ФУТБОЛ БЕЗ ГРОШЕЙ — НЕ ФУТБОЛ?

Одним із наймасовіших заходів, що бачив великий зал Будинку рад упродовж минулого року, стали урочистості з нагоди успішного сезону-2009 для міськрайонної футбольної команди «Звягель-750». Тоді гриміла музика, лунали вітання… Через півроку потому влада міста й району, депутати міської й районної ради та пересічні любителі спорту знову зібралися в тій залі з футбольного питання. Але тепер приводів для радості не було. «Звягель-750», який за чотири останні роки привчив місцевих уболівальників до перемог, не вийшов на гру 1-го туру чемпіонату області, заплановану на суботу, 5 червня, на стадіоні «Авангард»…
«Це — прикро, що тільки за день до гри, у п’ятницю, я дізнався, що команда не заявлена у чемпіонат області», — почав міський голова Микола Боровець. Власне, міська влада, може б, і не придала значимості цій події, аби не активність уболівальників. Це вони гуртом прийшли на прийом до міського голови з вимогами пояснити, що діється, та вжити негайних заходів, аби місто в черговий раз не втратило великий футбол.
Голова ради засновників клубу Василь Гордійчук висловив обурення, що за чотири роки міська влада, яка значиться серед співзасновників ФК «Звягель-750», так по-справжньому й не перейнялася фінансуванням футболу.
«Чотири роки тому я взяв на себе тягар створення клубу. Всі витрати за 2007-ий рік — це мої кошти. Якщо влада щось компенсує, — буду вдячний. Але ніхто ні копійки не повернув. У той і подальші роки я один із сімейного бюджету дав на команду більше, ніж міська влада та районна. Я сам не в змозі потягти футбол», — пояснював присутнім суть справи Василь Гордійчук. Такий підхід до фінансування команди зрештою вилився в те, що голова ради засновників прийняв рішення просити у федерації футболу області перенести два стартові матчі чемпіонату за участю «Звягеля». «Я вирішив не починати чемпіонат, доки ми не поставимо всі крапки», — наголосив Гордійчук.
Микола Боровець зі свого боку заперечив той факт, що влада не бере участі у співфінансуванні. За словами мера, видатки з міського бюджету на головну футбольну команду міста такі: 2008-ий рік — 100 тисяч гривень, 2009-ий — 80 тисяч. Остання сума, щоправда, донині є предметом суперечки між Боровцем і Гордійчуком. Адже мова йде не про «живі» гроші, а, нібито, про різницю у вартості землі, котру міська влада продала підприємцю Гордійчуку. При цьому міський голова наполягає, що ціну було знижено, щоб Гордійчук мав можливість більше вкласти у футбол, а підприємець стверджує, що суму, яку він сплатив за землю, визначили незалежні експерти. Тобто, при її купівлі він нічого не зекономив.
Зрештою компроміс шукати було потрібно. Адже футбольні матчі рівня чемпіонату області та всеукраїнських аматорських турнірів вже стали невід’ємною частиною життя міста. Футбол у Новограді збирає тисячі людей, подекуди більше, ніж матчі української Прем’єр-ліги. Недарма «Звягель-750», з огляду на шалену популярність футболу в Новограді, навіть без стартового внеску запрошують до участі в розіграші другої ліги чемпіонату України серед професійних команд. Така інформація прозвучала від Василя Гордійчука.
Футбольна спільнота чекала слова влади. Зрештою, 50 тисяч гривень — цю суму міський голова офіційно гарантував уже найближчим часом виділити з бюджету. Стільки ж на потреби команди пообіцяв представник від влади району Ігор Лучицький. 5 тисяч гривень — такий внесок дав слово зробити один із засновників клубу, голова правління ВАТ «Новоград-Волинський хлібозавод» Сергій Портянко. Він також запропонував зібрати всіх засновників ФК «Звягель-750», а це — депутати міської й районної рад і приватні підприємці — і нагадати їм, що футбол без фінансування нині неможливий. При цьому, ті, хто згодився вкладати гроші у футбол, вимагали від голови ради засновників клубу звітності, на які конкретно видатки підуть їхні кошти.
Наразі важко сказати, чи проблему вичерпано. Бо оголошені Гордійчуком затрати на сезон (без дармового морозива, оркестру, програмок…) становлять понад триста тисяч гривень. Нескладно порахувати, що обидві влади пообіцяли всього третину. Та й це ще під питанням — у кулуарах окремі представники депутатського корпусу сумнівалися в успішному прийнятті такого рішення, враховуючи шалений дефіцит бюджету (недостатність на заробітну плату до кінця року — близько 5 мільйонів гривень).
У спілкуванні з футбольними фанами вдалося почути, що багато з них готові купувати квитки на стадіон. Не виключено, що й продаж футбольної атрибутики з символікою «Звягеля-750» міг би дати деякий дохід. Але головна надія — на меценатів. Тих, хто й раніше, чим міг, потроху підтримував команду. Ключовий висновок зустрічі — футбольна команда, як візитівка міста, повинна зберегтися, бо громада в разі чого навряд чи сприйме виправдовування, чому зник футбол.
Олег БРЮХАНОВ