Чи знайдеться в чиновників  транспорт, щоб перевірити умови проживання маленького хлопчика? Є свідчення, що 2-річну дитину залучають до жебрацтва

Чи знайдеться в чиновників транспорт, щоб перевірити умови проживання маленького хлопчика? Є свідчення, що 2-річну дитину залучають до жебрацтва

Про непрості життєві обставини маленького хлопчика (з етичних міркувань не вказуємо ім’я) «Звягелю» розповіли випадково. До цього спричинився допис у Фейсбук-групі «Звягель» (тижневик) про те, що поліція області з початку цього року зафіксувала понад три тисячі правопорушень, які вчинили дорослі відносно дітей. Інформація — офіційна, з сайту поліції. В обговоренні до неї і спливла проблемна ситуація.

Одна з коментаторів новини, пані Наталя, стверджувала, що неодноразово ставала мимовільним свідком, як хлопчика, на вигляд віком близько двох років, залучали до жебракування. Розповіла, що звертала увагу на цей факт працівника Піщівської сільради, на території якої проживає хлопчик із мамою, проте реакції не побачила.

Далі пані Наталя розповіла, що, за її відомостями, син із мамою проживають у Середній Деражні, у будинку місцевої родини.

Мама часто відлучається, може бути відсутня декілька діб, а дитина в цей час залишається під опікою господарів оселі.

За словами пані Наталі, вона неодноразово бачила, як хлопчика привозять у Новоград-Волинський і залучають до колективного жебрацтва — на ринку «Урожай», у магазинах та кафешках біля автовокзалу. Також, за її свідченнями, він виглядає змарнілим, недоглянутим, можливо, йому навіть необхідна допомога лікарів...

На її усні звернення до органів самоврядування, пояснила пані Наталя, належної реакції не було.

Мовляв, відповіли, що «знаємо, займаємося», влітку виїжджали на місце проживання хлопчика з мамою. Проте жебрацтво з дитиною продовжується.

«Хай би перевірили, чи є в них хоч документи на дитину. Бо малий виглядає замученим — його о п’ятій ранку вже ведуть пішки до траси, щоб сісти на автобус. Возять і в Новоград, і в Корець», — додала жінка.

Спочатку газета «Звягель» із цією ситуацією звернулася до начальника служби у справах дітей Новоград-Волинської РДА Лесі Іщук. Однак вона відповіла, що це — не її повноваження. Очолювана нею служба займається влаштуванням дітей у сімейні форми виховання й супроводженням усиновлення. Сказала також, що родинами, які опинилися у складних життєвих обставинах, займаються відповідні служби громад. У цьому випадку — Піщівська.

Начальник служби у справах дітей Піщівської сільської ради Володимир Михнюк у розмові зі «Звягелем» підтвердив, що ця історія їм відома.

«Вони проживали в нашій громаді. Фактів бродяжництва зафіксовано не було. У червні ми виїжджали на місце проживання родини — недогляду за дитиною не виявили. В оселі було прибрано, були продукти харчування, дитячий одяг. Однак підтвердилося, що мати часто залишає дитину на куму.

Згодом стало відомо, що вони хочуть виїхати в Чернівці, але не мають документів. Ми звернулися до колег із Дубрівської громади (звідки родом мама з хлопчиком), і документи відновили.

Можливо, ми й мали б їх поставити на облік, як таку родину, за якою потрібен соціальний супровід, але зрештою вони виїхали з нашої громади.

Нещодавно, як стало відомо, повернулися. Але жодних скарг не надходило», — запевнив начальник у справах дітей.

Далі в розмові, щоправда, додав інше. Мовляв, у його обов’язки ще входить допомога в організації збору продуктів, які відправляють на передову. Тому останні декілька тижнів був заклопотаний саме цим, на решту не залишалося часу.

«Та й транспорту в нас власного немає… Щоб виїхати в Середню Деражню», — зізнався Михнюк.

Але при цьому подякував за наше звернення й пообіцяв, що найближчими днями винайде можливість навідатися в згадану родину й перевірити умови проживання дитини та свідчення про її залучення до бродяжництва. Пообіцяв також зателефонувати в редакцію й розповісти про результати виїзду.

…Коли газетний номер уже був без п’яти хвилин відправлений у друк, зателефонував начальник служби у справах дітей Піщівської сільської ради Володимир Михнюк. Він, як виявилося, надзвичайно оперативно зреагував на звернення з газети і вже наступного дня (велосипедом) з’їздив у Середню Деражню, щоб перевірити умови проживання хлопчика.

За його словами, оглянули помешкання — прибрано, дитина виглядає нормально, нагодована, господарі оселі факти бродяжництва із залученням дитини заперечували (опитані сусіди відповіли, що також такого не бачили). Хоча пан Володимир і допускає, що, можливо, прозвучала не вся правда, але ж конкретних доказів немає.

За наявною в нього інформацією, мати дійсно була відсутня у справах десь із тиждень, хлопчик цей час жив із мамою куми. А невдовзі вони утрьох, разом із кумою, вирушать до її родичів у інший регіон.

Також додамо, звертаючись до кожного: не будьте байдужими, якщо ви стали свідком підозрілої ситуації, схожої на вищеописану, не полінуйтеся сповістити про це соцслужби чи правоохоронців. Краще перевірити й виявитися неправим, ніж недогледіти.

Олег БРЮХАНОВ