Київські та вінницькі «брудні» мільйони відмивали на Житомирщині

Співробітники Управління СБ України в Житомирській області викрили діяльність міжрегіонального конвертаційного центру.
Використовуючи «транзитні» комер­ційні структури, троє зловмисників надавали конвертаційні послуги підприємствам різних форм власності у Києві, Житомирській, Вінницькій та Хмельницькій областях.
Організатори конвертаційного центру, під виглядом надання неіснуючої продукції чи послуг, через підприємства-«фантоми» «накручували» вартість товару та штучно формували ПДВ для його безпідставного бюджетного відшкодування. Комісія за їхні послуги становила 7-9%, залежно від заявленої суми.
Встановлено, що впродовж року шахраї перевели до тіньового сектора економіки приблизно 30 мільйонів гривень.
Співробітники СБУ затримали трьох зловмисників. Вони мали доставити замовнику чергову суму готівки — 120 тисяч гривень. В одного зі спільників вилучено фіктивні фінансові документи для незаконного перерахування 1,36 млн. грн. бюджетних коштів на рахунки підконтрольної зловмисникам фірми.
Правоохоронці провели більше двох десятків обшуків у офісних приміщеннях. Вилучено документацію, що підтверджує фінансово-господарські зв’язки під­приємств-замовників конвертпослуг із підконтрольними фіктивними фірмами, і комп’ютерну техніку, на якій вона виготовлялася, печатки тощо.
Управлінням СБУ в Житомирській області розпочато кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.14, ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.
expreszt.com.ua