«Творча Криївка» намагається запобігти «донбаському синдрому»

«Творча Криївка» намагається запобігти «донбаському синдрому»

Понад півтора року успішно діє в Україні об’єднання волонтерів «Творча Криївка». Авторка проекту — Віталіна Маслова — розповіла «Звягелю» про етапи творчої реабілітації бійців АТО:
— У жовтні 2014 року розпочався наш проект з організації оздоровчого відпочинку та творчої реабілітації для бійців АТО. Усе почалося з ідеї та досвіду організації творчої реабілітації бійців Майдану «Деснянська Криївка» (йдеться про метод комплексної психологічної, соціальної та біографічної реабілітації).
Ми надавали допомогу тим, хто, не маючи фізичних ушкоджень, потребував загоєння душевних ран після участі у кривавих подіях лютого на Майдані. Виставку робіт «Деснянська Криївка» українці мали можливість побачити у столиці — у травні 2014-го, в галереї «Камера».
Ще на початку війни стало зрозуміло, яку саме користь ми можемо принести державі — сотні, а потім тисячі хлопців приходили з фронту не тільки з фізичними, але й з душевними ранами. Потреба в організації реабілітації для бійців АТО стала очевидною, але ніхто не поспішав створювати спеціальну програму.
Вже з літа існує створена мною концепція відпочинково-реабілітаційного центру для бійців АТО «Творча Криївка», що міг би надавати допомогу: коротко-, середньо- та довгострокову реабілітацію для тих, хто на ротації, виписався з лікарні після поранення, чекає на протезування тощо. В основі роботи — перебування на природі, спілкування, творчість.
Але для створення такого «ідеального» центру необхідно багато всього... А час минав, і хлопцям вже потрібна допомога. Восени ми виходили з підтримки небайдужих людей, контактів з добровольчими батальйонами та базами відпочинку у Карпатах.
Вперше, у жовтні, заїзд організували на базі «Білий Слон», що в карпатському селі Дземброня. База надавала безкоштовне проживання, а жителі села годували наших героїв обідами та вечерями. Матеріали для малювання було куплено за допомоги фонду «Жовто-блакитні Крила», а кошти на продукти для сніданків, розваги, та оздоровлення, проїзд та проживання організатора та художнього терапевта ми зібрали, завдяки колу друзів та клубу «Ротарі-Київ». Впродовж другого місяця існування нас підтримали приватні особи, які допомагали як фінансово, так і власними діями.
Серед перших учасників проекту реабілітації були бійці з батальйону «Айдар» та 1-го батальйону Нацгвардії. Прогулянки горами пішки та на конях, сауна (для тих, хто не має контузії), майстер-класи з живопису та малювання пейзажів з натури, екскурсія Верховиною, посиденьки у гостинних жителів Дземброні надзвичайно вразили наших гостей.
З настанням холодів не пристосована до холодної пори року база «Білий Слон» стала некомфортною для наших гостей. «Творчу Криївку» запросили до себе господарі садиби «Ксенія». Ми погодилися і не пожалкували. Сімейна садиба має надзвичайно теплу атмосферу — тут можна прокидатися від дзеленькання дзвоника на корові та пити на сніданок свіже молоко.
3-й заїзд прийняла у себе теж садиба «Ксенія». «Кіборги», які охороняли Донецький аеропорт, приїхали не самі. Петро та Сашко з 93-ї ОМБР привезли дружин — адже десять днів відпустки — це так мало... Антон з 92-ї відпочивав у нас після поранення, а Сашко — після перебування у 1,5-місячному полоні у підвалах СБУ Донецька. Ми не тільки відвідали музеї Верховини, малювали вдома та неподалік сироварні у горах, але й «варилися» в чанах. Сашко «Док» (93-тя ОМБР) виступав з розповідями про фронтовий досвід перед учнями шкіл Верховини.
Під час 4-го заїзду ми прийняли трьох бійців батальйону «Чернігів», ротного командира з 93-ї ОМБР та трьох медсестер з Житомирського госпіталю, які працювали в зоні АТО. Впродовж 5-го — у нас відпочили 6 бійців з батальйонів «Чернігів» та «Донбас». Останній у 2014 році, 6-й заїзд до Криївки, — це двоє морських піхотинців, які охороняють наш спокій під Маріуполем. Їхня історія розпочалася в Криму — обидва знаходилися на території військових частин, які осаджували російські «зелені чоловічки». Також приїхали до нас боєць 93-ї ОМБР, який перебував у полоні після Іловайська, «польовий психолог» та психіатр Олена, Анна (медик з батальйону «Донбас», яка потрапила в полон до сепаратистів під Іловайськом) та дружина і донька загиблого бійця 93-ї ОМБР.
У Києві ми презентували виставку робіт учасників відпочинку у «Творчій Криївці». Провели навчальний семінар з презентації досвіду, майстер-класи для бажаючих працювати з бійцями та самостійно організовувати активний відпочинок. Після київського семінару пройшли навчальні зустрічі у Тернополі, Верховині, заплановані подібні заходи в Івано-Франківську та Новограді-Волинському.
У 2015 році відбулися 7-15 заїзди. Бійці зі 129-ти різних підрозділів, з різними проблемами, жителі усіх куточків України отримали можливість відновити сили, навчитися заново радіти життю. Налагоджено спільну роботу з енерготерапевтами, масажистами, реабілітологами, лікувальними евритмістами, котрі приїжджають до нас звідусіль...
Впродовж трьох заїздів, які проходили в Криворівні, ми стали активно використовувати цілющу силу музики. 13 заїздів провели на Верховинщині, 14-й — пройшов на Закарпатті, а 15-й — на морі, на Арабатській стрілці.
Зареєстровано Міжнародний благодійний фонд «Творча Криївка», що розширює наші можливості. У червні розпочався виставковий марафон «Мандрівки Творчої Криївки», у рамках якого картини бійців побачать міста України та Європи. Перші зупинки марафону вже відбулися у Верховині, Івано-Франківську та Чернівцях. Незабаром картини побачать на благодійному аукціоні мешканці Новограда-Волинського, Львова, Праги, Гамбурга, Лондона. Кошти, що будуть отримані, підуть на проекти «Творчої Криївки». Адже ми плануємо організацію відпочинку та реабілітації не лише для бійців, але й для їхніх сімей.
17 червня цього року, рішенням сільської ради с. Криворівня, виділено землю під створення стаціонарного реабілітаційного центру «Творчої Криївки». Усім миром будуватимемо оселю, в якій творчість, спілкування та природа допомагатимуть усім, хто повернувся з війни. Якщо бажаєте долучитися до проекту, — контактуйте з нами на Фейсбук, сторінка «Творча Криївка». Наша електронна скринька: tvorchakryivka@gmail.com.