АТЕРОСКЛЕРОЗ? ВІДВОЛІЧІТЬСЯ ВІД ПРОБЛЕМ

Атеросклероз — це хронічне захворювання, яке характеризується ущільненням і втратою еластичності стінок артерій, звуженням їхнього просвіту за рахунок відкладання атеросклеротичних бляшок на внутрішній поверхні, іншим словом, засмічується кровоносна система надлишком холестерину, відкладанням жирів на стінках артерій. Внаслідок цього судини стають кволими, ламкими, втрачається тонус та еластичність.
Причинами атеросклерозу є ожиріння, гіподинамія (малорухомий спосіб життя); куріння, перенапруження нервової системи, хронічні стреси, підвищений артеріальний тиск, цукровий діабет, спадковість, підвищення холестерину в крові.
Проявляється атеросклероз враженням судин головного мозку, що призводить до розладів мозкового кровообігу. У хворих шумить у вухах, в голові, понижується пам’ять. Пошкодження судин серця викликає стенокардію. Хворі скаржаться на приступоподібні стискаючі болі в області серця з іррадіацією в ліву щелепу, іноді ліву лопатку, задуху. Вражаються судини нирок, нижніх кінцівок. У хворих при ходьбі спостерігається кульгавість.
Атеросклероз викликає ішемічну хворобу серця (ІХС). ІХС може призвести до раптової смерті, стенокардії, інфаркту міокарда, інсульту, порушення серцевого ритму та серцевої недостатності.
Профілактичними методами атеросклерозу є фізична активність, вживання здорової, натуральної, екологічно чистої їжі, помірність у харчуванні, відмова від куріння та алкоголю. Одним із заходів є психоемоційна стабільність — перенісши стрес, хворий повинен відволіктися від проблеми: поспівати улюблених пісень, потанцювати, відвідати сеанси сміхотерапії, масажу, голкорефлексотерапії, здійснити прогулянки по парку, по місту, відправитися у подорож та інше.
Кожна людина повинна хотіти бути здоровою. Бо в здоровому тілі — здоровий дух. Здоров’я — це безцінний дар, багатство, яке за гроші не купиш. Бережіть його.
Світлана СВІНЦІЦЬКА, лікар загальної практики Киківської АЗПСМ