Хроніка 33/2015

ВИЛУЧЕНО 20 КІЛОГРАМІВ БУРШТИНУ
Прокуратурою Олевського району здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому за ч.2 ст.240 КК України (незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення).
Встановлено, що 37-річний житель Рівненської області перевозив у власному автомобілі 20 кг незаконно видобутого бурштину. 7 серпня, неподалік с.Зольня Олевського району Житомирської області, правоохоронці затримали нелегального видобувача, вилучивши у нього незаконно видобуте коштовне каміння.
За виявленим фактом розпочато кримінальне провадження, досудове розслідування у якому здійснює райвідділ міліції.
РОЗСЛІДУЄТЬСЯ РОЗТРАТА 4 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ
7 серпня Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою внесено відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за фактом розтрати державних коштів на суму близько 4 мільйонів гривень, виділених ПАТ НАК «Нафтогаз України» для будівництва газопроводу.
Встановлено, що службові особи ТОВ «Укргазінвест», за домовленістю із керівником обслуговуючого кооперативу з будівництва газопроводів «Спілка газифікації села Броники», умисно, з корисливих мотивів, розтратили майже 4 млн. грн., виділених державною нафтогазовою компанією для газифікації трьох сіл району.
Досудове розслідування проводиться міським відділом міліції.
Процесуальне керівництво здійснює Новоград-Волинська міжрайонна прокуратура.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

З’ЯВИВСЯ ДО СУДУ — НАБЛИЗИВСЯ ДО ЄВРОПИ
Попри прагнення більшості громадян України жити за європейськими стандартами, у нашому суспільстві продовжується ганебна практика ігнорування свідками викликів до правоохоронних органів та в суд для показань щодо відомих їм обставин вчинення злочинів. У свідомості громадян міцно закріпився принцип «моя хата скраю», а наслідком таких дій стає неможливість прийняти законне рішення у справі. Натомість у засобах масової інформації побутує думка про неспроможність правоохоронних органів здійснювати правосуддя, що створює значний суспільний резонанс.
У чинному законодавстві України, з метою забезпечення оперативності здійснення кримінального переслідування, передбачена можливість застосування до свідка, котрий не з’являється на виклик слідчого, прокурора, суду, грошове стягнення у розмірі від 304,5 грн. до 2436 грн. Також передбачена можливість застосування до даної особи приводу, тобто, її примусового доставлення до відповідної установи.
Хочеться вкотре нагадати громадянам про важливість їх співпраці з правоохоронними органами для розбудови громадянського суспільства та правової держави.
ПОСИЛЕНО ПОКАРАННЯ ЗА ЗЛОЧИННІ ДІЇ З МЕТАЛОБРУХТОМ
Новоград-Волинська міжрайонна прокуратура повідомляє, що 05 квітня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція) від 12 лютого 2015 року, яким викладено у новій редакції статтю 213 Кримінального кодексу України, що передбачає кримінальну відповідальність за вчинення незаконних операцій з металобрухтом.
Таким чином, на даний час злочином вважається здійснення прийому брухту кольорових і чорних металів фізичними особами, здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів посадовими особами суб’єктів господарської діяльності, відомості про яких не включено до переліку суб’єктів господарювання, що здійснюють операції з металобрухтом, надання приміщень та споруд для розташування незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту, організація незаконних пунктів прийому, схову та збуту металобрухту.
Також значно посилено міру покарання за вчинення даного злочину. Так, необхідно мати на увазі, що на даний час злочинні дії з металобрухтом караються штрафом від тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до одного року.
В.ЛЕВЧЕНКО, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури