Філателія війни

Філателія війни

Філателія або колекціонування поштових марок давно користується популярністю серед населення. Із початком повномасштабного вторгнення рф на територію України це заняття стало ще й певною зброєю проти ворога. Таке хобі приносить гроші ЗСУ та підтримує культурний опір нашої країни. Перші випуски викликали ажіотаж серед українців, які годинами стояли в чергах, щоб придбати новинки. Розглянемо найпопулярніші марки, які за цей рік війни випустила Укрпошта. Тим паче, 12 квітня виповнюється рік із дня виходу першої марки. Її унікальність — в тому, що це — перша у світі марка, в якій вміщено матюк. Зауважимо, справедливий матюк.

Тему підказав краєзнавець та викладач Віктор Ваховський, який давно колекціонує марки та зібрав усю цьогорічну колекцію. Свої колекції Віктор Станіславович демонструє студентам політехнічного коледжу, де викладає.




\"Філателія

Поштова марка «РУССКІЙ ВОЄННИЙ КОРАБЛЬ, ІДИ..!». Введена в обіг 12 квітня 2022 року. Уже наступного дня цей самий крейсер «москва», який ішов захоплювати Одесу, був підбитий протикорабельними ракетами «Нептун» українськими військовими, а згодом він потонув. Автор ескізу марки — український художник Борис Грох, родом із Криму.

Пізніше російське судно внесли до реєстру підводної культурної спадщини України.




\"Філателія

Поштова марка «РУССКІЙ ВОЄННИЙ КОРАБЛЬ … ВСЬО!». Введена в обіг 23 травня 2022 року — у День морської піхоти України, на 40-й день після загибелі російського воєнного крейсера «москва». Марка вийшла тиражем 5 млн екземплярів у двох номіналах: «Русский военный корабль... ВСЕ! Смерть врагам!» F — для відправлень по Україні і «Русский военный корабль… ВСЕ! Слава нации!» W — для міжнародних відправлень.




\"Філателія

Поштова марка «УКРАЇНСЬКА МРІЯ». Введена в обіг 28 червня 2022 року. Марка із зображенням найбільшого та найпотужнішого у світі літака — Ан-225 «Мрія». Тираж —
3 млн екземплярів. До поштової марки також випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та листівка.

Основою ескізів став малюнок одинадцятирічної Софії Кравчук із Волині — призерки Всеукраїнського конкурсу малюнків та фотографій «Що для мене Україна?». На малюнку прикрашений рожевими квітами український літак Ан-225 «Мрія» летить до зірок.

«Українська мрія» — перша поштова марка з номіналом U, що відповідає 12,00 грн. Номінал U замінив собою номінал V, який раніше друкувався на українських марках, а нині літера вважається символом агресора.




\"Філателія

Поштова марка «ДОБРОГО ВЕЧОРА, МИ З УКРАЇНИ!». Введена в обіг 28 липня 2022 року — у День Української Державності. Увічнює реальний історичний епізод, що трапився на Миколаївщині: український трактор потягнув танк, покинутий росіянами.

Марка випущена у двох номіналах: М — для відправлення по Україні, 3 млн екземплярів, еквівалент — 18 гривень, W — для відправлення за кордон, 2 млн екземплярів, еквівалент — 1,5 у.о. Тираж обох номіналів — 5 млн екземплярів.

До поштової марки випущено також конверт «Перший день», немаркований художній конверт та листівку. Ескіз виконала дизайнерка та викладачка живопису Анастасія Бондарець.

У дизайні маркового аркушу номіналом «W» застосовано філателістичний прийом «тетбеш», коли один ряд марок розміщують у перевернутому вигляді. Це додає випуску художньої привабливості та колекційної цінності.

Появі фрази «Доброго вечора, ми з України» українці завдячують учаснику гурту «Даха Браха» Маркові Галаневичу, а пізніше — гурту «Probass&Hardy», що використали її для треку, який з початком війни став улюбленим в Україні й світі.




\"Філателія

Поштова марка «ВІЛЬНІ. НЕЗЛАМНІ. НЕПЕРЕМОЖНІ». Введена в обіг 24 серпня 2022 року — до 31-ї річниці Незалежності України. До поштового блоку увійшла марка з українським воїном та шість ілюстрацій, які показують останні 6 місяців великої 9-річної війни українського народу з окупантами.
Автор — молодий український дизайнер із Краматорська Антон Хрупін. Тираж поштового блоку — 1 млн примірників. До блоку також випущено конверти «Перший день» і немарковані художні конверти.




\"Філателія

Поштова марка «ПЕС ПАТРОН». Введена в обіг 30 серпня 2022 року. Присвячена найвідомішому песику-розмінувальнику Патрону.

Випуск Укрпошта реалізувала в партнерстві з Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Особливістю випуску стала благодійна складова. Кожен, хто придбав поштові марки «Пес Патрон», які, окрім номінальної вартості, містять додатковий номінал, став учасником благодійного проєкту з придбання машини механізованого розмінування та допомоги притулкам для тварин.

У марковому аркуші представлено 8 поштових марок із зображенням робочих буднів із життя Патрона, виготовлених на самоклейному папері.Тираж випуску — 1 млн аркушів.




\"Філателія

Поштова марка «СЛАВА ЗБРОЙНИМ СИЛАМ УКРАЇНИ!». Введена в обіг 14 жовтня 2022 року — у День захисників і захисниць України, водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці, Днем Українського козацтва та Днем УПА. Випуск марки — благодійний: частина зібраних коштів спрямована на допомогу ЗСУ.

Автор випуску — український художник Антон Хрупін.

Марковий аркуш складається з 6 поштових марок з ілюстраціями військовослужбовців, кожна з яких відображає окремий вид ЗСУ та окремий рід українських військ. Крім марок, також випущено 6 конвертів з емблемами військ, 6 карток і конверт «Перший день».




\"Філателія

Поштова марка «КРИМСЬКИЙ МІСТ НА БІС!». Введена в обіг 4 листопада 2022 року. Присвячена вибуху на незаконно збудованому мосту, що з’єднує український Крим та рф. Тираж — 2,1 мільйони примірників або 300 тисяч маркових аркушів. Автором є художник Юрій Шаповалов.

Услід за ЗСУ, які першими привітали путіна з 70-річчям, подарувавши йому вогняне шоу на Кримському мосту, Укрпошта оголосила про свій подарунок очільнику держави-терориста — випуск поштової марки «Кримський міст на біс!»

До марки випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та картку. Окрім основного сюжету, марка містить кілька цікавих деталей і натяків: недопалок у руках героїні, як свідчення того, що останнім часом окупанти дуже потерпають від куріння в заборонених місцях; легковий автомобіль окупантів, що рушив у прірву, гублячи награбовані пральні машини та інше добро; Байрактар, що «випадково» пролітав над мостом; розбитий ворожий танк, який у складі колони переправлявся окупантами на фронт.




\"Філателія

Поштова марка «ЗБРОЯ ПЕРЕМОГИ». Введена в обіг 6 грудня 2022 року — у День ЗСУ. Спецпогашення пройшли у всіх регіонах України. Штемпелі тимчасово окупованих АР Крим та Севастополя працювали на київському головпоштамті.

Випуск — благодійний та здійснений за сприяння Міністерства оборони України та ДК «Укроборонпром». Частина зібраних коштів спрямована на допомогу ЗСУ.

Марковий аркуш «Зброя Перемоги» складається з 6 поштових марок зі зразками військового озброєння української армії. До поштових марок Укрпоштою традиційно випущено конверт «Перший день», немаркований конверт та картку.

Тираж маркового аркуша — 200 тис. примірників. Автори випуску — художники-графіки Сергій та Олександр Харуки.




\"Філателія

Поштова марка «ХЕРСОН — ЦЕ УКРАЇНА!» Введена в обіг 9 грудня 2022 року. У деокупованому обласному центрі до головпоштамту прийшли херсонці, щоб придбати марки та розіслати листівки. 11 листопада українські військові зайшли в Херсон, який росіяни окупували на початку березня.

Тираж випуску — 150 тис. маркових аркушів, або 900 тис. поштових марок. Автор випуску — Андрій Сагач, український художник, переможець національного етапу конкурсу ескізів до поштової марки «Мир — найвища цінність людства!», автор конверта з оригінальною маркою «Весна настане знову!».




\"Філателія

Поштова марка «ПЕРЕМОЖНОГО НОВОГО РОКУ!». Введена в обіг 19 грудня 2022 року — у День Святого Миколая. Тираж — 720 тис. прим. або 120 тис. аркушів.

Поштовий випуск включає марковий аркуш та немаркований художній конверт «Переможного Нового року!» і художню картку «З Різдвом!» за ескізом Олександра Охапкіна, який у народному голосуванні посів 2-ге місце.

Ескіз новорічної поштової марки України воєнного часу було обрано шляхом народного онлайн-голосування. За ескіз одинадцятикласниці з Миколаєва Валерії Михайлової, яка була змушена виїхати за кордон, свої голоси віддали понад 15,5 тисяч українців.




\"Філателія

Поштова марка «ЩЕДРИК. CAROL OF THE BELLS». Введена в обіг 23 грудня 2022 року. Є заключною в циклі марок, випущених у 2022 році. Погашення спеціальним штемпелем «Перший день» відбулося в Києві та Вінниці.

Випуск поштової марки приурочено до 100-річчя презентації музичного твору «Щедрик» на сцені в Карнегі-Холі в Нью-Йорку, після якої щедрівка набула всесвітньої популярності і стала символічним святковим гімном для низки країн.

Ескіз створив заслужений художник України Миколай Кочубей.




\"Філателія

Поштова марка «ВОЇНИ СВІТЛА. ВОЇНИ ДОБРА». Введена в обіг 15 лютого 2023 року. Є першою маркою, випущеною Укрпоштою у 2023 році. Кожну марку блоку «Воїни світла. Воїни добра» названо на честь професій, які тримають енергетичний фронт: дорожників, зв’язківців, енергетиків, водопостачальників та газовиків. Нові марки присвячені працівникам, які забезпечують функціонування енергетичної, дорожньої та іншої інфраструктури країни.

Художник — Олександр Нікітюк. Тираж — 300 тис.




\"Філателія

Поштова марка «ПТН ПНХ!». Введена в обіг 24 лютого 2023 року — до річниці повномасштабної війни. У сюжеті — графіті вуличного художника та політичного активіста Бенксі на стіні пошкодженої будівлі в Бородянці, яке зображає боротьбу двох дзюдоїстів. Маленький хлопчик, який відправляє в нокаут дорослого чоловіка, — алегоричний образ, символізує боротьбу України з рф. Бенксі анонімно відвідав Україну восени 2022 року, створивши серію графіті на зруйнованих будівлях у Києві та передмісті столиці.
Тираж — 1 500 000 примірників або 250 тисяч маркових аркушів. До марок також випущено конверт «Перший день», художній конверт, картку, презентаційну папку та рамку, тематичне худі.

Благодійний випуск Укрпошти. Зібрані доброчинні кошти спрямовані на гуманітарні потреби. Зокрема, на навчальні заклади, які постраждали від російської агресії.




\"Філателія

Поштова марка «НЕ ЗАБУДЕМО! НЕ ПРОБАЧИМО! БУЧА! ІРПІНЬ! ГОСТОМЕЛЬ». Введена в обіг 31 березня 2023 року — до річниці звільнення Бучі, Ірпеня та Гостомеля від рашистів.

На поштових марках блоку зображено документальні фото зі знищеною колоною ворожої техніки на вулиці Вокзальній у Бучі, переправи через річку Ірпінь, яка була головним шляхом евакуації для мирного населення, та малюнок найбільшого в світі транспортного літака АН-225 «Мрія» на аеродромі в Гостомелі, який знищили окупанти.

Одночасно запроваджено постійно діючі штемпелі з перевідною датою «Місто Героїв. Буча», «Місто Героїв. Ірпінь», «Місто Героїв. Гостомель», які закріплено за відповідними відділеннями поштового зв’язку цих міст і будуть доступні клієнтам у будь-який день.

Тираж блоку — 100 тис. примірників. До поштового блоку випущено конверт «Перший день» з ілюстрацією схеми, на якій зображено напрямок наступу російських військ на Київ з боку Бучі, Ірпеня, Гостомеля.

На художньому конверті представлено фотоколаж із зображень перших шпальт світових газет «I», «Metro», «Daily Express», «Daily Mirror», «The Guardian», «Daily Mail», «The Times», «Financial Times», які висвітлювали ці події.

Художні картки випущено в колаборації з ДУ «Український інститут» та креативною агенцією «Киїфорнія» і є частиною проєкту «Листівки з України», який розказує світу про зруйновану культурну спадщину України.

На блоці використані матеріали фотокореспондента «Радіо Свобода» Сергія Нужненка та фотографа Михайла Джоса. Автор малюнку поштової марки, присвяченої Гостомелю, — художник Олександр Нікітюк.

Підготувала Юлія КЛИМЧУК