Макс Кідрук презентував  новий роман — «Колонія»

Макс Кідрук презентував новий роман — «Колонія»

«Читаюча нація обов’язково переможе ту, якою управляють з телевізора», — написала в анонсі до події організатор зустрічі Тетяна Дроздюк. Презентація нового роману рівненського письменника Макса Кідрука відбулася в Idea Hub, 13 травня, за підтримки управління культури і туризму Звягельської міської ради. Захід викликав великий інтерес у звягелян, адже під час попередніх творчих зустрічей Макс Кідрук зарекомендував себе цікавим оратором, котрий популяризує науку, володіє безліччю цікавих фактів із різних галузей та приперчує свою розповідь дотепним гумором.




Звягель завершував всеукраїнський промотур, в який Макс Кідрук із командою вирушили навесні цього року з першим романом «Колонія» із циклу «Нові темні віки».

«Друзі, вітаю! Тішуся, що вас так багато і радий, що ви змогли зібратися, попри непрості часи, — звернувся до аудиторії письменник. — Мені самому трохи складно це осягнути, але ще рік тому я вагався, чи видавати цю книгу. Пізніше, в листопаді, коли ми з командою вперше подумали про тур навесні, сиділи в темних холодних містах і не знали, чи буде та весна взагалі, а якщо й буде, то якою… Тому наша зустріч важлива для мене передусім через те, що вона важлива для вас. Адже не перелічити, скільки разів за час підготовки цього роману до друку і пізніше, коли планували тур, я хотів зупинитися і скасувати все. Проте також усвідомлюю, що росіяни прийшли сюди не по територію — вони тут, бо хочуть, щоб не було нас. Постійно думаю про те, скільки за час повномасштабного вторгнення не опубліковано українських книг, не записано українських пісень, не знято українських фільмів чи не зіграно українських вистав. Тому я вдячний, що ви тут, бо в такий спосіб ви надаєте хоч якоїсь значимості тому, що роблю я, і що роблять чудові люди довкола мене. Дякую».

\"Макс

Роман «Колонія» у понад 900 сторінок — це спроба автора зазирнути в не таке вже й далеке майбутнє людства. Не таке райдужне, як дехто хоче уявляти, а більш песимістичне, з огляду на кліматичні та суспільні процеси які (незворотно?) відбуваються. Окремо автор із технічною освітою зупинився на особливостях і можливостях штучного інтелекту. Щоправда, про сюжет книги письменник не розповідав. Відомо, що «Колонія» — перша книга з циклу. Наступну Кідрук анонсував через три роки.

«Як ковток свіжого повітря з сучасної популярної науки, технологій, ідей щодо майбутнього людства та ще й із домішками якісного гумору», — поділився враженнями від презентації один із присутніх — Богдан Горлатий, поціновувач творчості сучасних авторів.

Цей промотур роману Макса Кідрука — благодійний: в усіх містах, де відбулися презентації нової книги, вхід був платним. У Звягелі захід був безкоштовним. Проте письменник закликав придбати книги та мерч видавництва «Бородатий Тамарин». Весь прибуток Кідрук спрямує волонтерському штабу «Ангар», який купує дрони для ЗСУ.

Письменник провів автограф- і фотосесію з усіма охочими. Нагадаємо, минулого разу він побував у нашому місті в 2019 році, коли презентував книгу «Доки світло не згасне назавжди». Макс Кідрук є автором понад півтора десятка книг, серед яких — тревелоги, романи, збірки оповідань. Зокрема, «Твердиня», «Жорстоке небо», «Зазирни у мої сни», «Де немає бога» та інших.

Олег БРЮХАНОВ
Фото з ФБ-сторінок Богдана Горлатого й Тетяни Дроздюк