Що таке «гострий живіт» та як з цим боротися?

Серед великої кількості раптових захворювань, небезпечних для здоров’я і життя людини, особливе місце за ступенем небезпеки й частоти посідають гострі хірургічні захворювання органів черевної порожнини (гострий живіт). До них відносяться: перфорація (виникнення отвору в стінці органу) виразки шлунку і дванадцятипалої кишки при виразковій хворобі, гостра непрохідність кишок, захворювання червоподібного відростка, защемлення грижі, холецистит, гострий панкреатит.
Крім цього, виникнення гострого болю в животі можливе при нирковокам’яній хворобі, а у жінок — позаматковій вагітності. Кожне із цих захворювань має свої причини виникнення, розвитку, клінічні симптоми, методи лікування і профілактики. Але всі вони мають загальні ознаки:

  • сильні болі в одному із відділів живота або болі по всьому животу;

  • раптова поява болю на фоні нормального самопочуття;

  • нудота, блювання;

  • відсутність випорожнень або (рідко) пронос;

  • не відходження кишкових газів і здуття живота.


Усі ці ознаки можуть з’являтись як одночасно, так і у різних комбінаціях, «гострий живіт» — це сигнал про значні відхилення від норми в черевній порожнині. Такі хворі потребують термінового лікування і, як правило, хірургічного втручання. Тому хворих терміново транспортують у лікувальний заклад або викликають до нього лікаря. Якщо було поставлено помилковий діагноз, то нічого страшного в цьому немає. Погано тоді, коли лікаря викликають пізно.
Ні при яких інших захворюваннях термінове направлення в лікарню не має такого життєво важливого значення, як при «гострому животі». Життя хворого вирішують години, а іноді — й хвилини. До прибуття лікаря хворого кладуть у ліжко, кладуть на живіт холод — міхур із холодною водою або льодом.
Увага! У випадку підозри на гострі хірургічні захворювання живота — грілку на живіт класти не можна! Хворому не можна їсти і пити, приймати знеболюючі засоби, антибіотики. Не можна давати проносних засобів або ставити клізму.
Лише фахівець може виявити причину болю і надати хворому необхідну допомогу. А якщо у лікаря виникне підозра на гостре хірургічне захворювання органу в черевній порожнині, — не можна відмовлятися від госпіталізації.
П.КЛЮЧНИК, лікар-хірург міськрайТМО