Якщо вміло керувати ОСББ, то коштів вистачає на всі потреби

Якщо вміло керувати ОСББ, то коштів вистачає на всі потреби

Звягель був одним із перших міст в Україні, яке на початку 2000-х взялося реформувати неефективні жеки. Багато було очікувань від об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), що прийшли на зміну, але суттєві зміни відбулися далеко не скрізь.




Не кожен керівник ОСББ виявився ефективним господарем, здатним успішно використовувати внески власників квартир на облаштування порядку та благоустрою.
Чому в одних ОСББ нема за що відремонтувати кодовий замок на старих дверях під’їзду, а в інших вистачає на все? Про це ми поговорили з керуючим та головою правління ОСББ «Наш дім» Андрієм Войтовичем. Він каже, що за роки роботи йому з колективом вдалося втілити все заплановане.

— Два роки після здачі в експлуатацію нашого будинку на Замковій, 7, на прибудинковій території не було ладу. Будівельне сміття ніхто не прибирав, про клумби взагалі не йшла мова, дітям не було де бавитися, — розповів «Звягелю» Андрій Васильович. — Люди сварилися, але збиралися знову обирати попереднього керівника, бо не було іншої кандидатури. Йшов якось, а сусіди вирішують, хто керуватиме ОСББ. Кажу: «Давайте я наведу порядок».

Два роки працював безкоштовно, фінансів вистачало лише на зарплату бухгалтеру і двірнику. А ще, звісно, потрібно було обслуговувати житловий фонд.

Потім почали до нас приєднуватися будинки, з’явилося більше коштів. Набрав штат, оптимізував витрати, порахував економічно обгрунтований тариф.

«Пів міста тепер проситься до нас»


Сьогодні в нашому ОСББ — 10 будинків. На мою думку, така кількість — оптимальна, більше обслуговувати — немає сенсу. Пів міста проситься до нас, але, зрозуміло, не можемо всіх прийняти. Можливо, це на краще. Адже конкуренція стимулює до роботи.

Було дуже непросто на початку — багато аварій, лопали труби, протікали дахи, усі вихідні доводилося проводити на роботі. Житловий фонд був занедбаним: два будинки — новіші, інші — 1968-1971 років будівництва.

За десять років роботи ми оновили всі дахи в будинках, встановили скрізь освітлення та дитячі майданчики, замінили всі вікна на пластикові (перш, ніж інші ОСББ стали робити), броньовані двері з кодовими замками, і тамбурні. Бо увечері, у центрі міста, люди ходили в під’їзди наших будинків… у туалет.

Повністю поміняли водогін. Раніше прорвало трубу, а в підвалі кран не працює, не можуть воду перекрити, тож квартири затоплювало. До речі, цікавий факт виявили при заміні водогону: коли труба стоїть вертикально, то всередині не накопичуються відкладення, а якщо горизонтально — то все забиває іржею та осадами так, що просвіту немає.
Електромережі частково поміняли. Слідкуємо за цим і не чекаємо, коли станеться аварія.

Проблема залишається із заміною тепломережі. Частково замінили, повністю — нереально. Якісний ремонт тепломережі — проблема всього міста.

Майже всі прибудинкові території в ОСББ ми заасфальтували. До кінця року плануємо заасфальтувати останній — по вул. Шолом Алейхема, 1.

Дахи і асфальтування — найбільш кошторисні роботи, їх без співфінансування з бюджету зробити практично неможливо. Я двічі був депутатом міської ради, вдавалося залучити на ці роботи депутатські кошти, виділені на округи.

Влада співфінансує 70% — треба скористатися


Зараз «Наш дім» долучився до програми органів самоврядування, згідно з якою комунальні проєкти фінансуються на умовах допомоги влади (70%) та коштів ініціатора проєкту (30%).

Наш кошторис зараз на розгляді. Вартість асфальтування — пів мільйона гривень: 350 тис. (70%) — бюджетні кошти, кошти ОСББ — 150 тис. (30%). Для нас — це значна сума, але нам вдалося їх акумулювати. Дбайливий господар завжди повинен мати гроші в резерві! Це — один із головних моїх принципів.

Багато керівників ОСББ сказали, що ця програма їм не під силу, а що вони зробили, щоб спробувати? Вважаю неправильним відмовлятися від таких можливостей. Ми збиралися ремонтувати під’їзди за відкладені кошти, але вирішили зачекати. Під’їзди потім зробимо, а зараз є можливість залучення коштів. Усе, що потрібно — подати заяву і пакет документів. Таким чином, до речі, ми й ліфт відремонтували.

\"Якщо

Встановили камери — припинили обкрадати квартири


— Ми першими в місті встановили енергозберігаючі лампи в під’їздах. Навіть не лампи, а панельки маленькі. Споживають 4 Вати, а освітлюють добре. Ніхто не знав про них, а я розбирався, бо за освітою — інженер-електрик.

Встановили 10 років тому, більша половина досі працює. По-перше, економія, по-друге, ніхто не краде: плафон відкрутять, лампочки нема, а що робити з панелькою — незрозуміло. І крадії закручували їх назад! (сміється — авт.). Інші ОСББ про наш досвід дізналися і почали теж впроваджувати.

