МИКОЛА ІВАНЮК: «ПЕРСПЕКТИВИ — ЗА ЛЮДЬМИ»

МИКОЛА ІВАНЮК: «ПЕРСПЕКТИВИ — ЗА ЛЮДЬМИ»

Робоча нарада на «Церсаніті»11 червня відбулася зустріч голови Новоград-Волинської РДА Миколи ІВАНЮКА з представниками місцевих ЗМІ, на якій Микола Олексійович розповів про те, як працює Новоград-Волинщина і які проблеми постають в районі в умовах фінансової кризи, а також відповів на запитання журналістів:
— У минулому і поточному році на Новоград-Волинщині значно активізувалася інвестиційна діяльність. В 2008 році освоєно капітальних інвестицій у сумі 710,9 млн.грн., в І кварталі поточного року — в сумі 74,5 млн.грн.
Темпи зростання інвестицій в основний капітал до відповідного року становить 117,2%. Обсяг прямих іноземних інвестицій на одну особу складає 774,5 дол. США.
У районі продовжується робота з реалізації інвестиційних проектів, зокрема — відновлення Немильнянського цегельного заводу, зі створення виробництва з переробки лісопродукції ТОВ «ВУДПАК», с.Нова Романівка, з будівництва II черги заводу ТОВ «Церсаніт-Інвест», с.Чижівка.
— Миколо Олексійовичу, до редакції надходили листи з приводу того, що на сьогодні «Церсаніт» нібито не дотримується всіх екологічних вимог, як планувалося при його запуску. В чому тут причина?
— Виробництво кераміки — одне з найбільш екологічно чистих і про шкоду навколишньому середовищу мова не іде. Проте незабаром буде введено другу чергу цього заводу, що дозволить повністю переробляти глину без відходів і повністю очищати воду.
Відкриття лікарської амбулаторії в Наталівці— Що нового у сільськогосподарській галузі?
— У сільськогосподарській галузі реалізується інвестиційний проект ФГ «Аделаїда» (с.Тупальці). Господарством у поточному році вирощується картопля на площі 202 га. Крім того, посіяно 37 га гірчиці та 390 га озимої пшениці.
Продовжується реалізація інвестиційного проекту ПП «Галекс-Агро» (с.Стриєва). У поточному році для виробництва екологічно чистої продукції задіяно 2031 га ріллі. На базі підприємства 2 липня планується проведення Всеукраїнської наради-семінару з питань ведення органічного землеробства.
Товариством «Українська молочна компанія» (с.Барвинівка) реалізується інвестиційний проект з будівництва потужного тваринницького комплексу на 6 тис. голів ВРХ. З початку року завезено 200 голів молодняка ВРХ на відгодівлю та 20 голів племінних телиць. Продовжуються роботи з реконструкції приміщень барвинівської ферми для утримання племінного молодняка.
Промисловим комплексом району з початку року випущено товарної продукції (в діючих цінах відповідних років) на суму 214,5 млн. грн. Обсяги випуску зросли до відповідного періоду минулого року в 2 рази.
— Завдяки яким підприємствам вдалося досягти зростання навіть в у мовах кризи?
— Приріст промислового виробництва забезпечено завдяки ТОВ «Церсаніт-Інвест», продукція якого в загальному об’ємі виробленої в районі продукції становить 80%. З початку поточного року підприємством випущено 2,2 млн. кв. метрів керамічної плитки та 291 тис. штук санітарної кераміки на загальну суму 171,8 млн. грн. На підприємстві в поточному році створено 94 нових робочих місця, а загальна чисельність працюючих складає 813 чоловік.
Будується «Церсаніт»Також за січень-травень значно зросли об’єми виробництва по ВАТ «Ярунська сільгосптехніка» (на 47%) до відповідного періоду минулого року. Крім комплектуючих, до газових котлів, підприємство в II кварталі почало виготовляти решета та вузли до зернодробильних комбайнів.
У квітні відновлено технологічний процес ДП «Новоград-Волинський сиркомбінат», ВАТ «Житомирмолоко». Здійснено набір працівників (понад 350 чоловік) в основному із числа тих, які були звільнені на час простою цього підприємства. Нині щоденно переробляється 200 тонн молока. Основна продукція, що виробляється підприємством, — це тверді сири. Існуючу в І кварталі поточного року заборгованість по заробітній платі, — ліквідовано.
Стабільно працюють місцеві держлісгоспи. Проблемних питань із реалізацією продукції немає. Заборгованість по заробітній платі відсутня.
— Миколо Олексійовичу, в районі на сьогодні є два промислових підприємства, що не працюють: це фарфоровий завод та паперова фабрика. Яка ситуація там склалася на даний час?
— Власниками КП «Городницький фарфоровий завод» ведеться пошук потенційних інвесторів. Вільні приміщення пропонуються інвесторам для організації нових виробництв.
Власниками ВАТ «Чижівська паперова фабрика» вирішується питання отримання банківського кредиту для відновлення роботи технологічної лінії. Проблемними питаннями в промисловій галузі, що не вирішуються на рівні району та негативно впливають на фінансовий стан підприємств, — є високі ціни на енергоносії.
У зв’язку із фінансово-економічною кризою, підприємства району здійснюють заходи щодо зменшення витрат на виробництво. Зокрема, зменшено ліміти на паливно-мастильні матеріали та скорочено витрати на придбання основних засобів.
— Миколо Олексійовичу, повертаючись до тієї ж Чижівської фабрики, знову виникає питання — чи є виробництво на ній на даний час екологічно безпечним? І чи не через цю причину фабрика була призупинена?
— Виробництво паперу є дійсно не особливо сприятливим в екологічному плані. Але ж не існує жодного підприємства, котре, щось виробляючи, не давало б тих чи інших відходів. Проте Чижівська паперова фабрика дотримується всіх необхідних санітарних вимог, і екологічних проблем — на даний час там не виникає.
— Який стан справ у галузі будівництва?
— За 5 місяців 2009 року в районі прийнято в експлуатацію приймальною комісією наступні об’єкти: підвідний газопровід високого тиску до с.Майстрова Воля (перша черга) довжиною 4,688 км; — лісогосподарська автодорога у Дзержинському лісництві ДП «Городницьке лісове господарство» Житомирської області довжиною 1,2 км; — газопостачання с.Ярунь (перша черга будівництва — підвідний газопровід) довжиною 3,025 км; — газифікація ПП «Немильнянський цегельний завод» (перша черга будівництва — підвідний газопровід) довжиною 9,0505 км.
У районі триває газифікація населених пунктів та підключення до газопостачання житлових будинків. Розпочаті роботи з підключення житлових будинків у селах Суховоля та Романівка. Ведуться роботи з будівництва газопроводів у селах Ярунь, Тальки, Лебедівка, Немильня, Орепи, Борисівка, Пищів, Дідовичі (в селах Пищів і Дідовичі — в стадії завершення).
Весняна посівна дала хороший почин майбутнього урожаюУ найближчий період планується пуск газу в селах Анета (газопровід готовий), Лебедівка, Дідовичі, Пищів.
У районі продовжуються роботи з реконструкції автодороги Київ-Чоп, у напрямку Новоград-Волинський-Корець і Новоград-Волинський-Червоноармійськ.
— Коли ж, нарешті, цю дорогу вже відремонтують?
— Повністю закінчити роботи планується 2010 року.
— Чи планується відкривати в районі нові дитячі садочки?
— Так, з метою розширення мережі дитячих дошкільних закладів продовжується реконструкція адмінприміщення в с.Киянка під дитячий садочок. Розпочинається ремонт дитячого садка в селі Пилиповичі. Завершуються роботи з реконструкції частини приміщення школи під дитячий садочок в селі Нова Романівка.
— Миколо Олексійовичу, чи є надія, що будуть ремонтуватися сільські дороги?
— Вперше за кілька останніх років з обласного бюджету виділяється 1 млн. 8 тис. грн. для ремонту доріг комунальної власності. Перший транш, який надійшов у сумі 336,1 тис. грн., розподіляється на проведення ремонтних робіт в 9 населених пунктах району (Суховоля, Жолобне, Немильня, Вершниця, Морозівка, Несолонь, Олександрівка, Стриєва, Кленова).
— Як вплинула криза на будівництво цегельного заводу в Немильні?
— Звісно, не позитивно. Проте продовжується будівництво цього підприємства, зводяться його корпуса. Власниками вирішується питання з придбання технологічної лінії.
— Яка доля колишнього консервного заводу в Новій-Романівці?
— На його базі буде нове підприємство. Вже завершуються роботи з введення в експлуатацію лісопереробного підприємства ТОВ «ВУДПАК», де планується створення 75 нових робочих місць.
— Скільки всього робочих місць цього року створено в районі?
— За 5 місяців поточного року в районі створено 279 нових робочих місць. Маючи нагоду, хочу порадувати журналістів і всіх жителів району приємною сенсацією: у кінці серпня, на початку вересня на Новоград-Волинщину планується візит президентів України і Польщі. В історії краю ще не було випадку, щоб такі високі посадові особи нас відвідували. Вони офіційно вже відкриють завод «Церсаніт» та відвідають меморіал пам’яті.
— Миколо Олексійовичу, хотілося б також підняти питання щодо розвитку Городницької зони, де єдине велике підприємство на сьогодні вже не працює. Чи є взагалі перспективи в цього регіону?
— Не буває перспективних регіонів, а роблять їх перспективними люди. Городницька зона має чудовий потенціал — лісове господарство. Тут розширюються площі під посадки нових лісів і потрібно зайнятися більш глибшою переробкою лісу, а не збувати деревину. Там є перспективи з відродження хмелю, а також одним з направлень є дикорос. Пояснюю — це збір ягід і грибів. Нині заготовлювачі до нас приїжджають з інших регіонів і закуповують цю продукцію утричі дешевше від світових цін. Я вже вів переговори з цього приводу з дилерами, і є певні напрацювання.
Крім цього, Городницька зона у нас має потенціал щодо розвитку туризму. Це надзвичайно мальовничі місця, по суті — перлина краю. Тож і це є однією із перспектив.
— Миколо Олексійовичу, наскільки відомо, ви не особливо охоче підписали документи щодо відкриття нового полігону твердих побутових відходів поблизу об’їзної дороги. Чому?
— Я підписав ці документи, але, дійсно, без особливого ентузіазму. Бо розумію, що це не цукерка, адже сміттєзвалище — теж може створювати певну екологічну небезпеку. Єдине, що мене переконало у необхідності, це те, що знаю, — яка жахлива ситуація зі сміттєзвалищем у місті. Хочеться, щоб цей полігон не став черговим смітником, як його попередник. Адже ніде в Європі немає таких смітників, бо всі відходи там переробляються. Ми ж віддали практично дев’ятсот гектарів вільних земель району під полігон, хоча могли б розмістити там промислове містечко. Але, розуміючи ситуацію, пішли місту назустріч.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА