ВІН ДВІЧІ НЕ СТУКАВ

Того року, в ніч на 23 травня, у двохповерховому будинку, розташованому в одному із районів Сімферополя, були вбиті батько і дочка. Чоловік і дівчина були застрелені патронами американського зразка, знайденими на місці злочину. З будинку винесли коштовності і гроші. Крім того, невідомий вбивця прихопив із собою зареєстровану п’ятизарядну помпову рушницю «Мосберг», що належала господарю. За фактом вбивства була порушена кримінальна справа.
Оглядаючи місце пригоди, працівники слідчо-оперативної групи досить чітко змалювали картину, що трапилася в ту трагічну ніч. Убивця, ймовірно, проник до оселі через незачинені вхідні двері. Дівчина лежала в ліжку. Потім підвелася і разом з убивцею почала ходити по будинку. Про це промовисто свідчили численні відбитки її пальців і сліди босих ніг на підлозі (перед тим, як лягти спати, дівчина щедро намазала ноги жирним кремом, і сліди чітко проглядалися на паркеті). Очевидно, нічний гість примушував її показувати, де лежать цінності.
У момент пошуку додому повернувся батько. Вийшовши з авто і піднявшись сходами, він побачив, що його дочку тримає під прицілом невідомий чоловік. Не виключено, що він хотів захистити свою дитину, і тому перший набій він отримав у груди, практично в упор. Чоловік, підкоряючись інстинкту самозбереження, встиг розвернутися, і вбивця добив його пострілом у спину.
Мабуть, у цей момент дівчина і кинулася навтьоки, проте встигла зробити лише кілька кроків. Куля пронизала її груди наскрізь і встромилась у віконну раму.
Після цього нападник по будинку ходив уже один: відбитки його ребристого взуття чітко накладалися на сліди крему на підлозі.
Пошукова собака сліду не взяла, оскільки злочинець знищив їх певною рідиною.
На пошуки зухвалого вбивці були кинуті значні сили міліції. Відпрацьовувалися різноманітні версії, навіть неймовірні. Незабаром оперативники звернули увагу на ще нерозкритий розбій. Недавно злочинець скоїв напад на сім’ю.
Подружжя, господарі будинку, розповіли про те, що вони прокинулися вночі від несамовитого гавкання їхньої кімнатної болонки. З жахом встигли помітити здоровецьку чорну людську постать, котра стояла посеред кімнати і спрямовувала на них дуло рушниці.
Відтак чоловік, осліпивши їх яскравим жмутом світла кишенькового ліхтарика, зчавленим голосом сказав їм, що це пограбування, наказав не рухатися, інакше він змушений буде стріляти.
Подружжя заціпеніло від жаху.
Потім чоловік у чорному велів їм підвестися і відійти в куток кімнати, продовжуючи тримати їх під прицілом. Потім наполіг, щоб ті зізналися, де знаходяться гроші і коштовності.
Господар будинку видобув із тумбочки конверт з двома тисячами доларів і віддав злочинцеві.
У цю мить до кімнати зайшла 16-річна дочка господарів, котра почула розмови. І мати, і дочка закричали одночасно.
Нападник вилаявся і з силою штовхнув дівчину до батьків. Та впала на матір, боляче вдарившись плечем об стінку. Зловмисник прикрикнув на них. Погрожуючи зброєю, примусив мовчати. Затим наказав дочці зняти з себе золоті сережки. Після того злочинець зник з будинку.
Вийшовши зі стану ступору, потерпілі подзвонили в міліцію. Всі вони запам’ятали, що злочинець був озброєний двома обрізами. На плечі в нього висіла протигазна сумка. Голову облягала чорна маска з прорізами для очей і вух. Конверт і сережки він заховав до внутрішньої кишені. Звуку якогось авто не чули.
Ситуація дуже була схожа на ту, що склалася при вбивстві батька і дочки. Однак те, що ці два злочини — кільце одного ланцюга, було тільки передбачення.
Наступний тривожний дзвінок пролунав через кілька днів. Чоловік у масці, озброєний двома обрізами, скоїв розбійний напад на сім’ю, котра мешкала на околиці міста. Господарі будинку, чоловік і дружина, були підняті вночі незнайомцем, одягненого в чорне, і котрий вимагав гроші і коштовності.
Господар будинку спробував чинити опір, однак нападник викрикнув: «Уб’ю!», — і спрямував на нього обріз.
Чоловік облишив свої спроби.
Тоді злочинець почав з’ясовувати, хто, окрім них, ще є в будинку. Отримавши інформацію, що в оселі ще знаходяться 18-річна родичка, мала дитина і стара жінка, мати господарки будинку, грабіжник наказав усім зібратися в одній кімнаті.
Жінки перебували в шоковому стані, дитина заходилася плачем.
Незважаючи на це, злочинець усіх поклав на підлогу, а бабусю — на диван, обличчям донизу. Потім наказав господарці, щоб та родичам зв’язала руки за спиною, і віддати всі гроші і коштовності.
