тендерна процедура тривала близько місяця (швидше не може бути). Ремонтні роботи максимально оперативно після цього розпочали! Для нас було важливо розпочати роботи в цьому році, щоб кошти зайшли до нашого міста. У подальшому, якщо погодні умови не сприятимуть, буде підстава покласти асфальт у наступному році, дочекавшись оптимальних погодних умов», — писав Дмитро Костюк.

Незавершений капітальний ремонт відклали на весну 2022 року — до кращих погодних умов. Але плани зламало повномасштабне вторгнення рф. І дорога по вулиці Замковій ось уже понад рік становить загрозу для безпеки руху автотранспорту: другий шар асфальту так і не поклали, а підняті на його рівень люки провокують аварійні ситуації. Крім цього, бруківка на тротуарах укладена нашвидкуруч і наразі в багатьох місцях просіла, або ж узагалі її не вистачило.

\"Гарно \"Гарно

 

 

Міська рада чекає коштів з області


На запитання під час січневої пресконференції: «Чи планується покласти другий шар асфальту по вулиці Замковій, де підняті люки провокують аварійні ситуації, і чи планується якісно перекласти бруківку на тротуарах?» міський голова Микола Боровець відповів, що функції замовника щодо капітального ремонту дороги на вул. Замковій Новоград-Волинська міська рада делегувала до департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА.

«Міська рада постійно порушує це питання перед керівництвом обласної адміністрації. Остання відповідь, отримана міською радою від департаменту регіонального розвитку ЖОДА: завершення капітального ремонту буде додатково розглянуто після скасування воєнного стану в Україні та виділення відповідного фінансування», — зазначив міський голова в ході пресконференції.

Коментар Дмитра Костюка газеті «Звягель»


Нардеп нагадав передісторію цього будівництва (див. вище). Також додав, що наразі увесь державний ресурс максимально спрямований і зорієнтований на боротьбу з агресором. Тому питання дофінансування капітального ремонту дороги й тротуарів по вулиці Замковій у Звягелі навряд чи буде порушуватися на рівні обладміністрації. Принаймні, найближчим часом.

Дмитро Костюк зауважив, що бюджет Звягельської громади у 2022 році володів достатніми фінансовими можливостями, щоб у межах поточного ремонту (який, до речі, проводився на інших вулицях) провести роботи й на цій вулиці — укласти верхній шар асфальту та упорядкувати тротуарну плитку. Про це, до речі, й свідчить сума вільних залишків у бюджеті громади за підсумками 2022 року, яку озвучив під час пресконференції Микола Боровець, — близько 500 млн грн.

Дмитро Костюк висловив здивування, що органи місцевого самоврядування Звягеля не змогли самостійно вирішити проблему, і навіть припустив, що зволікання
з асфальтуванням вулиці Замкової (із самого початку проєкт ініціював, нагадаємо, саме Дмитро Костюк) схоже на політичні ігри, спрямовані на дискредитацію нардепа.

Прозорість використання коштів у Звягелі перевірятимуть 9 народних депутатів


Днями Дмитро Костюк у Фейсбуці опублікував допис, в якому висловився щодо підходів до ремонту доріг у Звягельській громаді.

«Мене і, як я думаю, більшість мешканців міста Звягель обурює стан доріг і тротуарів громади. Особливо, коли на дороги виділяються чималі кошти, а ями від того не зникають.

Тривалий час пильно стежу за результатами багатомільйонних ремонтів, і навіть жарт про те, що асфальт сходить разом зі снігом недоречний, бо ще до випадання снігу дорожнє покриття розвалюється. У неякісних ремонтах доріг міста я бачу системність, системні порушення. Також бачу змови між учасниками (які, у свою чергу, не лише є власниками дорожніх компаній, але й представляють владу міста) при проведенні тендерів.

Результати мого дослідження проблеми неякісних ремонтів показують і нездорове, як на мене, захоплення міською владою проведенням закупівель без тендерів, без прозорого конкурсу.

Тривожить і те, як на прикладі вулиці Замкової відповідним структурним підрозділам та депутатам байдуже на комфорт і своїх земляків, і свій особистий. Коли через війну обласна державна адміністрація не могла фізично через заборону Уряду профінансувати закінчення дорожніх робіт (прокладання другого шару асфальту та завершення робіт із бруківкою), рік ми змушені їздити поміж люками, тому що міська влада, маючи і гроші, і юридичну можливість, нічого не хоче робити!

Безгосподарність — це перша причина, що спадає на думку. Однак, маю ще одне можливе пояснення бездіяльності — політичне замовлення: оскільки всім відомо, що я особисто залучив кошти на ремонт цієї дороги з державного бюджету (зекономивши цим гроші громади), дехто з місцевих політичків засмутився (так само було, коли я залучив до міста 60 млн грн на ремонт вулиці Героїв Майдану — тоді, як не дивно, теж знайшлися невдоволені, які хотіли зірвати ремонт, однак не вдалося), а як випала можливість, то навіть у наслідках повномасштабного нападу рф на Україну (тобто, в блокуванні видатків бюджету, щоб ці кошти спрямувати, в разі необхідності, на армію) вони звинуватили саме мене. Державні кошти, за які мали завершити ремонт, із 24 лютого минулого року пішли на армію, а замороженим через це ремонтом зловтішаються всілякі клоуни. Ну що ж, ті 2-3 млн грн, як тільки буде дозвіл від Кабміну і казначейство пропустить кошти, підуть на дорогу, і її ремонт буде
завершено! Тільки це питання — не лише моєї репутації, але, у першу чергу, часу і комфорту звягелян. Міська ж влада, маючи 700 млн, вирішує розпоряджатися ними інакше, ніби Замкова вулиця знаходиться в Житомирі чи Києві, і місто не має до неї відношення. Хоча на проведення ремонтів доріг із міського бюджету цього року планують виділити 150-200 млн грн. Чи буде з того результат у вигляді ідеальних доріг — серйозне питання.

Таким чином, оглянувши стан доріг та тротуарів, а також вивчивши документи, я звернувся до відповідних структур, щоб ті перевірили на предмет цільового використання коштів щорічні ремонти одного й того ж дорожнього покриття по вулиці Гагаріна, прозорість процедури закупівлі ремонту дороги по вулиці Герцена — загалом близько 20 ремонтів доріг. В основному, поточних ремонтів. Коли виділяються сотні тисяч гривень або мільйони гривень на латання ямок, а ці латки злітають менш, як за півроку. Заручився в питанні перевірки структур ЖКГ Звягеля підтримкою ще 9 народних депутатів України», — йдеться в дописі Дмитра Костюка.

Нагадаємо також, що газета «Звягель» висвітлювала ситуацію навколо капремонту дороги й тротуарів по вулиці Замковій — у №50 від 17 грудня 2021 року та в №2 від 14 січня 2022 року.

Земснаряд на округ і річка Случ


\"Гарно Микола Боровець: «Якщо такими темпами чистити річку, то нам земснаряд не перепаде й через 100 років».

«Баранівська громада поділиться земснарядом із Новоградом: очищення річки Случ — наша спільна проблема» — під таким заголовком рік тому вийшла публікація в газеті «Звягель».

У статті, зокрема, йшлося, що в передвиборчій програмі всіх кандидатів на посаду міського голови Новограда-Волинського одним із ключових пунктів було очищення річки Случ. Усі політичні партії, що претендували на депутатські крісла в сесійній залі, також визнавали це проблемою «номер один».

Проте, після місцевих виборів минуло майже два з половиною роки — і лідери виборчих перегонів до реалізації цієї обіцянки в нашій громаді охололи.

У грудні 2021 року Баранівка отримала в розпорядження міні-земснаряд «Нептун-4», і, як запевнили на офіційному сайті Баранівської міської ради, у 2022 році планують продовжити роботи з чищення річки Случ у межах своєї громади.

— Ми придбали земснаряд не конкретно для Баранівської громади, а для чистки Хомори і Случі, — реагував на коментарі й зауваження земляків у Фейсбуці народний депутат Дмитро Костюк. — Перед тим, як залучати кошти, я казав голові Баранівки, що проситиму його згодом передати на користування земснаряд у Новоград. Чиста річка — це одне з найважливіших наших питань.

Попри оптимістичні прогнози нардепа, річку у Звягелі не чистять


На запитання під час пресконференції до Миколи Боровця: «Коли закуплений за підтримки нардепа Дмитра Костюка земснаряд почне роботу щодо очищення русла річки Случ у межах нашої громади?» міський голова відповів: «У грудні 2021 року Баранівська громада закупила міні-земснаряд «Нептун-4». На його придбання для очищення річок Хомора і Случ із державного бюджету на рахунок Баранівської громади народний депутат Дмитро Костюк залучив півтора мільйони гривень. Понад рік Баранівська громада не могла знайти якісне обладнання, а потім внесла корективи повномасштабна війна.

Тільки у жовтні 2022 року розпочато роботи міні-земснарядом щодо чистки річки Хомора в Першотравенську Баранівської громади. За словами народного депутата, «спочатку почистять всю річку Хомору на Житомирщині до впадіння в річку Случ, а тоді перейдуть до Случі».

Станом на сьогодні Баранівська громада прочистила тільки 150 метрів річки Хомора. Тому, за таких умов, нині передати міні-земснаряд Звягельській міській громаді неможливо. Якщо такими темпами чистити, то нам цей земснаряд не перепаде й через 100 років.

Тому вивчаємо досвід інших міст України. Зібрана інформація буде врахована при розробці проєктно-кошторисної документації в майбутньому».

\"Гарно Перед виборами почистити річку Случ обіцяють усі кандидати. Однак, вмостившись у владні крісла, про цю обіцянку забувають.

Дмитро Костюк радить громадам домовлятися


«Певно, для того й існує місцеве самоврядування, щоб забезпечувати людей, у тому числі — якісною водою. На жаль, я поки що якогось чіткого плану та, навіть, розуміння необхідних кроків у місті не чув. Можу ініціювати створення робочої групи з працівників управління ЖКГ, Водоканалу, депутатів і всіх інших, хто має справу з річками та розпоряджається бюджетними коштами. Буде пропозиція від місцевої влади, що потрібно зробити, — буду зі свого боку шукати можливості під ці кроки знайти кошти. Зараз ми запровадили програму «Питна вода». Однак ініціативи взяти в ній участь я від міста не бачу. А можна залучити мільйони гривень із держбюджету», — таку думку висловлював Дмитро Костюк рік тому.

Нині ж на прохання газети «Звягель» прокоментувати ситуацію він відповів, що умови, черговість та інші особливості спільного використання закупленого раніше земснаряду «Нептун-4» повинні вирішуватися на рівні керівництва громад. Тобто, органи самоврядування сусідніх громад повинні комунікувати, взаємодіяти й домовлятися.
Як додав Дмитро Костюк, бюджет розвитку Баранівської громади був мізерний, тоді як у Звягеля він складає десятки мільйонів. Звягель, за словами нардепа, цілком спроможний самостійно для власних потреб придбати необхідну техніку для чищення річок у межах своєї громади.




Із точки зору пересічного жителя громади, абсолютно неважливо, за кошти з якого бюджету чи за чийого сприяння вирішено ту чи іншу життєво важливу проблему. Головне — щоб вона була вирішена. В озвучених вище випадках — щоб рух однією з центральних вулиць Звягеля був безпечним і вода в головній водній артерії стала чистішою. Натомість, як бачимо, від перекладання відповідальності між різними органами влади, жодної користі громаді немає.

Олег БРЮХАНОВ