ОБЕЗСТРУМЛЕНА БРИГАДА — СУМНІ РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА

ОБЕЗСТРУМЛЕНА БРИГАДА — СУМНІ РЕАЛІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА

\"ОБЕЗСТРУМЛЕНАГрізна 30-та окрема механізована бригада виявилася беззахисною проти Житомирського обленерго — вже понад два тижні в обезструмленому стані перебувають приміщення штабу бригади та парк бойових машин.
Як повідомив полковник Олександр Павлюк, тимчасово виконуючий обов’язки командира 30-ої ОМБр, періодичні відключення об’єктів військової частини від енергопостачання розпочалися ще два місяці тому. Причина — значна заборгованість Новоград-Волинського гарнізону перед ВАТ «ЕК Житомиробленерго», що на сьогодні досягла 345 тисяч гривень. Ці гроші електропостачальникам має перерахувати Міністерство оборони України. Там, без сумніву, знають про ситуацію, але жодних результативних дій, за словами командування бригади, військове відомство країни досі не здійснило.
Як наслідок — струм на військових об’єктах Новоград-Волинського гарнізону почали відключати частіше й надовго. І ось нині вже кілька тижнів у режимі «без електрики» змушений працювати штаб бригади — будівля, звідки відбувається керування підрозділами частини, де знаходиться апаратура зв’язку, таємні документи, офіцерська зброя тощо. Але й це ще не все — від електропостачання від’єднали парк бойових машин. А на минулому тижні на кілька днів без струму залишилося все військове містечко. Щоправда, в казарми і гуртожитки, після переговорів із енергетиками, що відбулися за участю міського голови, напругу таки подали.
Аби не трапилося якихось позаштатних ситуацій, доки зброя й бойова техніка перебувають у приміщеннях, де немає струму, командування бригади прийняло рішення вдвічі посилити наряди. Це — хоч і варіант, але не найкращий, адже військовослужбовці таким чином відриваються від планової бойової підготовки, менше часу проводять із сім’ями, що теж негативно позначається на їхньому моральному стані.
За словами полковника О.О.Павлюка, військове міністерство обіцяє цими днями врегулювати фінансові відносини із Житомирським обленерго — погасити заборгованість бодай частково. Тоді, начебто, енергетики готові відновити електропостачання на військові об’єкти. «Надіємося, що до кінця цього тижня позитивне рішення з нашого питання буде прийнято», — резюмував тимчасово виконуючий обов’язки командира бригади, полковник Павлюк.
Керівник Новоград-Волинського району електромереж — структурного підрозділу ВАТ «ЕК Житомиробленерго» М.П.Цяпенко, до якого ми звернулися за коментарем, відповів, що на сьогодні (матеріал готувався до друку 3 серпня — прим. автора) гроші за спожиту гарнізоном електроенергію ще не надійшли. «Поки що не стоїть питання повного погашення заборгованості. Йдеться хоча б про сплату за минулий місяць», — пояснив пан Цяпенко. Втім, додав головний місцевий енергетик, якщо обленерго дасть відповідну команду, Новоград-Волинський район електромереж готовий відновити електропостачання гарнізонних об’єктів хоч зараз.
Скрутну ситуацію, заручником якої стали новоград-волинські військові, вже висвітлили провідні всеукраїнські телеканали. Тож, справа набула розголосу на всю країну. Може, хоч це підштовхне вітчизняних чиновників повернутися обличчям до проблем Збройних сил. Адже не секрет, що факти відключень стратегічних військових об’єктів від електропостачання останнім часом, — непоодинокі. Та що там електрика — рівень фінансового забезпечення пересічного українського військового вже давно не витримує ніякої критики. Тому й не мають бажання воїни-контрактники продовжувати службу, коли термін дії контракту добігає кінця. Звільняються професіонали — падає боєздатність армії. Тим часом найвищі державні мужі на все це споглядають крізь пальці, певно, забуваючи, що лише сильне військо може гарантувати країні територіальну цілісність та недоторканість.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА