ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА ПРИ ЗАГОТІВЛІ ГРУБИХ КОРМІВ

На сьогодні зустрічаються випадки, коли керівники сільськогосподарських підприємств та мешканці приватного житлового сектору міста і району свідомо порушують правила пожежної безпеки при заготівлі та складуванні грубих кормів, створюючи загрозу не тільки для своїх, але і для сусідських помешкань.
Виходячи з конкретних обставин і аналізу пожеж, хочеться нагадати про дотримання елементарних правил пожежної безпеки при зберіганні грубих кормів (сіна і соломи).
Трактори та автомобілі, що використовуватимуться при навантаженні та перевезенні соломи та сіна, треба обладнати справними іскрогасниками і забезпечити справними вогнегасниками. Аби запобігти загорянню кормів від близького зіткнення з вихлопними трубами, колекторами або глушниками, автомобілі та трактори-тягачі, якщо їх двигуни працюють, обладнати захисними пристроями, що запобігатимуть попаданню горючих матеріалів і пилу, а також автомобілі та трактори-тягачі не повинні під’їжджати до скирт, штабелів ближче трьох метрів. Під час навантаження кормів у кузов автомобіля його двигун має бути заглушений. Перед виїздом слід ретельно оглянути місце стоянки і прибрати сіно, солому поблизу вихлопної труби. На двигунах внутрішнього згоряння автомобільної та тракторної техніки необхідно відремонтувати систему змащення і паливну систему, щоб не допустити підтікання паливно-мастильних матеріалів. Також провести профілактичні ремонтні роботи електрообладнання автомобільної та тракторної техніки в цілях запобігання коротких замкнень електропроводки (з’єднання окінцювань електропроводів виконати за допомогою пайки, опресовки чи болтовим з’єднанням, а місця з’єднань надійно заізолювати).
Сіно чи солому потрібно складати сухим, вологе воно схильне до біологічного самозагорання. Копиці (скирти) сіна чи соломи повинні бути розміщені на відстані, не менше 15-ти метрів від повітряних ліній електропередач, для того, щоб у разі іскріння електропроводів, іскри від них не попали на копицю (скирту) грубих кормів. Також відстань від найближчої дороги до проскладованих грубих кормів повинна бути не менше 20-ти метрів, щоб необережно кинутий непогашений (тліючий) недопалок чи сірник, або іскри з вихлопних труб автомобільної і тракторної техніки, не попали на сіно (солому).
Під час складування сіна чи соломи на територіях приватного житлового сектору копиці з сіном чи соломою повинні складуватись на відстані, не менше 10-ти метрів від найближчих будівель і споруд, для того, щоб у разі загорання копиці чи скирти з грубими кормами, вогонь не перекинувся на інші будівлі та споруди.
Стоянка автомобілів, тракторів та інших транспортних засобів у приміщеннях, де на горищах зберігається сіно або солома, та поблизу місця зберігання грубих кормів, забороняється.
Не дозволяйте дітям гратися поблизу місць скиртування та зберігання соломи та сіна.
Ярослав КОВАЛЬСЬКИЙ, начальник відділу Державного пожежного нагляду Новоград-Волинського району