«Коли їдеш на фронт — розумієш, що туди треба віддати всі сили і ресурси»

«Коли їдеш на фронт — розумієш, що туди треба віддати всі сили і ресурси»

24 січня Литва розпочала найбільшу кампанію з підтримки України — «RADAROM», у межах якої вже зібрано понад три мільйони євро. Кошти пішли на закупівлю «безпечних наборів» для воїнів. Україна отримала 50 таких наборів, 15 із цього числа — Звягельщина. Їх доставили на фронт у 31-шу окрему механізовану бригаду та 140-й окремий батальйон ТрО.

 

Один такий «безпечний набір» коштує 7,5 тисяч євро. До нього входять монокуляри нічного бачення, лазерні приціли та антидронові пристрої для порушення керування FPV-дронами. Наближаючись на 150 метрів до пристрою, дрон стає важкокерованим, а через 50 метрів виходить з ладу.

— Литовський народ потужно підтримав Україну, ця співпраця допомагає нам зміцнити обороноздатність, — розповів «Звягелю» голова районної ради Артур Загривий. — Українські воїни ефективніше виконуватимуть бойові завдання та збережуть власні життя. На черзі — другий транш допомоги від литовців. 

«Коли їдеш на фронт — розумієш, що туди треба віддати всі сили і ресурси»

— А хто визначає, кому більше з військових необхідна допомога?

— Ми на постійному зв’язку з ними. Захисникам нема коли цим займатися, тож почали шукати альтернативні шляхи підтримки. Я зосередився на залученні міжнародних партнерів, благодійних організацій, підприємців, депутатів районної ради та громадських організацій. 

Завдяки небайдужим за час повномасштабного вторгнення нам вдалося забезпечити військових багато чим: від чоботів, протиударних павербанків із сонячною батареєю, портативними газовими системами для обігріву, генераторами, буржуйками, харчовими продуктами і товарами першої необхідності, власноруч виготовленим банним комплексом, розвідувальними дронами, спальниками, рефрижератором, плащами-пончо, турнікетами та іншими важливими речами для порятунку життів — до комплектів Starlink, пікапів та іншої техніки.

Намагаюся частіше бувати в захисників. Залучаю до поїздок голів громад, бізнесменів, щоб усі краще усвідомлювали потреби. Ця сфера — неосяжна, роботи багато у всіх. Є дуже влучні слова нашого земляка Валерія Залужного: «Роби, що можеш, там, де ти є». 

«Коли їдеш на фронт — розумієш, що туди треба віддати всі сили і ресурси»

— Окрім литовців, з ким з іноземних партнерів ще вдалося налагодити партнерство?

— З норвежцями, які передали для воїнів 11 позашляховиків для евакуації поранених. Автівки роз’їхалися по різних формуваннях, у тому числі приїхали до наших військових у 31-шу бригаду та розвідбат. За цю підтримку, до речі, прапор із подякою та автографом Залужного маю передати партнерам. 

У Литві проходять благодійні ярмарки, кошти від яких підуть на потреби ЗСУ. Також партнерами є британці, теж допомагали нашим землякам
автівками. 

Іноземці розуміють, що в них «за дверима» відбувається війна, яка може прийти до них. Тож вони переживають і підтримують нас.

«Коли їдеш на фронт — розумієш, що туди треба віддати всі сили і ресурси»

— У вашому кабінеті є цікаві воєнні речі (снаряди, тубуси, гільзи), які отримали друге, «мирне» життя — оздоблення орнаментами, патріотичними символами. Ось і на «Джавеліні» — портрет Шевченка. Чиїх рук то справа?

— «Джавелін» розмалював місцевий художник Віктор Фурман. Інколи самі захисники проявляють творчість, часто — діти, батьки яких перебувають на війні. За цими роботами можна зрозуміти, які емоції переживає людина. Діти, наприклад, мріють про мирну країну, синє небо, сонечко, живих і щасливих батьків поруч.

— Можливо, якісь громади є більш активними в підтримці військових?

— Усі дуже активно працюють на перемогу, повірте. Не можна виділити когось, усіма пишаємося. Можливо, хтось із голів громад просто немедійний і не ділиться зробленим у мережі. 

До речі, голова Піщівської громади служить у 140-му батальйоні ТрО, через нього ми дізнаємося про важливі потреби. 

Нічого не дає настільки чітке усвідомлення ситуації, ніж коли сам поїдеш на схід. Тоді усвідомлюєш, що потрібно віддати всі сили і ресурси, щоб війна не дісталася наших домівок і родин. Величезну підтримку в цьому надають представники бізнесу нашої громади.

Розмовляла Юлія КЛИМЧУК