БОЛЯТЬ КІСТОЧКИ НА НОГАХ

Уже рік, як на нозі біля великого пальця почала рости кісточка. Несила терпіти. Хоч бери й у домашніх капцях ходи по вулиці. Невже немає від цього порятунку?
З листа до редакції

Такі кісточки біля великого пальця стопи завдають клопоту багатьом жінкам. Дехто вважає, що це відкладення солей, подагра. Насправді, це один із проявів поперечної плоскостопості. Найчастіше її причиною є спадкова слабкість сполучно-м'язового апарату, а сприяє цьому розвитку надмірна маса тіла, перевантаження на ноги, вузьке взуття. Справа в тому, що за плоскостопості відхиляється плеснева кісточка, розширюється стопа біля пальців, а від натискування взуття голівка кісточки починає виступати, через кістково-хрящеві розростання вона збільшується і стопа деформується.
Зменшити біль і поліпшити кровопостачання стопи допоможуть щоденні теплі ніжні ванночки з морської солі, соди або мильної піни. Потримати ноги 10-15 хвилин, витерти і змастити шкіру живильним кремом. Відтак варто виконати кілька вправ для зміцнення сполучно-м'язового апарату ніг: захоплюйте пальцями дрібні предмети, розтягуйте великими пальцями обох ніг гумку, рухайте всіма суглобами ніг і стоп. Поліпшить кровообіг і зміцнить м'язи, зніме больові відчуття, втому самомасаж стоп і гомілок. Погладжування, розминання, розтирання слід починати від пальців до п'ятки по підошві і від стопи до колінного суглоба по внутрішній і задній поверхні гомілки. Прийоми самомасажу можна вивчити у кабінеті лікувальної фізкультури поліклініки.
Від сильних болів у кісточках призначають фізіотерапевтичні процедури. Особливо ретельно слід добирати взуття. На початковій стадії можна носити звичайне, але з розширеними носками.
Якщо це не допомагає і хвороба прогресує, потрібно класти у взуття ортопедичні устілки. Купити чи замовити їх можна в ортопедичних майстернях. Лікарі порадять, до кого звернутися. Устілки вкладають у звичайне взуття, але на розмір більше. За індивідуальних особливостей стоп або різко вираженої деформації і викривлень пальців потрібно носити ортопедичне взуття. Особливо слід бути пильним до хвороби людям, у яких робота пов'язана з перевантаженням нижніх кінцівок. Треба звертатися до лікаря і в разі появи бурситу — запалення оболонки суглоба.
Можна й самому бодай трохи захистити деформовану стопу — вирізати з поролонової губки овал з двома отворами (бублик). В один отвір просунути великий палець, а в інший виступатиме кісточка. Під панчохами це нехитре пристосування оберігає болючу ділянку стопи від натискування і натирання взуттям, відтак зменшується і біль.
І.ІСТОМІНА, кандидат медичних наук