«СПІЛЬНИМИ ЗУСИЛЛЯМИ ВЛАДИ ТА ГРОМАДИ МИ ОТРИМУЄМО ПЕРЕМОГИ»

Сьомого грудня в нашій державі відзначається День місцевого самоврядування. З цього приводу наша наступна розмова з міським головою Миколою БОРОВЦЕМ:
— Миколо Петровичу, чи можна говорити про те, що громада нашого міста активно використовує на ділі своє право самоуправління і в цьому плані тісно співпрацює з місцевою владою?
— Так, при прийнятті найважливіших рішень завжди радимося із громадою, представники якої запрошуються і мають змогу брати участь у всіх пленарних засіданнях міської ради, її виконавчого комітету.
Завжди слушними є поради та рекомендації консультативно-дорадчих органів — таких, як рада керівників постійних депутатських комісій, директорів підприємств, підприємців, рада старійшин при міському голові, міської організації ветеранів війни та праці. Міська рада розуміє, що тільки у співпраці з об’єднаннями громадян, всією громадою, можна вирішувати проблеми міста. Безпосередні зустрічі з членами територіальної громади допомагають зрозуміти проблеми міста, знайти шляхи їх вирішення.
З ініціативи влади та мешканців створено 23 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які згуртовують населення навколо вирішення проблем благоустрою свого житла та прибудинкових територій. Йде справжнє змагання за кращу вулицю, двір, будинок. Вже увійшов у традицію конкурс «Двір зразкового порядку». В цьому році Новоград-Волинський став переможцем конкурсу екологічного оздоровлення Житомирщини.
За ініціативи міської організації жінок понад 5 років проходять загальноміські акції «Моє квітуче місто», «Пробіг заради життя та здоров’я», які щороку вдосконалюються і збирають все більше шанувальників здорового способу життя.
За п’ять років громада міста переконалася у результативній співпраці з Програмою розвитку ООН/Муніципальною програмою врядування та сталого розвитку (ПРООН/ МПВСР). За цей час створено мережу навчальних закладів, нещодавно за її ініціативи відбулося урочисте відкриття джерела питної води по вул.Ціолковського.
Міська громадська організація «Батьківська рада» реалізувала проект «Реконструкція даху дошкільного навчального закладу №2», квартальний комітет «Громадський прогрес» збудував бювет питної води по вул.Рокоссовського, обслуговуючий вуличний кооператив «Олійник» реалізував проект «Будівництво КНС по вул.Олійникова».
Новоград-Волинський вже четвертий рік поспіль став переможцем Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Громада єдина в області отримала перемогу за проект «Вдосконалення та стабілізація системи вивозу та утилізації сміття в м. Новоград-Волинський шляхом впровадження роздільного збору та вивозу твердих побутових відходів».
У цьому році, завдяки наполегливості та активній діяльності громади та влади міста, вдалося залучити кошти посольства Японії та придбати 2 аналізатори крові, що відповідають всім стандартам і вимогам сучасної медицини. Отже, міська клініко-діагностична лабораторія поповнилася сучасним обладнанням, що дозволяє краще діагностувати стан здоров’я новоград-волинців.
Всі ці досягнення свідчать про те, що спільними зусиллями влади та громади ми отримуємо перемоги і тим самим дбаємо про сталий розвиток рідного міста. Я хочу подякувати новоград-волинцям за активну життєву позицію при вирішенні загальноміських проблем.
— Що, на Вашу думку, заважає ефективності місцевого самоврядування?
— На жаль, міській громаді та владі доводиться часто тупцювати на місці через правову неврегульованість питань державної та комунальної власності, користування землею, щодо меж міста. Одна з основних причин полягає в тому, що залишається до кінця не реалізованою ст.140 Конституції України про те, що «Місцеве самоврядування є правом територіальної громади... самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і Законів України».
У здійсненні своїх повноважень міська рада є надзвичайно залежною від чіткого і своєчасного фінансування соціальних галузей: освіти, медицини, охорони здоров’я, житлового будівництва. Центральні органи влади своїми діями роблять органи місцевого самоврядування заручниками величезних соціальних проблем, перетворюючи ради на банкомати для видачі заробітної плати.
Дуже сподіваюся на те, що державні можновладці знайдуть все ж таки найефективніші варіанти такої моделі української політичної системи та самоврядування, від якої виграє і Україна, і кожна людина. А для міської ради у своїх майбутніх діях пріоритетними будуть інтереси людини, її добробут, її впевненість у майбутньому, забезпечення соціальної справедливості та громадської злагоди.
— Чого очікує влада від громади міста та щоб Ви хотіли побажати міській громаді напередодні свята?
