Хроніка 50/2015

ОПЕРАТИВНО ЗАТРИМАЛИ «КРИМІНАЛЬНИЙ ДУЕТ»
До чергової частини Новоград-Волинського відділу поліції звернувся 38-річний власник одного з магазинів одягу райцентру. Чоловік повідомив, що з його крамниці викрали товар. Сума збитку склала 650 гривень.
На місце події прибули працівники слідчо-оперативної групи, які встановили, що останніми до магазину заходили двоє чоловіків. Вони прискіпливо вибирали собі одяг. Один навіть зайшов до примірочної, де переміряв безліч джинсів та кофтин. Після чого, поскаржившись продавчині, що так і не змогли нічого для себе обрати, відвідувачі пішли з крамниці.
Продавець одразу почала розвішувати не уподобаний клієнтами одяг, та під килимком у примірочній виявила два «голих» вішаки. Зрештою жінка недорахувалася двох одиниць одягу — джинсів та кофтини.
Правоохоронці встановили прикмети підозрюваних, яких оперативно затримали неподалік від крамниці. Чоловіки разом із «обновками» прямували додому.
Як з’ясувалося, обидва зловмисники раніше вже мали проблеми із законом. Один із них — 34-річний місцевий житель, а от його 31-річний напарник приїхав із м.Біла Церква, що на Київщині. Чоловіки зізнались у скоєному. Викрадений одяг у них вилучили та повернули власникові крамниці.
За крадіжку, вчинену повторно, або за попередньою змовою групою осіб, передбачено покарання у вигляді від 3 до 6 місяців арешту, обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років. Правоохоронці перевіряють «кримінальний дует» на причетність до інших крадіжок на території міста.
У ГОСТЯХ «ПОХАЗЯЙНУВАВ», ЯК У СЕБЕ ВДОМА
До Новоград-Волинського відділу поліції звернулася 35-річна жителька с. Орепи. Жінка повідомила, що з її будинку викрали 600 гривень.
За адресою заявниці виїхали працівники слідчо-оперативної групи. Зі слів господині правоохоронці з’ясували, що напередодні крадіжки в її будинку гостював знайомий із сусіднього села. Втім жінка відмовилася навіть брати до уваги припущення про його можливу причетність до зникнення грошей.
Чоловіка виявили за місцем проживання. Під час розмови з правоохоронцями він помітно нервував і давав суперечливі пояснення, поки зрештою не заплутався. Підозрілим видався і той факт, що після гостин у заявниці безробітний чоловік придбав у сільському магазині горілчаних виробів та харчів на суму близько 600 гривень. Врешті у крадіжці він зізнався, зазначивши, що спокусився на гроші, залишені господинею у відкритій сумочці.
Як повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Сергій Рябошапка, всі обставини нині з’ясовуються у рамках відкритого за ч.1 ст.185 (Крадіжка) ККУ кримінального провадження. За чинним законодавством, подібні дії караються штрафом, піврічним арештом, виправними чи громадськими роботами, обмеженням чи позбавленням волі строком до 3 років.
ВИКРИЛИ ЗЛОДІЙКУВАТОГО КВАРТИРАНТА
3 грудня до поліції звернувся 43-річний звягельчанинин із заявою про крадіжку побутової техніки з його квартири. Як з’ясували правоохоронці, крадієм виявився його 19-річний квартирант.
За словами заявника, з його квартири викрали мультиварку вартістю 900 гривень.
Провівши низку спеціальних заходів, правоохоронці встановили, що до злочину причетний 19-річний парубок, який тимчасово проживав у квартирі заявника. У скоєному він зізнався. Викрадене у нього вилучили.
Відповідно до ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.
У НОВОГРАДІ ПОЛІЦІЯ ПЕРЕВІРЯЄ ДОТРИМАННЯ АНТИАЛКОГОЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
У рамках розпочатих звягельською поліцією профілактичних заходів було створено чотири рейдові групи, які одночасно відпрацьовували один із мікрорайонів міста. У результаті встановлено, що перевірені заклади діють на підставі наявних ліцензій. Водночас в одному з торговельних закладів правоохоронці таки виявили і задокументували реалізацію алкоголю без необхідних дозволів.
Як повідомив начальник Новоград-Волинського відділу поліції Сергій Рябошапка, у складському приміщенні магазину 31-річна орендарка облаштувала «міні-бар». Із закладу було вилучено 91 пляшку пива та 28 пляшок інших горілчаних виробів, а також зошити з «чорною бухгалтерією» та списками боржників.
Все вилучене було передано на зберігання до вирішення питання, відповідно до чинного законодавства. За вказаним фактом оформлено адміністративні матеріали за ст.164 (Порушення порядку провадження господарської діяльності) Кодексу України про адміністративні правопорушення, які нині направлено на розгляд суду.
Водночас правоохоронці повідомляють про продовження профілактичних відпрацювань у інших мікрорайонах міста та у населених пунктах Новоград-Волинського району.
Інна ВОВЧЕНКО, відділ комунікації ГУНП в Житомирській області, капітан поліції

НАСЛІДКИ ХОЛОДІВ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ: ОДНА ЛЮДИНА — В ЛІКАРНІ, ДВОЄ — ПОМЕРЛИ
Про це розповів головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації Микола Мінчук.
