ДІТИ СТАЛИ П’ЯНІШИМИ

Більше місяця минуло з того часу, як у нашому місті діє рішення міської ради про обмеження перебування малолітніх та неповнолітніх без супроводу батьків або осіб, котрі їх замінюють, у закладах дозвілля, громадського харчування, комп’ютерних залах, на вулицях міста у вечірній час осінньо-весняного періоду — до 22.00, а у літній — до 23.00 год.
За цей час з явними ознаками алкогольного сп’яніння було затримано 11 неповнолітніх. Наприклад, 16-річний Дмитро, студент, в поле зору правоохоронців за п’янку потрапив уже вдруге. Близько 23 год., у міському Парку культури та відпочинку міліціонери затримали 17-річну Альону. Неповнолітня свій захмелілий стан та неохайний вигляд пояснила тим, що пила вино. Як з’ясувалося, Альона ніде не навчається і не працює. О 22:30 хв., у парку, в п’яному вигляді був затриманий 16-річний Богдан, учень однієї зі шкіл міста.
З пояснень більшості неповнолітніх, яких затримали нетверезими, можна стверджувати, що улюбленим «кампотом» для підлітків є вино «Сонце в бокалі», котре вони запивають пивом, а улюблене місце «застілля» — міський Парк культури та відпочинку.
У селі ж підлітки віддають перевагу високоградусній домашнього виробництва. Наприклад, 29.05.09 р., у Будинку культури с.Ярунь, дільничний інспектор, ст.лейтенант міліції Олександр Омельчук, затримав двох неповнолітніх хлопців, 17 та 16 років, які прийшли на дискотеку «під мухою». О 01.00 тієї ж ночі, у такому ж стані, затримали 16-річну ученицю місцевої школи. Крім того, у с.Ярунь правоохоронці виявили факт доведення неповнолітнього до алкогольного сп’яніння (ст.180 КУпАП). 23-річна гр.В., місцева жителька, «пригощала» спиртним неповнолітнього.
За розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді (ст.178 КУпАП) на підлітків складено адмінпротоколи.
Крім того, виявлено два факти порушень правил торгівлі щодо реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім суб’єктами підприємницької діяльності. На порушників складені адмінпротоколи за ч.2 ст.156 КУпАП, що направлені до Новоград-Волинської ОДПІ.
Так, продавець кіоску по вул. Пушкіна продала неповнолітньому пачку цигарок «Бонд», а її колега в магазині по вул.Шевченка — по пляшці слабоалкогольних напоїв «Бренді-кола» та «Лонгер».
Суб’єктам підприємницької діяльності за таке порушення загрожує позбавлення ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.
За п’ять місяців поточного року сектором кримінальної міліції у справах дітей за розпивання спиртних напоїв та появу в громадських місцях у п’яному вигляді до адмінвідповідальності притягнуто 48 неповнолітніх (2008 р. — 10), за куріння в громадських місцях (ст.175*1) — 31 (2008р. — 4). За невиконання батьками обов’язків щодо виховання дітей (ст.184 КУпАП) — 113 дорослих (2008 р. — 66). За порушення правил торгівлі щодо реалізації спиртних напоїв та тютюнових виробів (ч.2 ст.156 КУпАП) складено 12 протоколів (2008 р. — 0). Виявлено 12 фактів (2008 р. — 2) доведення неповнолітнього до стану сп’яніння (ст.180 КУпАП).
Зібрати дитину до школи, забезпечити її усім необхідним, задовольнити усі забаганки — не означає належно виховати, головне — подбати про її безпеку.
А.ВЛАСЮК, помічник начальника МВ, ст.лейтенант міліції