КРАЩЕ СТО РАЗІВ ПОДУМАТИ, НІЖ ОДИН РАЗ ПОСІЯТИ МАК

Протягом двох тижнів на території нашої області, нашого міста та району зокрема, тривало оперативно-профілактичне відпрацювання з протидії наркозлочинності, до якого були залучені усі підрозділи а сектори міськвідділу міліції. Працівники сектору кримінальної міліції у справах дітей відвідували навчальні заклади, де проводили лекції-бесіди з підростаючим поколінням про небезпеку, що пов’язана із вживанням наркотиків, та про відповідальність неповнолітніх, яка передбачена законом за вживання, зберігання, виготовлення, перевезення чи збут наркозасобів, психотропних речовин або їх аналогів. Особлива увага приділялася синтетичним та психотропним засобам, які сьогодні полюбляє вживати молодь, оскільки вони становлять ще більшу загрозу для життя й здоров’я організму, що росте і формується. З цією ж метою правоохоронці проводили перевірки медичних установ, розважальних закладів, суб’єктів підприємницької діяльності.
Так, 13 травня, оперативниками сектору кримінальної міліції у справах дітей та сектору по боротьбі з незаконним обігом наркотиків у місті, в районі м’ясокомбінату, близько 19 год., затримали 17-річного місцевого жителя. При поверхневому огляді в кишені штанів у підлітка правоохоронці виявили та вилучили поліетиленовий пакет, наповнений подрібненою рослинною сумішшю зеленого кольору, зовні схожою на наркозасіб «марихуана», вагою близько 15 грамів.
Хлопець розповів, що з того часу, як він вперше спробував цей наркотик, минув майже рік, а «зілля» знайшов у закинутому будинку, коли їздив у Коростенський р-н. За немедичне вживання наркозасобів підлітка поставлено на облік у секторі по боротьбі з незаконним обігом наркотиків як наркоспоживача.
Щорічно зростає кількість наркотичних речовин, вилучених із незаконного обігу, а отже збільшується чисельність наркозалежних. Найгірше те, що наркоманія сьогодні молодіє. Віктор Прилипко, начальник Новоград-Волинського МВ, зазначив, що працівники міліції роблять усе можливе для подолання наркоманії як соціального зла. «Батьки повинні сьогодні пильно стежити за своїми дітьми і допомогти їм зрозуміти, що вживання наркотиків викликає психологічну та неврологічну залежність, призводить до непоправних, а іноді й фатальних змін у людському організмі: руйнуються нирки, печінка, серце, крім того, вживання наркотиків — явище не лише згубне, а й недешеве, — продовжив Віктор Володимирович. — Виникає логічне питання: звідки і чиї гроші витрачають підлітки, які залежать від фінансового забезпечення батьків? Ми впевнені, що спільними зусиллями здорових сил суспільства вдасться звести до мінімуму небезпечний фактаж наркозалежних, які становлять загрозу громадськості. Адже значну частину злочинів все-таки скоюють наркомани».
Цього ж дня у рамках відпрацювання працівники карного розшуку провели огляд домоволодіння 34-річного жителя с.Гали, у якого в шафі виявили та вилучили поліетиленовий пакет зі злощасним наркозіллям «коноплею», вагою близько 30 грамів. За словами чоловіка, «добро» він зберігав для власних потреб. Вилучена суміш направлена до науково-дослідного експертно-криміналістичного центру УМВС України в Житомирській обл. для проведення спеціалізованої експертизи. Швидше за все, проти чоловіка буде порушена кримінальна справа за ст.309 КК України.
17 травня в одного з приватних підприємців міста, який займається продажем запчастин та деталей до авто, серед товарів працівники сектору по боротьбі з економічною злочинністю виявили і вилучили пляшку розчинника «650», ємністю 1л., який використовують для виготовлення наркотичних засобів. Зібрані матеріали будуть передані в слідство для порушення кримінальної справи за ст.311 КК України «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання прекурсорів». За такі незаконні дії закон передбачає штраф до 850 грн. або обмеження волі на строк до трьох років.
Зокрема, як повідомив Віктор Володимирович, ч.4 цієї статті передбачає, що особа, яка добровільно здала прекурсори і вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних із незаконним обігом прекурсорів, наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, звільняється від кримінальної відповідальності за незаконні їх виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання.
Загалом від початку року працівниками Новоград-Волинського МВ УМВС задокументовано 47 фактів несанкціонованого обігу наркотиків (у порівнянні з аналогічним періодом минулого року — 39), з яких 31 — за фактами збуту наркосировини. Майже 5,5 тис. грн. накладено арешту на майно обвинувачених у злочинах, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків. Щорічно зростає кількість наркотичних речовин, вилучених із незаконного обігу. Наразі правоохоронці знешкодили більше 1,5 л. опію екстракційного (ширка), майже півкілограма марихуани. Крім того, постійно триває робота із виявлення та взяття на облік осіб, які вживають наркотичні та психотропні речовини. 307 осіб перебувають на обліку у секторі по боротьбі з незаконним обігом наркотиків, з яких 112 допускають немедичне вживання наркозасобів, 205 — споживачі. Спрямовуються зусилля на спільні дії з медичними закладами, які допомагають наркозалежним позбавитися лиха. І все ж основна увага, за словами Віктора Прилипка, приділяється і приділятиметься профілактиці наркоманії. Робота правоохоронців у цьому напрямку триває.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника міліції, ст.лейтенант міліції