ПЕРЕМОГА НОКАУТОМ У ФІНАЛІ СТАЄ ГАРНОЮ ТРАДИЦІЄЮ

ПЕРЕМОГА НОКАУТОМ У ФІНАЛІ СТАЄ ГАРНОЮ ТРАДИЦІЄЮ

Відкритий чемпіонат Білорусі з кіокушин-карате серед дорослих і юнаків, що відбувся 21-22 лютого у місті Гомелі, завершився тріумфом для спортсменів з Житомирської області. Спортивну честь регіону на турнірі захищали Андрій Касянчук із Новограда-Волинського та Максим Лановий із Баранівки. Обоє досягли впевнених перемог. Причому, зробили це у найпрестижніших вагових категоріях серед дорослих (+90 кг, Касянчук) і юніорів (+75 кг, Лановий).
Як розповів головний тренер, президент Житомирської обласної федерації кіокушин-карате Олександр Гордієнко, Андрій Касянчук провів на чемпіонаті три поєдинки. Волею жереба вже у першому бою в суперники Андрію дістався досвідчений і важковаговий боєць. Тим не менше, звягельчанин впевнено вів поєдинок, проводячи влучні удари й тим самим набираючи очки. Однак судді зафіксували нічию. У такому разі спортсменам довелося пройти процедуру зважування: котрий із них легший, той і проходив до наступного раунду. За цим критерієм Андрій Касянчук отримав перевагу.
Наступний бій Андрій теж виграв. Цього разу по очках. Проте зазнав ушкодження. І вже на фінальний поєдинок виходив із травмою. Власне, травма не залишала Андрію вибору: або дострокова перемога нокаутом, або, швидше за все, поразка, оскільки в нього було мало шансів «дотягти» до кінця поєдинку. Саме на влучний і сильний удар на старті бою і налаштовував спортсмена тренер Олександр Гордієнко. Як показали подальші події, Андрій Касянчук блискуче виконав тренерську настанову, завдавши нокаутуючого удару супернику вже у першому раунді.
Максим Лановий провів два бої. Обидва — на високому рівні. У фіналі Максим двічі відправляв свого суперника у нокдаун, а це, за правилами змагань, прирівнюється до нокауту. А відтак — відкриває шлях до дострокової перемоги.
На звітному чемпіонаті українські спортсмени вперше взяли участь у змаганнях із розбивання предметів, що на мові каратистів має назву «тамешиварі». У якості снарядів виступили дошки товщиною 25 міліметрів, розміром зі стандартний аркуш формату А4. За словами тренера, успішно впорався із завдання Андрій Касянчук, який кулаком розбив 4 дошки, ребром долоні — 2, ліктем — 3 і п’ятою — 5. За регламентом, ці досягнення могли б стати додатковим козирем при визначенні переможця фінального бою, якби основний час поєдинку не виявив сильнішого. Як потім з’ясувалося, Андрій Касянчук довів свою перевагу над суперником і без додаткових аргументів. І таким чином до титулів чемпіона України з кіокушин-карате і чемпіона області з кікбоксингу додав ще й звання переможця відкритого чемпіонату Білорусі з кіокушин-карате. З чим ми його й вітаємо!
Змагання з тамешиварі настільки припали до душі Олександру Гордієнку, що він прийняв рішення включити цей вид до програми обласного чемпіонату з кіокушин-карате, провести який заплановано 22 березня у Новограді-Волинському.
Олег БРЮХАНОВ