«У Житомирському районі від переохолодження померла жінка 1931 р.н. та 64-річний чоловік з Андрушівського району. Також прикрий випадок трапився 2 грудня. До травматологічного відділення Олевської центральної районної лікарні з діагнозом відмороження верхніх та нижніх кінцівок госпіталізовано 24-річного мешканця села Білокоровичі. Як з’ясувалося, перебравши оковитої, хлопець довго лежав на вулиці. Занадто велика доза спиртного завадила йому дійти додому. Наразі його стан стабільний», — повідомив Микола Мінчук.
За словами головного спеціаліста управління цивільного захисту Житомирської ОДА, у 2014 році від переохолодження загинули три людини та 39 — травмувалися.
НЕВІДОМІ З ОБРІЗАМИ ПОГРАБУВАЛИ БУДИНОК ТА ВИНЕСЛИ СЕЙФ
В Олевському районі Житомирської області невідомі в балаклавах та камуфляжі напали на приватне помешкання та підприємство. У результаті зловмисники заволоділи близько 15 тис. грн. та ювелірними виробами. Про це повідомила прес-служба ГУ Національної поліції в Житомирській області.
«6 грудня, близько 21:30, до оселі жителя с. Нові Білокоровичі зайшли двоє невідомих. На той час господаря вдома не було, тож чоловіки, погрожуючи його дружині зброєю, забрали з будинку 3 тисячі гривень та ювелірні вироби із золота і срібла. Близько 02:30, 7 грудня, вже в Олевську невідомі, погрожуючи охоронцеві зброєю, проникли на територію приватного підприємства, звідки винесли металевий сейф із майже 10 тисячами гривень. В обох випадках нападники були у камуфльованому одязі і балаклавах та мали обріз мисливської рушниці», — йдеться в повідомленні.
Нападники були затримані на автодорозі «Київ-Чоп». Вони пересувалися на автомобілях «Фольксваген-Гольф» і «ВАЗ-2107». На даний час підозрювані разом із транспорт-
ними засобами доставлені до Олевського відділення поліції. Тривають слідчо-розшукові заходи. Вже встановлено, що затримані — раніше судимі, жителі Коростеня та Хмельницького, віком від 36 до 42 років, — повідомила прес-служба.
У ЗАЛІ СУДУ ВЗЯЛИ ПІД ВАРТУ ДИРЕКТОРКУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ТУРФІРМИ, ЯКА ОШУКАЛА КЛІЄНТІВ НА 3,5 МІЛЬЙОНИ
У Житомирі директорку турагентства, яка ошукала своїх клієнтів на 3,5 млн. гривень, 3 грудня узяли під варту. Суди тривають уже третій рік. За час, поки триває слідство і суд, підозрювана продала квартиру, яка була під арештом, і десятки разів переносила розгляд справи через поганий стан здоров’я.
У справі проти директорки-шахрайки — 132 ошуканих туристи з усіх куточків України.
Суд відкладали і переносили вже з десяток разів через хворобу підозрюваної директорки турагентства, — стверджують ошукані туристи.
«Протягом двох років вона просто знущається з тих потерпілих, які з’являються в судове засідання. Почергово хворіє або адвокат, або вона сама. Минулого разу вона викликала «швидку допомогу», начебто, їй було зле. Поступила в приймальне відділення (лікарні) і тут же написала заяву, що відмовляється від госпіталізації. Тобто, вона була абсолютно здоровою людиною», — нарікає ошуканий турист Володимир.
Та підозрювану все ж до суду приводять примусово у супроводі поліції. 56-річна директорка турфірми і цього разу скаржиться на самопочуття.
Прокурор каже, що за час, поки триває слідство і суди, директорка повернула людям 300 тисяч гривень і продала квартиру. Куди поділися ще понад 3 мільйони, — жінка не відповідає. Про це невідомо і слідству. Цього разу судді обирають директорці турфірми запобіжний захід — тримання під вартою.
«Враховуючи, що Глушкова обвинувачується у вчиненні злочину, який належить до категорії особливо тяжких, та вчинення якого передбачає покарання лише у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років, характер злочину, який вчинила Глушкова, її процесуальна поведінка, під час судового розгляду, вважаю необхідним змінити міру запобіжного заходу з особистого зобов’язання на тримання під вартою, взявши її під варту у залі суду», — оголосив суддя Корольовського районного суду Житомира.
У РІЧЦІ КАМ’ЯНКА ЗНАЙШЛИ ТІЛО ЖИТОМИРЯНКИ
Під навісним мостом у річці Кам’янка знайшли тіло жінки, дата народження та прізвище якої співпадають із даними житомирянки, яка 26 листопада пішла з дому та не повернулася. Про це повідомили в ГУ Національної поліції в Житомирській області.
«6 грудня, близько 15:00, до Житомирського відділу поліції надійшло повідомленні про те, що під навісним мостом річки Кам’янка в місті Житомирі виявлено труп на той момент невідомої жінки. Родичі вже упізнали її. Встановлено, що це — житомирянка, 1960 р.н. Зараз триває з’ясування причин та обставин її загибелі», — зазначили у відділі комунікації ГУ Нацполіції в Житомирській області.
В ГУ Нацполіції зазначають, що є вірогідність, що знайдена в річці жінка і є зниклою безвісти житомирянкою.
«Прізвище та дата народження співпадають, висока вірогідність, що це — саме ця особа. Ще проходить процедура впізнання та експертизи, і юридично ми не можемо сказати, що це конкретно ця людина», — розповіли в поліції.
Житомир.info