Із 18 закладів освіти громади в 14 погоджено роботу в змішаному форматі

Із 18 закладів освіти громади в 14 погоджено роботу в змішаному форматі

Така інформація прозвучала під час 48-го засідання виконавчого комітету міської ради восьмого скликання, що відбулося 25 серпня. Основним питанням стало обговорення організації роботи закладів загальної середньої освіти у 2022-2023 навчальному році.

Начальник управління освіти і науки міської ради Тетяна Ващук поінформувала, що, відповідно до вимог чинного законодавства, листів та рекомендацій Міністерства освіти і науки України, розпорядчих документів місцевого рівня, спільно з адміністраціями закладів освіти, було проведено комплекс заходів щодо підготовки до 2022-2023 навчального року. Головне — в умовах воєнного стану розпочати навчання можливо лише там, де це безпечно і створені відповідні умови.

З 8 по 16 серпня проведено комісійну перевірку готовності за участі фахівців Держпродспоживслужби, ДСНС, поліції, центру контролю та профілактики хвороб. Після цього проводилася співбесіда в обласній військовій адміністрації, де не усі заклади району пройшли перевірку. Новоград-Волинська громада отримала позитивні результати та погодження розпочати новий навчальний рік.

Це підтвердив голова Новоград-Волинської РВА Іван Туровський. Він повідомив, що, згідно з оцінками обласного керівництва, Новоград-Волинська громада найкраще підготувалася до нового навчального року серед громад Житомирщини.

Йшлося про те, що в закладах освіти громади є 7 протирадіаційних укриттів (4 — в ЗДО і 3 — в ЗЗСО); 12 споруд подвійного призначення, що поставлені на облік і можуть використовуватися як укриття. Але є заклади, в яких немає своїх укриттів, проте вони можуть використовувати на договірних засадах укриття інших суб’єктів господарювання, що знаходяться поруч.

Управління освіти і науки запропонувало наступний формат організації освітнього процесу: із 18 закладів освіти територіальної громади в
14 закладах погоджено роботу у змішаному форматі. Змішаний формат поєднує очне та дистанційне навчання. Це — ті школи, де є укриття, або укладено договір із суб’єктом господарювання поруч та є акт про можливість їх використання.

Три місцеві школи не мають власних укриттів, тому їх учні-початківці навчатимуться в одному з найближчих ДНЗ зі сховищем. Адже для учнів 1-5 класів управлінням освіти і науки рекомендовано очну форму навчання, оскільки організувати якісне онлайн-навчання дуже складно з об’єктивних причин. А 5-11 класи навчатимуться дистанційно. Зазначалося, що, згідно з опитуванням, понад 40% батьків обрали для своїх дітей онлайн-форму навчання.

Щодо сільських шкіл громади, то в с. Пилиповичі й с. Майстрів навчання погодили, адже поруч є укриття, що відповідає вимогам. Із двох шкіл  Маковицької та Майстровольської, де навчається по 8 дітей, — буде організовано довезення учнів до Таращанської школи.

Дідовицька філія та Наталівська гімназія не мають власного укриття, тому батьки дали згоду на навчання дітей у дистанційному форматі.

Із 12 ДНЗ міста укриття є в 7 закладах, а з 4 сільських — у двох. Ті дитячі садочки, які не мають сховищ, працювати не будуть.

Рекомендовано розпочати освітній процес із 01.09.2022 р. для учнів 1-5 класів в очному форматі, для учнів 6-11 класів — у змішаному форматі з 15.09.2022 р. Основна аргументація — зменшення кількості одночасно присутніх дітей у навчальному закладі, їх адаптація до освітнього процесу в нових реаліях воєнного стану.

Вкотре наголошувалося, що батьки мають право самостійно обрати будь-яку форму навчання для своєї дитини — очну (змінну), змішану або дистанційну.

Організацію харчування учнів закладів загальної середньої освіти буде забезпечено буфетною продукцією з розрахунку вартості продуктів у розмірі 25 грн.

Рішення щодо організації роботи закладів освіти в Новоград-Волинській громаді члени виконавчого комітету ухвалили одноголосно.

Схвалено рішення про початок навчального 2022-2023 року у Школі мистецтв. Як повідомив начальник управління культури і туризму міської ради Олександр Широкопояс, навчання тут розпочнеться з 1 вересня 2022 року з урахуванням вимог воєнного стану, в обраних батьками учнів формах: очна (змінна); змішана; дистанційна. Комплектування класів триватиме до 15 вересня.

Розміри батьківської оплати за навчання дітей у Школі мистецтв залишили на рівні минулого року, також визначено категорії дітей, які мають право на пільги з оплати за навчання.

Звільнено від оплати за навчання на 100%: дітей-сиріт; дітей, які перебувають під опікою; дітей з інвалідністю; дітей із багатодітних сімей; дітей із малозабезпечених сімей; дітей загиблих (померлих) учасників бойових дій (у т. ч. — антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил).
Звільнено від оплати за навчання на 50%: дітей батьків з інвалідністю першої або другої групи; дітей, батьки яких мають статус учасника бойових дій (у т. ч. — антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил).

На початку засідання виконкому міський голова Микола Боровець привітав присутню в залі багаторазову чемпіонку України, Європи з вільної боротьби, Майстра спорту України, гордість Новоград-Волинської громади-2021 — Ірину Бондар, яка стала бронзовою призеркою чемпіонату світу з вільної боротьби, що проходив 18-19 серпня в Болгарії. Спортсменка — вихованка Новоград-Волинського відділення з боротьби вільної ДЮСШ Житомирської обласної ради. Слова вітань лунали і на адресу тренера Ірини — Анатолія Ясиневича.

За матеріалами міської ради