КОЛИ ВІДМОВЛЯЮТЬ «ГАЛЬМА»...

КОЛИ ВІДМОВЛЯЮТЬ «ГАЛЬМА»...

18 травня, близько опівночі, до Новоград-Волинського міськвідділу міліції зателефонував 40-річний мешканець райцентру, який працює таксистом в одній зі служб радіотаксі міста. Чоловік повідомив, що хвилин 20 тому в с.Майстрова Воля на нього напали невідомі особи, яких він підвозив. Останні, побивши заявника, заволоділи його автомобілем і особистими речами, після чого зникли у невідомому напрямку.
Правоохоронці миттєво зреагували на тривожне повідомлення: в руках у зловмисників був автомобіль, і невідомо, скільки ще лиха могли вони наробити на дорозі. Відтак не можна було втрачати жодної хвилини. На території Новоград-Волинського та прилеглих районів було введено в дію оперативний план під умовною назвою «Перехоплення». Всі патрульні наряди, що на той момент несли службу, були зорієнтовані на розшук злочинців.
Рухаючись по вул.Шепетівське шосе в Новограді-Волинському, інспектори ДПС, сержант міліції Сергій Коробчук та старший сержант Василь Ювхимович, помітили автомобіль таксі «Шевроле», що їхав їм назустріч. Під’їхавши ближче, правоохоронці побачили, що ознаки даного авто співпадають із зазначеними в орієнтуванні. Розвернувшись та увімкнувши на патрульному автомобілі червоно-сині проблискові маячки, які є сигналом для зупинки, правоохоронці почали переслідування підозрілого авто. Проте, ця вимога була проігнорована. Натомість, водій лише збільшив швидкість, рухаючись у напрямку автодороги Київ-Чоп, маневруючи перед патрульним авто то вліво, то вправо. Більше жодних сумнівів у працівників ДАІ щодо підтвердження власних підозр не виникало.
Переслідуючи втікачів, інспектори паралельно інформували інші екіпажі та наряди про напрямок руху зловмисників. Отримавши інформацію про те, що викрадене таксі рухається у їх напрямку, екіпаж ДПС, у складі старшого сержанта міліції Івана Лановенького та старшого лейтенанта міліції Олександра Яценка, які несли службу на 227-му км. автодороги Київ-Чоп, неподалік повороту на с.Гали, за лічені хвилини побачили, як на швидкості до них наближається автомобіль з позначкою таксі. Не зважаючи на умовні сигнали на патрульному авто та знаки правоохоронців про вимогу негайної зупинки, водій таксі несподівано різко змінив рух у напрямку інспекторів. На швидкості викрадачі збивають інспектора ДПС, який від удару перелетів через авто та впав на асфальтоване покриття дороги. Але й той факт, що поранено людину, водія «Шевроле» не змусив зупинити автомобіль. Навпаки, він на шаленій швидкості виїхав на зустрічну смугу руху. Інспектори, які продовжували переслідування, побачили, як у «Шевроле» спалахнув низ під машиною, і автомобіль раптово з’їхав у кювет. Під’їхавши ближче, правоохоронці помітили, як з авто, яке охопило полум’я, у різні боки, полем, розбіглися водій та троє пасажирів.
Тим часом було організовано негайну госпіталізацію постраждалого інспектора ДПС, якого негайно доставлено до лікарні та прооперовано. За словами лікарів, стан міліціонера тяжкий, але стабільний. На місці пригоди почали працювати слідчо-оперативні групи УМВС та Новоград-Волинського міськвідділу міліції.
Завдяки злагодженим оперативним діям міліціонерів чотирьох підозрюваних вдалося затримати упродовж 2 годин. Ними виявилися студенти одного з навчальних закладів міста Новограда-Волинcького, жителі сусідніх районів. За попередніми даними, згідно з медичним обстеженням, молодик, який знаходився за кермом викраденого авто, перебував у стані алкогольного сп’яніння, крім того, хлопець навіть не має водійського посвідчення.
За словами водія таксі, по дорозі молоді хлопці цікавилися характеристиками даного авто, скільки коштує, покази лічильника швидкості і т.п., але жодних підозр на той момент у нього не виникло. Вже у с.Майстрова Воля, коли на їх прохання зупинитися, троє хлопців, які сиділи на задньому сидінні, вийшли з таксі і, відкривши його двері з боку водія, почали його витягувати з авто, завдаючи при цьому ударів, чоловік зрозумів наміри пасажирів. Зловмисники сподівалися на те, що, забравши мобільний телефон у таксиста, коли той отямиться, якщо залишився живий, він не зможе нікому повідомити. Вони ж тим часом вже будуть далеко. Проте, зловмисники помилялися.
Як повідомив начальник міськвідділу міліції, для розслідування усіх обставин даного злочину, створено спільну слідчу комісію, до складу якої входять слідчі органів внутрішніх справ та прокуратури. За даним фактом прокуратурою порушено кримінальні справи одразу за чотирма статтями: ч.2 ст.186 (Грабіж — позбавлення волі від 4 до 6 років), ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом — позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з конфіскацією майна або без такої), ч.2 ст.286 (ДТП, внаслідок якої особа отримала тілесні ушкодження, — позбавлення волі від 3 до 8 років з позбавленням права керувати ТЗ на строк до 3 років або без такого) та ст.348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу..., у зв’язку з виконанням цим працівником службових обов’язків, — карається позбавленням волі на строк від 9 до 15 років або довічним позбавленням волі) Кримінального кодексу України.
Анна ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.лейтенант міліції