ДІЛО — «ТРУБА»

ДІЛО — «ТРУБА»

\"ДІЛОЦе — як не дивно, про трубу, частину старої котельні, що в «Морському». Об’єкт уже не експлуатують щонайменше років три — після того, як «Теплокомуненерго» провело оптимізацію. І стоїть він увесь цей час безгосподарний. З одного боку — нехай стоїть, якщо нікому не заважає і не загрожує. Але це не зовсім так.
У цегляній трубі заввишки з чотириповерховий будинок, ближче до її верху, вже давно утворилося декілька суттєвих тріщин. Цілісність споруди порушена. А температурні коливання, особливо взимку, коли вода то замерзає, розширюючись, то розтає, — дірки між цеглинами можуть збільшити.
Поруч із трубою — стежка, якою щодня ходять не тільки жителі мікрорайону, а й багато інших новоград-волинців. Серед них — учні дев’ятої школи, що знаходиться за кілька десятків метрів. Неподалік навколо — житлові будинки. Тобто, місцина — доволі людна. І де гарантія, що від потрісканої труби раптом не відірветься цегляний шматок і не впаде комусь на голову?
В управлінні житлово-комунального господарства міської ради, куди ми звернулися, щоб повідомити про таку, на наш погляд, небезпечну ситуацію, відреагували дещо здивовано. Начальник управління Володимир Мисін відповів, що він вперше, від газети, чує про таку проблему.
Після того, як котельню вивели з експлуатації, вона залишилася в комунальній власності міста. Оскільки влада не планувала там вести якесь господарство, об’єкт вирішили продати. Було дві спроби, обидві — невдалі. Одного разу навіть реальний покупець знайшовся, який виграв аукціон, проте розплатитися не зміг і угода зірвалася.
— Розібрати трубу — про це мова ніколи не йшла. Бо це — значні кошти, яких у бюджеті й так обмаль. Але, якщо владі все ж таки вдасться знайти на котельню покупця і відповідні служби визнають трубу аварійною, тоді ми дамо припис новому власнику, щоб той зробив об’єкт безпечним, — пояснив далі Мисін.
Тим часом усім, хто щоденно чи час від часу проходить стежкою біля труби, залишається надіятися, що тріщини тільки здаються такими небезпечними. І ні до чого трагічного вони не призведуть…
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА