Епідемічний грип: реалії та профілактика

Проблема захворюваності на грип щорічно актуалізується в зимово-весняний період. Не став винятком і нинішній сезон. Наразі епідситуація в Новоград-Волинському районі не є найкращою. Із 14.01.2016 р. показники захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції зросли вдвічі і перевищили пороговий епідемічний рівень. Випадків каліфорнійського грипу на сьогодні в Новоград-Волинському районі не зареєстровано, на відміну від інших районів. Щодо епідситуації в Україні, то від ускладнень, спричинених вірусом грипу, померли понад 50 осіб.
Як стверджують фахівці, серед померлих — особи, які пізно звернулися або взагалі не зверталися за медичною допомогою. Вищевказані цифри летальності дають привід більш уважно та насторожено віднестись до появи будь-яких клінічних ознак респіраторних захворювань і, не зволікаючи, звертатися за медичною допомогою до фахівців.
Що ж до грипу, то йому традиційно притаманні такі ознаки:

  • повітряно-краплинний механізм зараження при контакті з хворою людиною;

  • короткий інкубаційний період — до 2-3 діб від моменту зараження;

  • швидкий (протягом 1-2 діб) розвиток ознак інтоксикації: високої температури (часто до 39 °С і більше), ломоти в тілі, болю у м’язах, болю в голові та очних яблуках;

  • першіння в горлі та сухий нападоподібний кашель. Ніс — частіше закладений, а нерясні слизисті виділення з’являються через кілька днів.


Грип особливо небезпечний своїми ускладненнями, зокрема, пневмонією, профілактикою яких є своєчасне звернення до лікаря, дотримання постільного режиму та правильно і фахово призначене лікування.
Щоб запобігти захворюванню, слід пам’ятати наступне:

  • найефективнішим і чи не єдиним засобом профілактики є вакцинація. Однак слід пам’ятати, що для створення імунітету після введення вакцини потрібен деякий час;

  • слід уникати місць масового скупчення людей і користуватися ватно-марлевими пов’язками та масками (заміна маски — кожні 4 години);

  • важливим у профілактиці є адекватне провітрювання приміщень, використання неспецифічних засобів профілактики та, за відсутності протипоказань, загартовування.


Пам’ятайте, що займатися самолікуванням — не тільки неефективно, а й небезпечно. До того ж, антибіотики не тільки не допомагають у лікуванні неускладненого грипу, але й погіршують його перебіг. Ось чому надавайте перевагу якісному виконанню запобіжних заходів та будьте здорові!
В.КОРПАЧ, лікар-інфекціоніст Новоград-Волинського міськрайТМО