СІМ МУЗЕЇВ — ГОРДІСТЬ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

СІМ МУЗЕЇВ — ГОРДІСТЬ НОВОГРАДА-ВОЛИНСЬКОГО

Наше місто гості і туристи називають «містом семи музеїв». Новограду-Волинському є чим гордитися, а за кілька днів відбудеться новий, цікавий захід, спрямований на популяризацію історичної спадщини древнього Звягеля. З цього приводу наша наступна розмова з директором краєзнавчого музею Оленою ЖОВТЮК:
— Пані Олено, нині музеї міста готуються до важливого заходу — першого музейного фестивалю. Яким чином він проходитиме і коли?
— Перший музейний фестиваль міста планується з 15 по 18 травня, і його започаткували для популяризації музеїв у Новограді-Волинському. Тож до цього заходу залучені всі музеї — краєзнавчий, музей родини Косачів, літературно-меморіальний музей Лесі Українки, музей медицини, музей льону, історико-патріотичний музей, який розташований у сьомій школі, і музей бойової слави, духовності та патріотизму, що в четвертій школі.
Протягом цих чотирьох днів заплановано оглянути всі ці заклади.
Одним із поштовхів до проведення фестивалю стали відвідини нашого міста журналістом з Білгород-Дністровського, який оглянув новоград-волинські музеї і, пам’ятаю, був дуже здивований тим, що у нас їх так багато, а ще написав статтю в газету під заголовком «Новоград-Волинський — місто семи музеїв».
— Які заходи плануються протягом цих чотирьох днів?
— Відкриття відбудеться в музеї родини Косачів, де плануємо висвітлення теми «Що таке музеї», далі — екскурсія, розкриття теми «Звягельський період родини Косачів» і концерт Юлії Маслій.
Наступного дня відвідаємо музей медицини, де багато цікавих унікальних експонатів. Під час відвідин музею льону відбудеться зустріч з героями-льонарями і виступить фольк­лорний ансамбль «Мальва».
Після огляду історико-патріотичного музею ми в Палаці культури відвідаємо етнографічну виставку Віри Матвійчук і історико-краєзнавчий музей. Там буде розкриття теми «Археології, етнографії, середньовіччя, період Великої Вітчизняної війни», і там готується виставка «Закон енергії грошей» — як і з чого почали обіг грошові одиниці та історія виникнення грошей.
18 травня відбудеться ­закриття фестивалю в музеї Лесі Українки, де проходитиме екскурсія і виступатиме ­ансамбль «Класік», там будуть представники обласного краєзнавчого музею, разом з якими підведемо підсумки.
Фестиваль музеїв — це новація для нашого міста і, як на мене, досить приваблива форма для того, щоб висвітлити історію нашого краю.
— Наскільки масовим очікується цей захід?
— Насамперед він проводитиметься для школярів, але вікових обмежень немає, запрошуються всі бажаючі. Адже захід спрямований на популяризацію музеїв міста.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА