Звягелянин призначений командуючим  Сухопутних військ ЗСУ

Звягелянин призначений командуючим Сухопутних військ ЗСУ

11 лютого на сайті Президента з’явився Указ про призначення Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ ЗСУ. На цій посаді він замінив Олександра Сирського, який призначений Головнокомандувачем Збройних Сил України замість «залізного генерала», Героя України, ще одного нашого почесного земляка — Валерія Залужного. Ось що з приводу свого призначення Олександр Павлюк написав на своїй сторінці в Фейсбуці:

 

«Найбільша, найчисельніша частина славного українського війська, що бере на себе основний удар противника, несе найважчий тягар війни — честь служити пліч-о-пліч з вами, мужні воїни! 

Звягелянин призначений командуючим  Сухопутних військ ЗСУ

Усвідомлюю весь спектр завдань, що стоять сьогодні перед нашими підрозділами та всією структурою Сухопутних військ. 

Дякую Президенту України, Уряду, міністру оборони та всій команді Міністерства за довіру та конструктивну співпрацю в оборонному відомстві. Буду використовувати набутий досвід для розвитку Сухопутних військ. 

Під керівництвом Верховного Головнокомандувача ЗСУ, Головнокомандувача ЗСУ, Генерального штабу робитиму все можливе для посилення Сухопутних військ та наближення Перемоги. Слава Україні!»

Звягелянин призначений командуючим  Сухопутних військ ЗСУ
  1. Хто ж такий Олександр Павлюк?

Олександр Олексійович Павлюк (народився 20 серпня 1970, у м. Новоград-Волинський, нині — Звягель) — генерал-лейтенант Збройних Сил України, перший заступник міністра оборони України (2023-2024), командувач 
Сухопутних військ Збройних Сил України (з 2024); член Ставки Верховного Головнокомандувача (з 2023).

У 2010-2015 роках — командир 24-ї окремої механізованої бригади (м. Яворів Львівської області).

З березня 2014-го залучений до відбиття збройної агресії російської федерації проти України. Під його 
командуванням бригада брала участь у боях за звільнення Слов’янська, Красного Лиману, Краматорська, Лисичанська та інших міст Донецької та Луганської областей. 

У червні 2014-го року окремі підрозділи 24 бригади разом із 95, 79 та 72 бригадами ЗСУ брали участь у захопленні та утриманні 240-кілометрової ділянки українського кордону (Амвросіївка-Ізварине). 

6-7 серпня частини бригади, що утримували рубежі поблизу Должанського та на інших ділянках південної оперативної зони, взяли участь у так званому «Ізваринському прориві» — виведенні українських підрозділів із часткового напівоточення вздовж українсько-російського кордону. 

Завдяки вмілим та рішучим діям особового складу вихід відбувся у визначені терміни, з мінімальними втратами. Після відновлення сил та доукомплектування бригада під командуванням Олександра Павлюка повернулася до виконання завдань за призначенням на сході України.

Звягелянин призначений командуючим  Сухопутних військ ЗСУ

У березні 2017-го став командувачем військ Оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України. 

Улітку 2020-го був призначений начальником підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ.

28 липня 2021 року призначений командувачем Операції об’єднаних сил.

Перебуваючи на посаді командувача ООС, керував обороною населених пунктів на сході України. 

15 березня 2022-го знятий із посади командувача ООС і призначений головою Київської ОВА. Саме Олександру Павлюку доручена організація оборони та забезпечення столиці України — міста Києва. 

14 лютого 2023 року рішенням Кабміну призначений першим заступником міністра оборони України.

6 березня 2023 року Указом Президента № 129 введений до персонального складу Ставки Верховного Головнокомандувача.

Звягелянин призначений командуючим  Сухопутних військ ЗСУ

За матеріалами 
з відкритих джерел