КАРАТЕ-ДО: ШАНСИ НА ВКЛЮЧЕННЯ ДО ЗБІРНОЇ ЩЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ

КАРАТЕ-ДО: ШАНСИ НА ВКЛЮЧЕННЯ ДО ЗБІРНОЇ ЩЕ ЗАЛИШАЮТЬСЯ

\"КАРАТЕ-ДО:Друга половина весни для місцевих каратистів — вихованців секції карате-до дитячо-юнацької спортивної школи — видалася наднапруженою. Що й казати, якщо ледь не кожного тижня в різних куточках України проходили відповідальні старти, відмовитися від участі в яких із тих чи інших причин було неможливо. Тому спортсменам доводилося встигати всюди. І на кожних змаганнях знаходити в собі сили й мотивацію для досягнення найвищих результатів.
15-17 травня в місті Одесі пройшли змагання на кубок України з карате-до серед дітей віком від 10 до 18 років. Цей турнір включено до офіційного календаря змагань, затвердженого держкомспорту України. Вдала участь у ньому додає рейтингових балів як окремому бійцю, так і клубу загалом. До того ж, для юніорів (14-15 років) та кадетів (16-18 років) кубок України став одним із етапів відбору на чемпіонат світу, що цього разу відбудеться у Марокко. Отже, мотивація у кожного з учасників була ще та. Що й вилилося в напружену боротьбу у кожному поєдинку.
Новоград-волинський клуб карате-до «Січ» та дитячо-юнацька спортивна школа делегували на турнір до Одеси шістьох учасників. Супроводжував команду головний тренер Петро Корнійчук, який і розповів про перипетії змагань та підсумки виступу звягельських каратистів.
Потужно й майже без шансів для суперників провів турнір тринадцятирічний Артем Кухарчук, який спромігся вибороти перемоги одразу в двох категоріях — серед однолітків і старших. Незмінний фаворит ледь не всіх турнірів із карате-до — чотирнадцятирічна Анастасія Ванжура — цього разу не здобула звичних для себе перших місць. Усьому причина — травма, котру Настя отримала значною мірою через те, що недослухалася до настанов тренера. За словами Петра Корнійчука, у півфінальному бою за рахунку 2:0 на користь звягельчанки він радив їй діяти обережніше і спокійно довести поєдинок до перемоги. Але дівчина так захопилася боєм, що продовжила атаки на суперницю. І в одній із таких — травмувалася. Як наслідок — у фінальному бою, маючи в пасиві перелом руки, Ванжура змушена була капітулювати. Втім, Анастасія Ванжура все ж поклала до командної скарбнички дві медалі за другі місця та одну — за третє.
Чотирнадцятирічний Андрій Хромушин зумів вибороти «срібло» й «бронзу». Дмитро Корнійчук (12 років) став у своїй категорії другим. П’ятнадцятирічна Наталія Ворончук — забронювала за собою дві треті сходинки п’єдесталу. Наймолодший представник новоград-волинської команди — десятирічний Владислав Гаврилюк — теж вийшов у заключному поєдинку переможцем. Щоправда, це був уже бій за «бронзу».
Особливої важливості даний турнір набував для Анастасії Ванжури та Андрія Хромушина, адже вони на сьогодні є кандидатами на включення до складу національної збірної України. Шкода, що ні Настя, ні Андрій цього разу не завершили свої виступи перемогами. Однак у них ще будуть шанси проявити себе. Зокрема, під час заключного відбірного етапу, що пройде восени.
Даючи оцінку черговій поїздці на змагання, головний тренер команди Петро Корнійчук вкотре на перший план поставив проблему фінансів. Адже знову юні спортсмени отримали змогу виступити на турнірі лише завдяки батьківським коштам. А це — немалі витрати на дорогу та на проживання. Не в останню чергу через питання фінансів, а також з огляду на втому, що накопичилася в юних бійців, Петро Корнійчук зауважив, що після кубка Києва (24 травня), певно, дасть відпочити від напружених змагань провідним спортсменам.
* * *

Тим часом із чемпіонату Європи з карате-до, що проходив із 8 по 10 травня у Хорватії (м.Загреб), повернувся новоград-волинський спортсмен Вадим Рибачок. На жаль, лаврів переможця європейська першість Вадиму не принесла — звягельчанин поступився вже у першому бою.
«Сліпий» жереб виявився доволі жорстоким і звів Вадима Рибачка у першому раунді із французьким бійцем. А каратисти з цієї країни впродовж багатьох років перебувають на провідних ролях, небезпідставно вважаються фаворитами міжнародних змагань. Як розповів Вадим, він намагався битися із французом на рівних, відповідав атакою на атаку, але судді зараховували бали лише супернику.
Втім, причини поразки сам спортсмен шукає насамперед у собі. Зізнається, що для того, щоб перемагати на турнірах рівня чемпіонату Європи, потрібно набути більше досвіду міжнародних змагань. А такого наразі майже немає, адже більшість часу Вадим приділяє тренерській роботі.
Тим не менше, для Вадима Рибачка ця європейська першість стала вже четвертою, де він брав участь у дорослій віковій категорії. Найвище досягнення Вадима — п’яте місце. Щоправда, серед юніорів.
Каратисти, котрі представляли збірну України, спромоглися лише на два сьомих місця. Отже, нашим спортсменам є ще до чого прагнути й що доводити на міжнародній арені. Всього на цій першості було представлено 43 країни.
Олег БРЮХАНОВ