Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються

Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються

Не передбачено кошти на оздоровлення дітей і на житло

 

У Звягельській міській територіальній громаді перебуває на обліку близько 3 тисяч ветеранів війни. Таку інформацію «Звягель-інфо» надали в управлінні соціального захисту населення міської ради й додали: «Проте щодня — нова статистика». Станом на початок березня у Звягельській громаді налічувалося: членів сімей загиблих — 354 особи; осіб з інвалідністю внаслідок війни — 684; учасників бойових дій — 2284 особи.

У громаді діють низка програм і положень, спрямованих на соціальну підтримку ветеранів та їхніх родин. Зокрема, програма «Соціальний захист» на 2022-2026 роки, «Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України на 2023 рік» та відповідна — на 2024-ий.

Наскільки ці програми разом із загальнодержавними пільгами й ініціативами задовольняють потреби — питання індивідуальне для кожного захисника чи захисниці та їхніх родин.

 
  1. Вісім місяців служби — досі немає посвідчення УБД

«Мій чоловік призваний по мобілізації й уже вісім місяців перебуває в лавах ЗСУ. Після підготовки його відправили для виконання бойових завдань «на нулі». Проте посвідчення учасника бойових дій досі нема. Кажуть, ще робиться. У всіх по-різному: комусь через місяць-два оформлюють, комусь — і рік доводиться чекати», — розповіла «Звягель-інфо» дружина військовослужбовця Інна.

Вона демонструє довідки, які в неї наразі є. Так званий, «додаток 6», в якому вказано, що з такого-то числа такий-то громадянин знаходиться в конкретному місці в зоні бойових дій, де бере участь у заходах щодо захисту України. Ця довідка є підставою для надання особі статусу учасника бойових дій.

А також «форма 5» — довідка, в якій ідеться, що громадянин призваний по мобілізації.

Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються
  1.  
  2. Без посвідчення нема пільг

Відсутність посвідчення УБД призводить до того, що вона як дружина військовослужбовця наразі не отримує ніяких пільг, хоча має на них право.

«Є зарплата, бойові. Більше нічого. Пільги на комунальні послуги поки нема. Сплачую 100%. Бо пільгу можна оформити лише на основі УБД», — додала жінка.

Місцева влада багатьох українських міст ухвалила рішення про виплату одноразової матеріальної допомоги мобілізованим. Сума коливається від 10 до 50 тисяч гривень. Приміром, у столиці виплачують по 30 тисяч гривень мобілізованим після 1 грудня 2023 року. Таку допомогу отримають і контрактники. У Луцьку платять по 15 тисяч, в Івано-Франківську — по 50 тисяч (тим, хто на передовій) і по 20 тисяч — бійцям, які трохи далі від лінії фронту. Подібна допомога запроваджена також у Львові, Одесі, Полтаві, Тернополі, Чернігові, Вінниці, Чернівцях, Чорноморську (Одеська область), Богодухівській та Першотравневій громадах (Харківщина). Про це йшлося у матеріалах медіа «Слово і діло» та «Главком».

«У підрозділі, де служить мій чоловік, є побратими, котрі отримали одноразову матеріальну допомогу з місцевого бюджету. Навіть довідка «форма 5» була б для цього підставою, однак у Звягельській громаді такої допомоги не передбачено», — каже Інна.

 

  1. «Ми виплачуємо допомогу добробатам», — 

пояснили в управлінні соціального захисту населення Звягельської міської ради.

«Одноразова допомога всім мобілізованим не розглядається, бо в нас військове містечко — бюджет не дозволить», — додають в управлінні.

У межах комплексної програми «Соціальний захист» на 2022-2026 роки надано безповоротну фінансову допомогу учасникам добровольчих формувань Звягельської громади — 125 добровольцям — на суму 3 млн 442 тис. грн. У середньому розмір допомоги одному добровольцю в місяць складає 2630 грн.

Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються
  1.  
  2. «5 тисяч на оздоровлення моя дитина не отримала»

«Наші довідки поки що не дають нам нічого, — продовжує дружина мобілізованого. — 5 тисяч гривень, які в минулому році видавали з міського бюджету на оздоровлення дітей військовослужбовців, ми на нашу дитину не отримали. Питання безкоштовного харчування у школі ще вирішується».

«Право на пільги дає наявність посвідчення УБД, — підкреслюють в управлінні соцзахисту. — Проте в окремих випадках пільга може надаватися як на основі посвідчення, так і при наявності лише довідки. Наприклад, при забезпеченні безкоштовним харчуванням учнів та вихованців дитсадків. Але одноразова допомога на оздоровлення дітям учасників АТО, ООС, УБД у зв’язку з військовою агресією російської федерації, загиблих та зниклих безвісти захисників і захисниць України, осіб, які беруть участь у бойових діях, у зв’язку з військовою агресією російської федерації, надавалася лише при наявності посвідчення УБД. У 2023 році таку допомогу отримали 1234 сім’ї, в яких виховується 1543 дитини, на загальну суму 7,715 млн грн».

 

  1. Інші пільги у 2023 році

В управлінні повідомили про інші види пільг і допомог, наданих військовослужбовцям торік. Серед них — пільгове перевезення учасників бойових дій, членів сімей загиблих учасників АТО/ООС та ветеранів війни. Загалом міський бюджет компенсував перевізникам 5,5 млн грн.

На послуги зв’язку учасникам бойових дій, членам сімей загиблих учасників АТО/ООС та ветеранам війни спрямовано 100 тис. грн. Користуються послугою 57 осіб.

Пільгою з безоплатного зубопротезування скористалися 15 учасників бойових дій та 5 членів сімей загиблих учасників АТО/ООС на суму 51 тис. грн.

Один Герой України отримав грошову компенсацію за витрати на автомобільне пальне в розмірі 32 тис. грн (відшкодування в розрахунку за 50 л пального в місяць).

Адресну одноразову грошову допомогу надали 146 особам на суму 476 тис. грн. Матеріальну допомогу на лікування отримали 14 осіб з інвалідністю внаслідок війни на суму 50920 грн, два учасники — на суму 11460 грн. Одна особа з інвалідністю внаслідок війни, яка зазнала різкого погіршення матеріального стану, отримала допомогу в розмірі 4180 грн.

Профінансовано 900 тис. грн компенсації за пільги на житлово-комунальні послуги членам сімей загиблих воїнів. Користуються пільгою 180 осіб.

Забезпечено технічними засобами реабілітації (палиці, милиці, крісла колісні, ортопедичне взуття тощо) 8 захисників і захисниць. Придбано 32 засоби реабілітації.

У Звягельській багатопрофільній лікарні отримали лікування 1112 військовослужбовців, реабілітацію — 172 особи. З міського бюджету для придбання лікарських засобів передбачено 1,992 млн грн.

Для дітей учасників бойових дій є пільга в розмірі 50% за оплату навчання у Школі мистецтв, 100% — членам сімей загиблих.

Бюджет-2024: безкоштовний проїзд, харчування дітей, інші пільги зберігаються
  1.  
  2. 52 військовослужбовці отримали кошти на придбання житла

Торік 52 військовослужбовці Звягельської громади отримали грошову компенсацію на придбання житла. Із міського бюджету на це витратили 54,4 млн грн.

Ще 27 військовим призначено грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення за рахунок субвенції з державного бюджету (станом на тепер цю компенсацію отримали 16 сімей).

«Розрахунок суми компенсації для кожної сім’ї індивідуальний. Отримавши кошти на спеціальний рахунок, сім’я, яка підпадає під дію програми, може придбати житло на території України.

Аналогічна програма діє для внутрішньо переміщених осіб-учасників антитерористичної операції/операції об’єднаних сил/заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, компенсацію на придбання житла отримала одна особа», — зазначили в управлінні соцзахисту.

 

  1. Чимало питань — поза компетенцією органів місцевого самоврядування

«Днями виникла потреба закрити одну з банківських карток чоловіка, проте без його особистої заяви мені в цій послузі в банківському відділенні відмовили. Пояснення, що чоловік зараз за сотні кілометрів звідси, на передовій, тому не може звернутися до банку особисто, до уваги не взяли. Від мого імені заяви не приймають. У мобільному застосунку чи електронному кабінеті також ця послуга відсутня. А кошти за обслуговування нараховуються», — розповіла дружина військовослужбовця.

На таку ситуацію в органах місцевого самоврядування розводять руками. Мовляв, особливості роботи банківських установ — це аж ніяк не їхня компетенція. Хіба що це питання могло б бути порушене на державному рівні, тоді, можливо, його вдалося б якось узгодити на рівні керівництва банків.

