Гірка правда про поліомієліт

У зв’язку з недавніми випадками поліомієліту в Мукачевому, у багатьох мам, і не тільки, виникає питання: що ж таке поліомієліт? Поліомієліт — гостра інфекційна хвороба, яка викликається вірусом поліомієліту, характеризується фекально-оральним, зрідка повітряно-крапельним механіз­мами передачі з типовим початковим періодом, після якого розвивається ураження нервової системи за типом млявих парезів та паралічів.
Існує три типи вірусу поліомієліту, які відзначаються стійкістю і не зумовлюють утворення перехресних антитіл. Збудник — один із найстійкіших вірусів, патогенних для людини, при низькій температурі зберігає активність роками.
Джерело інфекції — хворі та носії зі стертими, атиповими формами, коли захворювання протікає як звичайне ГРЗ і не діагностується. На один випадок паралітичної форми припадає до 200 випадків стертих форм і носійства. Захворювання має літньо-осінню сезонність, хворіють переважно діти до 7 років, але й захворюваність серед дорослих не є рідкістю. Смертність досягає 5-10% при наявності паралітичної форми, в результаті розладу дихання при паралічі дихальної мускулатури.
Інкубаційний період (від початку інфікування до прояву хвороби) триває 5-14 (2-35) днів. Розрізняють непаралітичні і паралітичні форми хвороби. За тяжкістю перебігу розрізняють легку, середньо-тяжку та тяжку форми, а також субклінічну (без проявів), яка має найбільше значення у поширенні інфекції.
Непаралітична форма може починатися, як звичайне ГРЗ із підвищення температури, головного болю, болю в горлі, легкого кашлю, млявості, може бути діарея (пронос), біль у животі. Через 3-7 днів усі явища зникають. Такі форми хвороби становлять понад 90%.
Паралітична форма поділяється на чотири стадії:

  • препаралітичну;

  • паралітичну;

  • відновлення;

  • залишкові явища.


Препаралітична стадія нагадує ГРЗ, спостерігається підвищена пітливість, особливо — голови, фібрилярні (судомні) посіпування окремих груп м’язів, зниження рефлексів. Типовим є біль у хребті, який посилюється під час згинання голови. Із 3-7 дня температура тіла знижується, стан покращується, але після повторного підвищення температури стан значно погіршується. Виникає різкий біль у м’язах ніг, спини, попереку, рук, шиї, що робить хворого збудженим. Протягом кількох годин розвиваються мляві парези-паралічі. Небезпечним є парез дихальних м’язів, що в більшості випадків є причиною смерті. Починаючи з 7-12 дня, розвивається атрофія м’язів, біль поступово стихає.
Найбільш небезпечною формою поліомієліту є бульбарна форма, що відзначається гострим початком і тяжким перебігом. На фоні підвищення температури спостерігається різкий головний біль, нудота, блювання, порушення ковтання, кашель під час їжі і пиття, витікання води через ніс, неможливість проковтнути слину, глухий, хрипкий голос, іноді — повна афонія (відсутність голосу). Внаслідок паралічу діафрагми і дихальних м’язів порушується ритм дихання, виникає закупорка трахеї і бронхів, тотальний ціаноз (синюшність шкіри), втрата свідомості. Прогресування хвороби призводить до летального наслідку.
Відновлення — це тривалий процес, який іноді затягується на роки. У перехворілих на паралітичну форму можливе формування інвалідності.
Засобів для лікування хворих на поліомієліт немає. Найефективнішим засобом профілактики поліомієліту є вакцинація, яка практично дозволила ліквідувати поліомієліт, звести його до епізодичних випадків.
До серпня 2015 року в Україні вже 13 років не фіксувались випадки поліомієліту, допоки Женевська лабораторія не підтвердила два випадки поліомієліту в дітей у Закарпатті. Обидві дитини не були щеплені.
Щеплення проти поліомієліту проводиться в 2, 4, 6 місяців із ревакцинацією у 18 місяців, 6 та 14 років. У зв’язку з перебоями в надходженнях вакцини та масовими відмовами від щеплень в останні роки, в зоні ризику опинилися діти 6-8 років, оскільки майже у всіх дорослих українців є імунітет, набутий у дитинстві, коли рівень вакцинації був майже 100%.
Шановні батьки! Не нехтуйте профілактичними щепленнями, не наражайте своїх дітей на небезпеку, вчасно вакцинуйте дітей та радійте їхньому здоров’ю.
Н.УДОД, лікар-педіатр КЗ «ЦПМСД»