Кабмін відновив необхідність повірки лічильників в умовах воєнного стану

Кабмін відновив необхідність повірки лічильників в умовах воєнного стану

Комунальне підприємство Звягельської міської ради «Звягельводоканал» наголошує, що всі засоби обліку води повинні своєчасно, з урахуванням установлених міжповірочних інтервалів, проходити повірку. Для всіх лічильників води встановлено міжповірочний інтервал — 4 роки.

 




Якщо не зробити повірку лічильників вчасно, то можуть прийти рахунки з «космічними» сумами. Оскільки покази не перевіреного лічильника не братимуться до уваги, і в такому випадку доведеться платити за нормами, які зазвичай значно перевищують фактичне споживання, — підкреслюють на Водоканалі.

Відповідно до частини четвертої статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» (далі — Закон про метрологію), періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі — демонтаж, транспортування і монтаж) вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання теплової енергії та води у квартирах (приміщеннях) будинку, здійснюються за рахунок власників таких вузлів обліку, якщо інше не встановлено договором.

У квітні 2022 року Кабмін ухвалив постанову №412 «Про деякі питання перевірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки в умовах воєнного стану», в якій зазначається, що у випадку, коли термін повірки лічильника припав на період дії воєнного стану, його повірку можна не робити. Ця умова повинна була діяти як протягом усього періоду воєнного стану, так і ще три місяці після його скасування чи припинення. До цього всі показники лічильника вважаються дійсними й постачальники послуг повинні їх приймати.

Однак на початку червня набула чинності постанова Кабінету Міністрів №440, згідно з якою в Україні відновлено повірку побутових лічильників води, електроенергії, тепла та газу. Якщо настав термін перевірки лічильників, то громадяни мусять це зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду, за винятком жителів тимчасово окупованих територій.

Вартість послуги з повірки лічильника без демонтажу становить 350 грн.

У разі демонтажу, — 222 грн (сюди входить повірка плюс подальше пломбування). Також доведеться сплатити за послуги сантехніка, якщо абонент не в змозі виконати роботи з демонтажу/монтажу самостійно.

Замовити повірку лічильника води можна за тел.: 096-166-85-83.
 

За інформацією КП ЗМР «Звягельводоканал»
підготував Олег БРЮХАНОВ