Раніше в нас було багато квартирних крадіжок, ледве не щотижня. Поставили скрізь відеоспостереження — і припинилося. Недешево, але це того варте: видно, хто заходить у під’їзд, хто виходить. Поліція часто використовувала це в роботі. Таким чином вдалося розкрити не одну крадіжку з наших подвір’їв.

Чому не всі ОСББ є ефективними?


— Бо в цій роботі потрібен досвід. Мені легше, бо я народився в селі, звик до роботи, маю власний бізнес, розбираюся в усіх нюансах господарювання, працював з людьми. А часто обирають Федю чи Петю, які не розуміються і не є господарниками. Це і засвідчують результати роботи.

У нас зараз працює оптимальний штат, 12 працівників: троє — в адміністрації (керуючий і два бухгалтери), п’ятеро двірників, два слюсарі, елект-
рик і різноробочий.

40% з оборотних коштів ОСББ використовуємо на обслуговування житлового фонду. Цього вистачає на всі наші потреби. Попри те, що тариф не підіймаємо, і він є одним із найнижчих у місті.

Економія — одне з ефективних рішень. Я постійно моніторю ціни на витратні матеріали. Знаю, де дешевше. Саме тому на всі потреби знаходимо кошти. Необхідно аналізувати стан справ у житловому фонді, планувати ремонти і профілактику аварій, заощаджувати.

Є менші ОСББ, ніж наше, а керівники наймають собі людину, яка дублює його обов’язки, платять зайву зарплату. Це — нераціонально, бо саме керівник ОСББ приймає рішення, підписує документи і несе відповідальність. Навіщо зайві люди? Тому я і голова правління, і керуючий — економія коштів і відсутність дисбалансу в роботі.

Щодня перевіряю робочий процес. Ставлю завдання, контролюю, дякую. Усе має бути вчасно: підстрижені кущі, підштукатурено, відремонтовано. Газони хтось косить
2-3 рази на рік, а ми косимо 5-6, адже молода травичка легше коситься, і менше бензину витрачається, і подвір’я завжди охайні.

Серед боржників — люди з достатком


Коли все нормально функціонує, то більшість мешканців добросовісно платять квартплату. Хоча з початком повномасштабного вторгнення збільшилася кількість боржників, нині заборгованість маємо 350 тис. грн.

Понад 50% боржників — не бідні люди: є і бізнесмени, і депутати. Дзвонимо, нагадуємо, у суд подаємо. Інколи цим наживаємо собі ворогів. Але від боржників значною мірою залежить резерв коштів на планові та аварійні роботи.

\"Якщо

Іноді сміття летить з балконів


Коли я прийняв ОСББ і під час літніх канікул з’їжджалися діти — дитячі майданчики «тріщали» по швах, усе ламалося. З часом наші люди почали за кордон їздити, вчитися порядку. Зараз дбайливіше ставляться до порядку.

Ті часи згадую хіба що у спілкуванні з деякими мешканцями. Зробиш зауваження дитині, що скубає квіти на клумбі чи дряпає гойдалку, а вона відповідає: «Мама сказала, что мы — переселенцы, нас полиция не будет ругать».

А ще є мешканці, які викидають пакети зі сміттям з балконів. Боремося з такими, працюємо над цим.

Ефективність не залежить від віку будинків


Іноді старіші будинки мають якісніші комунікації. Нових будинків ми не маємо. Найновіший — 1991-го року, п’ять років тому капітально відремонтували дах, бо про-
тікав. Труби міняємо шматками, теж проривають.

Я, звісно, маю думки повернутися працювати в бізнес, бо завдання виконав — навів порядок. Коли мешканці просять не кидати ОСББ, розумію: робити свою справу добре і мати за це вдячність — надихає.

Звісно, є незадоволені.  З досвіду інших ОСББ, коли починаються колотнечі — це люди шукають роботу. Кожен мешканець має право прийти і отримати відповіді та документи на будь-яке запитання.

Безпритульні собаки — не проблема


Живуть у нас 2-3 собаки, люди їх підгодовують. Вважаю, що їх не потрібно гнати, бо вони не пускають чужих собак.

Щодня у мене різноробочий робить обхід по смітниках (у нас їх чотири), підбирає сміття, яке не викинули в баки. І коли сміттєві майданчики загороджені та прибрані, як у нас, то чотирилапі там не збираються.

Іноді мешканці нарікають, що котів багато. Але ж немає гризунів! Помили під’їзди хлоркою — і коти не ходять у туалет.

\"Якщо

Не збираємо коштів на ремонти


Це — неправильно і нечесно. Люди платять внески, а в діяльність ОСББ закладено технічне обслуговування будинків. Якщо станеться, що зламався, наприклад, кодовий замок — ось у мене лежить у столі запасний. Реагуємо одразу.

Після опалювального сезону збираю працівників і плануємо роботу на наступний. За місяць-два ліквідовуємо проблеми і готові до нового сезону, а влітку люди можуть спокійно сходити у відпустку.

Періодично контролюємо дахи. В одному ОСББ у будинку протікав дах, бо на ньому виросла двометрова береза, яка порвала корінням покриття. Це означає, що туди давно ніхто не заглядав.

ОСББ — це добре, просто треба ставитися до цього дбайливо, — вважає Андрій Войтович.

Розмовляла Юлія КЛИМЧУК