— Від новоград-волинців міська влада очікує розуміння, вболівання та активності у вирішенні всіх загальноміських проблем. Тільки за умови тісної співпраці влади та громади буде сформовано місцевий патріотизм, досягнуто безумовного виконання рішень міської ради щодо виховання молоді та здорового способу життя, стануть чистими та впорядкованими вулиці, парки, сквери, береги Случі. І переконаний, що спільно із членами міської територіальної громади, допомагаючи один одному, проявляючи людську мудрість та толерантність, подолаємо непрості часи.
Бажаю всім новоград-волинцям, депутатам міської ради, працівникам органів місцевого самоврядування міцного здоров’я, миру і злагоди в нашому місті, добробуту і щастя, оптимізму й наснаги, родинного затишку в кожному домі.
З нагоди Дня місцевого самоврядування ми звернулися до депутатів міської ради із запитанням:
— Яке значення місцевого самоврядування у становленні та розвитку Новограда-Волинського?
Володимир Федорчук, секретар міської ради (БЮТ):
— Основним моїм завданням, як секретаря міської ради, було узгодити роботу депутатського корпусу. Завжди все робив і роблю для того, щоб, незалежно від політичних поглядів і фракційності, депутатський корпус був об’єднаний для вирішення господарських проблем міста. І я горжуся тим, що в нас навіть не прослідковується якихось політичних розбіжностей у цій роботі. Ми завжди працюємо злагоджено задля блага міської територіальної громади.
Вбачаю великий позитив у тому, що ми розширили зв’язок з громадою міста, ввели щоденний прийом у громадській приймальній міської ради, і у 7 громадських приймальнях практично всіх мікрорайонів міста. Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати депутатському корпусу за злагоджену роботу та привітати всіх зі святом!
Борис Подсадний, головний архітектор міста, депутат міської ради (Партія регіонів):
— Переконаний, що за місцевим самоврядуванням — велике майбутнє, але тільки тоді, коли воно буде ефективним і дієвим, тож потрібно цю систему вдосконалювати, бо іншого варіанту демократичного розвитку нашої держави не існує. Останнім часом суто популістичними стають деякі постанови Кабміну, які нівелюють вплив місцевого самоврядування на процеси будівництва і не тільки. Але ж чим більше повноважень забирають у місцевої ради, тим складніше становище у державі загалом. Нашим скликанням прийнято багато важливих рішень, з яких зокрема хотілося б згадати ті, що безпосередньо стосуються містобудування. Зокрема, це і затвердження генерального плану міста, місцеві правила забудови. А також затверджено ряд положень, які регламентують містобудівельну діяльність у Новограді-Волинському. Маючи нагоду, хочу щиро привітати всіх з днем місцевого самоврядування!
Олександр Гарбовський, приватний підприємець,депутат міської ради (Блок Литвина):
— Вважаю, що депутати цього скликання плідно працюють. І як на мене, то великим досягненням є прийняття та втілення в життя програм профілактики злочинності та обмеження продажу алкогольних напоїв. Запровадили програму створення амбулаторій первинної медичної допомоги у мікрорайонах міста. Також вдалося вирішити деякі екологічні проблеми. Зокрема, було відкрито нове сміттєзвалище за межами міста, яке вже почало працювати. В освіті прийнято багато важливих рішень. Так нині у школах міста запроваджується предмет «Історія міста». Незабаром світ побачить книга з історії Новограда-Волинського.
Хотілося б окремо відзначити злагоджену роботу всього депутатського корпусу цього скликання як у сесійній, так і у фракційній, комісійній роботі.
Особисто для мене, День місцевого самоврядування став ще одним важливим професійним святом у житті. Завдячуючи тому, що я став депутатом міської ради, закінчив інститут політичної освіти. Загалом у мене за час депутатської діяльності підвищилася відповідальність перед громадою та особиста громадська активність.
Микола Павловський, лікар, депутат міської ради (НУНС):
— Місцеве самоврядування має дуже велике значення у формуванні громадського суспільства, якого у нас, на жаль, досі немає. Бо громада повинна вимагати не тільки права, але й брати на себе відповідальність за стан справ у місті.
Що ж до рішень, які приймалися, чи не приймалися цим скликанням міської ради, то мене досі турбує рішення щодо зняття пам’ятника Леніну. Скільки обговорювали це питання, а зрушень досі ніяких. Це питання не просто зняття, а принципове — для усвідомлення себе як громадян незалежної держави. А взагалі нашим скликанням прийнято багато важливих рішень і по екології, і по освіті, і по медицині. Я вважаю, що депутати плідно попрацювали і працюють. Щиро вітаю всіх зі святом!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА, депутат міської ради