Наразі ж, як порадив місцевий юрист, до якого газета «Звягель-інфо» звернулася за коментарем, таке й інші подібні питання можуть бути вирішені при наявності довіреності. Тобто, мобілізований чоловік перед від’їздом до військової частини може оформити на дружину (чи іншого члена родини) довіреність, що дозволятиме від його імені вчиняти правочини.

«Щоправда, тут повинен бути належний рівень довіри», — додав юрист.

 

  1. Безкоштовна перевірка зору й окуляри

Таку послугу при наявності військового квитка й посвідчення УБД пропонує торговельна мережа «Люкс оптика». Консультант перевіряє зір, підбирає лінзи. На окремому стенді запропоновано на вибір оправи для окулярів. Отримати окуляри можна через 4-7 днів.

У комунальній стоматології для інвалідів війни І та ІІ груп передбачено зубопротезування (не лікування) на суму до 10 тис. грн. Витрати відшкодовує міський бюджет.

Ця соціальна ініціатива передбачена у Програмі на 2024 рік. До цього сума, яку відшкодовував місцевий бюджет, складала 4 тис. грн, — пояснили в управлінні соцзахисту.

 

  1. «Дорожня карта ветерана»: куди звертатися після звільнення/демобілізації

Нещодавно управління соцзахисту міської ради розробило «Дорожню карту ветерана». Буклет містить адреси, телефони, графік роботи всіх установ та організацій на території громади, які так чи інакше співпрацюють із ветеранами. Зокрема, йдеться про установи соціального захисту, Звягельський міський центр соціальних служб, управління пенсійного фонду, управління освіти та науки, заклади галузі охорони здоров’я, Звягельську міськрайонну організацію Товариства Червоного Хреста України, безоплатну правову допомогу, відділ комунального майна управління ЖКГ та екології, управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, відділ земельних відносин, Звягельську філію обласного центру зайнятості.

Також у буклеті є номер гарячої лінії кризової підтримки Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України (0 800 33 20 29) та номер гарячої лінії Звягельської міської ради «Цілодобова варта» (0 800 300 997).

«Дорожня карта ветерана» розповсюджується через центр зайнятості, Прозорий офіс, медичні установи, старост старостинських округів Звягельської громади.

 

  1. 2024 рік: харчування, проїзд, усе залишається

«Усі основні пільги й допомоги, що мали місце в попередні роки, діють і в 2024-му. Не передбачено лише матеріальної допомоги на оздоровлення дітей учасників бойових дій та компенсації на придбання житла, оскільки бюджет у цьому році менший, аніж торік», — зазначили в управлінні соцзахисту.

Рішенням Звягельської міської ради від 22.02.2024 р. №1143 затверджено «Комплексну програму підтримки ветеранів війни, членів їх сімей, сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України та деяких інших категорій осіб у Звягельській міській територіальній громаді на 2024-2025 роки». При її розробці враховано досвід інших міст щодо реалізації ветеранської політики, залучалися ветеранські, громадські об’єднання.

Програма передбачає психологічну реабілітацію, відновлення фізичного та ментального здоров’я; соціальну підтримку та поліпшення фінансово-матеріального стану, фізкультурно-спортивну реабілітацію ветеранів, у тому числі — осіб з інвалідністю внаслідок війни; професійну адаптацію, зайнятість та працевлаштування; культурну реінтеграцію; популяризацію позитивного образу ветерана; соціальний супровід та надання соціальних послуг; національно-патріотичне виховання молодого покоління; реінтеграцію та консолідацію ветеранської спільноти; вшанування та увічнення пам’яті про загиблих захисників і захисниць України.

Серед основних заходів програми: створення в громаді Центру реабілітації ветеранів та членів їх родин; створення Ветеранського простору; створення Центру ментального здоров’я на базі закладів охорони здоров’я; надання низки соціальних пільг та виплат, безповоротної державної допомоги у формі грантів ветеранам війни та членам їх сімей; реалізація освітніх та соціальних проєктів.

Проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота з питань матеріальної, соціальної, юридичної, медико-психологічної підтримки ветеранів війни, ветеранської політики (створено окремий розділ на офіційному сайті міської ради: https://info.nvrada.gov.ua/tag/veteranskyj-prostir-zvyagelya/; Фейсбук-сторінку «Ветеранський простір Звягеля»: https://www.facebook.com/profile.php?id=61553973381399).

Олег БРЮХАНОВ, 
Єгор ЦИМБАЛЮК