Господар до останнього не хотів розлучатися зі збереженнями. Проте дружина переконала зробити це. Та й іншого виходу не було — дуло обріза дихало смертю. З-під матраца, на якому він спав, дістав важкенький згорток із сорока тисячами гривень і віддав злочинцеві.
Передивившись тумбочки, нападник забрав усі золоті прикраси, які там знаходилися. Потім, перевіривши міцність поясів від одягу, котрими були зв’язані руки лежачих людей на підлозі, він повів господарку будинку на перший поверх і почав методично оглядати кімнати в пошуках чергової здобичі.
Жінка віддала злочинцеві ще 8 тисяч гривень, які були в її сумочці.
Але це було ще не все. З комоду чоловік у масці забрав дві статуетки ангелів і на очах ошелешеної жінки повністю спорожнив холодильник, повкидавши у велику сумку сир, ковбасу і йогурти. Після цього відвів жінку на другий поверх до своїх домочадців. Знову налякав зброєю і зник.
Звільнившись од пут, люди кинулися до міліції.
За стилем виконання цей злочин був ідентичний попередньому. Повністю співпадали прикмети злочинця, які описали потерпілі. Жертви останнього розбою переконували, що звука авто чи мотоцикла, які від’їжджали б од будинку, вони не чули. Разом з тим, добряче навантажившись чужим добром, двома обрізами, злочинець вельми ризикував на безлюдній вулиці — картина досить красномовна. Все говорило про те, що добре підготовлений до скоєння злочинів (а скоєні напади свідчили про ретельну підготовку і планування), зловмисник не міг не передбачити шляхів швидкого відходу з місця злочинів. Сама собою напрошувалася версія про використання чоловіком у масці велосипеда.
Активні пошукові заходи продовжувались. У всі області України були розіслані орієнтировки. Незабаром з’ясувалося, що незадовго до кримських розбоїв кілька ідентичних за стилем виконання злочинів були скоєні в Полтавській області. Чоловік у чорній масці і з двома обрізами залишив свій кровавий слід і там, застреливши чотирьох чоловік. Зусилля кримських і полтавських правоохоронців були об’єднані. І не випадково. Одразу на Полтавщині були скоєні два подібних злочини.
Потім знову Крим. 7 лютого в одному із приватних будинків Сімферополя, поблизу залізничного вокзалу, у вечірній час був застрелений господар оселі. З дому викрали гроші. Звук пострілу, а потім чоловіка у масці, котрий вистрибнув з будинку, почули і побачили дві жінки, які мешкали неподалік.
Результати проведеної балістичної експертизи свідчили про те, що чоловік був убитий кулею, випущеної зі зброї ідентичної вбивству батька і дочки в Сімферополі. Крім того, за рогом сусідського будинку на вологому після дощу грунті оперативники виявили чіткі відбитки шин велосипедних коліс.
Через добу — новий розбійний напад. У тому ж Сімферополі. У своєму будинку був застрелений чоловік, власник майстерні з ремонту автомобілів. Його мертва дружина була знайдена в сусідній кімнаті. Огляд місця пригоди говорив про те, що чоловіка вбили в ліжку. Потім злочинець акуратно переклав мертве тіло на підлогу і ретельно обшукав постіль убитого, забравши з будинку крупну суму грошей. Підлога і ганок щедро були политі спеціальною рідиною, тому пошукова собака сліду не взяла. Однак недалеко від будинку був виявлений слід од знайомих уже шин.
10 лютого кривавий велосипедист напав на зал ігрових автоматів у районі залізничного вокзалу. Охоронець і дівчина-касир були вбиті. Злочинець залишив живим відвідувача — молодого хлопця, котрий розповів оперативникам про те, що лишився живим тільки тому, що не дивився в обличчя вбивці. Нападник усіх поклав обличчям донизу. Одначе, охоронець і касир почали чинити опір. Тоді чоловік у масці їх застрелив. Потім за плече розвернув лежачого на підлозі відвідувача обличчям до себе, проте той через силу обертався. «А ти молодець, свідок! Кумекаєш! Добре, живи, раз так!» — сказав йому вбивця, забрав з каси гроші і зник.
Через кілька днів, у результаті найскладніших оперативних комбінацій, кривавий велосипедист був затриманий. Ним виявився 26-річний непрацюючий житель одного із сіл Полтавської області. Вбивця був люблячим чоловіком і турботливим батьком 5-літньої дочки. Дружина затриманого була шокована, дізнавшись, яким «бізнесом» займався її благовірний, направляючись «в робочі відрядження» в Крим.
У ході одного із допитів, слідчий задав убивці запитання про те, що би той робив, коли якийсь-то «відморозок» напав на його дружину і дочку. Затриманий на хвилю замислився, а відтак тремтливим голосом відказав: «Я навіть уявити цього не можу!»
Адже ще королева детектива Агата Крісті говорила про те, що недолік уяви схиляє до злочину.
Вбивця отримав пожиттєве позбавлення волі. У нього більше нема ні дружини, ні дитини, ні батьків.
Підготував Микола РОМАНІВ