Чи добре ви чуєте?

Ми живемо у динамічному світі. Щодня людина перебуває в оточенні, звукова інтенсивність якого змінюється у широких межах: від тиші у спальній кімнаті — до шуму на виробництві, автостраді... Тобто, навантаження на наш слуховий аналізатор (вухо) величезне, і він відповідно й реагує.
Все більша кількість людей звертається до лікарів зі скаргами на погіршення слуху. Але втрата слуху виникає не тільки внаслідок постійної дії шуму, це можуть бути ускладнення після вірусних захворювань, застосування ототоксичних антибіотиків, спадкові фактори або незворотні процеси старіння, обтяжені серцево-судинними порушеннями. Все це також може призвести до погіршення слуху. Статистика свідчить, що приблизно 10% населення мають ті чи інші проблеми зі слухом.
Прислухайтесь до себе. У вас виникає бажання зробити гучніше телевізор, перепитати щось у співбесідника? Ви маєте відчуття, ніби всі навколо щось бурмочуть собі під ніс? Вам важко спілкуватись у великих приміщеннях? Все це — ознаки погіршення слуху. Люди зі зниженим слухом більше втомлюються, нервують через постійну напружену увагу, прислуховування.
Найчастіше зниження або втрата слуху пов’язані з ураженням звукосприймаючої частини органу слуху людини. У цих випадках неможливе медикаментозне або оперативне лікування. Компенсувати дефект слуху можна тільки за допомогою слухових апаратів. Якщо їх не використовувати, то глухота може прогресувати.
Ще декілька років тому лікарі могли запропонувати тільки, так звані, аналогові або лінійні слухові апарати. Вони робили звуки чутними, але при цьому інколи втрачалися невловимі, однак дуже важливі високочастотні звуки, що погіршувало розбірливість мовлення людей. Сьогодні тенденції створення слухових апаратів змінилися: розширюються їхні можливості при компенсації втрати слуху. Апарати стали програмованими, нелінійними, багатоканальними, автоматичними, вони мають цифрове налаштування та цифрову обробку звуків.
Тож, при погіршенні слуху не гайте час, звертайтеся до лікаря-отоларинголога.
О.СЛОБОДЯНЮК, дитячий отоларинголог міськрайТМО