ЄВРОКЛУБІВЦІ НАШОГО МІСТА У КРИМУ

ЄВРОКЛУБІВЦІ НАШОГО МІСТА У КРИМУ

Про діяльність євроклубів нашого міста добре відомо в Україні. Досвід їх діяльності — цікавий та корисний для інших євроклубівців нашої країни. Координації та підвищенню результативності їх роботи сприяє Асоціація європейських клубів міста. Саме тому Всеукраїнська громадська організація «Українська асоціація європейських студій» за підсумками участі українських євроклубів у реалізації проекту Європейського Союзу «Підтримка Євроклубів в Україні у 2011 році» запросила представників Асоціації євроклубів Новограда-Волинського у літній табір євроклубів. Табір, що тривав 18-21 серпня 2011 року в с.Ходжа-Сала Бахчисарайського району АР Крим, став заключною подією в рамках проекту.


Літній табір пройшов у форматі заходу з обміну досвідом та заохочення мережевої співпраці між найбільш активними євроклубами з 9 областей України — учасниками цьогорічного проекту ЄС. Нагадаємо, що 2011 рік визнаний Європейським роком волонтерства. Ідея волонтерства, підхоплена молодими людьми, поширюється на громаду, що виражається у добрих справах: зборі коштів, проведенні різноманітних ярмарок, виставок, допомозі громаді.
Асоціацію шкільних європейських клубів нашого міста та й Житомирщину в літньому таборі представляли член шкільного європейського клубу «GLUK» навчально-виховного комплексу «Гімназія імені Лесі Українки», учень 11 класу, Ярослав Колосович та методист інформаційно-методичного центру Галина Данильчук (усі фінансові витрати на проїзд та проживання наших представників взяли на себе організатори заходу).
Відкрили євротабір Золтан Салаї, керівник відділу політики, преси та інформації Представництва Європейського Союзу в Україні, та Ольга Максименко, координатор інформаційних програм у Представництві ЄС. Євроклубівці обговорили питання участі молоді в реалізації європейського вибору України, а також практичні результати проведених ними регіональних тренінгів із волонтерства.
Ярослав Колосович згадує: «Для мене найцікавішою подією цього літа стала моя поїздка до Мангуп-Кале, де проходили збори євроклубів з усієї України. Ми поселились у наметовому містечку біля підніжжя гори та прожили там цілих чотири дні. Нас очікувала досить насичена програма, де, крім розважальних заходів і екскурсій, ми щоденно спілкувалися, обговорювали проблеми, перспективи та поточну діяльність євроклубів».
Табір євроклубівців розмістився в одному з наймальовничіших куточків Криму, у лісі, на півдорозі від колись знищеного, а тепер відродженого кримсько-татарського села Ходжа-Сала, до старовинного середньовічного печерного міста-фортеці Мангуп-Кале. Учасники табору облаштували 9 різнокольорових наметів та прикрасили їх прапорами країн-членів ЄС. Координатор проекту, давній друг новоград-волинських євроклубів, Сергій Штукарін не випадково обрав саме це місце — все мало свою мету. Діти та опікуни жили в наметовому містечку, вчилися ставити намети, ­облаштовувати своє житло, розпалювати багаття, вчилися жити та працювати в команді, таким чином напрацьовували скаутські ­навички.
Вражаючим був підйом на гору Мангуп. Вершина Мангуп-Кале представляла собою плато площею близько 90 га та здіймалась на висоту 500 метрів. На ній знаходились руїни стародавнього міста-фортеці, столиці князівства Феодоро. Подорож супроводжувалася цікавими історіями та легендами, таким чином євроклубівці знайомилися з історією Криму. Повертаючись до табору, його учасники здійснили екологічну акцію з прибирання схилів гори та внесли свій посильний внесок у поширення волонтерського руху в Криму.
Навіть харчування, а то була традиційна кухня місцевих жителів, кримських татар, несло просвітницьку місію — знайомило з традиціями корінних жителів кримських гір. Знайомству з місцевим населенням та вмінню толерантно спілкуватися сприяв організований опікунами євроквест, де, крім знань про ЄС, учасники табору мали пізнати місцеву громаду та місцевість, адже питання стосувались історії Криму та села Ходжа-Сала.
У таборі не було часу для відпочинку та нудьги: тренінги, рольові та розвиваючі ігри, театр «Європа», євробарбекю, євроквест, обмін досвідом, прогулянки верхом на конях, купання в озері, вечірні вогнища з піснями, розвагами та легендами про Мангуп тощо. Неформальна обстановка наметового містечка сприяла тому, що три десятки старшокласників із регіонів України та їхні наставники протягом чотирьох днів обмінювалися досвідом, як розвивати європейські цінності в рідній країні.
Гарним подарунком на завершення табору та можливістю європейського спілкування на морі стала поїздка в древній Херсонес — одну з найвеличніших пам’яток Криму!
«…За цей короткий відлік часу ми всі стали маленькою, дружньою сім’єю! Хочу висловити величезну подяку всім людям, котрі взяли участь у проведенні та житті літнього табору, а особливо — Сергію Штукаріну, завдяки якому ми всі зібрались у цьому місці, об’єднані однією ідеєю — зробити Україну, а заразом — світ, кращими», — говорить Ярослав Колосович.
Підсумками табору стала розроблена програма дій на майбутнє, зокрема, до вже існуючого україномовного блогу «Євроклуби в Україні» буде створено — англомовний. Тут євроклубівці зможуть поділитися своїми враженнями та ідеями не лише з однолітками України, а й за її межами. Також виникла ідея проведення скайп-конференцій між євроклубами різних регіонів.
Відеосюжети про діяльність євротабору демонстрували декілька телевізійних каналів.
Учасники табору євроклубів міста Новограда-Волинського щиро вдячні організаторам за надану можливість участі у роботі літнього табору, підтримку розвитку європейського руху та сподіваються на співпрацю у наступних проектах з європейської освіти дітей та молоді.
Г.ДАНИЛЬЧУК, методист інформаційно-методичного центру