НА ЩО СПОДІВАЮТЬСЯ БОРЖНИКИ

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Світанок», так званих ОСББ, організовано у 2004 році. Створювалося з потугами. Немало докладено зусиль, щоб квартиронаймачі усвідомили, що на зміну ЖЕКам впроваджувалася нова прогресивна форма об’єднання квартиронаймачів у процесі реформування житлово-комунального господарства, залучення громади до безпосередньої участі у правлінні житловим господарством. В об’єднання співвласників багатоквартирних будинків «Світанок» залучені мешканці багатоповерхових будинків вулиць Волі, 5, 7, 9, Житомирської, 55, 57, 59, Надслучанської, 4, 15, що нараховують 414 власників квартир. Діяльність об’єднання регулюється Цивільним житловим кодексом, земельним законодавством України, іншими житлово-комунальними нормативними документами, Статутом об’єднання, прийнятим на загальних зборах жителів будинків.
Успішна діяльність ОСББ, його ефективність і результативність у вирішенні соціально-побутових умов, проведення ремонтних робіт, благоустрою території, дотримання належної чистоти і санітарних умов на території обумовлюється своєчасним надходженням платежів від квартиронаймачів. Це покладає на них певні обов’язки і умови, передбачені відповідними договорами.
Недопустимими є порушення термінів внесення обов’язкових платежів жителями будинків у касу об’єднання, передбачених Статутом і договорами. Станом на 1 березня 2010 року заборгованість по платежах становить 9630 гривень. Сума вагома. Серед «злісних» боржників по квартирній платі — А.С.Кот, вулиця Житомирська, 55, кв.54 — сума боргу 853 грн., В.М.Коровюк, вул.Волі, 7, кв.13 (686 грн.), І.М.Лукашевич, вул.Житомирська, 55, кв.23 (671 грн.), Н.К.Іорданополова, вул.Надслучанська, 4, кв.76 (671 грн.), Н.О.Колітченко, вул.Надслучанська, 4, кв.72 (567 грн.), К.С.Воропаєв, вул. Житомирська, 55, кв. 24 (492 грн.), І.І.Мельник, вул.Волі, 5, кв.20 (428 грн.), І.А.Войналій, вул.Надслучанська, 4, кв.7 (367 грн.). На що сподіваються боржники ОСББ? Правління об’єднання, керуючий В.М.Нофіков, змушені звернутися до органів правосуддя (суду), про примусове стягнення боргу зі співвласників квартир. Таких справ направлено до суду 8. В окремих випадках власники квартир здають житло під найм квартирантам, з них «тягнуть» гроші, у результаті — не платить ні власник, ні квартирант. Це ненормальне явище. Невже не можна обійтися без судових позовів, винуватці яких ще мають сплатити судові витрати. За житло і комунальні послуги треба платити. Позитивну роль у цьому мають відігравати члени правління. Замість численних розбірок, суперечок, взаємозвинувачень серед членів правління, варто зайнятися «боржниками». Це дасть більше користі, надасть допомогу керуючому В.М.Нофікову у вирішенні цих досить складних проблем, а не звинувачувати його у невирішених проблемах, а вони існують і погрожувати звільненням з роботи.
Анатолій МАКСИМОВ