ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Здраствуйте! У меня был муж, мы венчались. После развода развенчались. Подскажите, пожалуйста, что нужно сделать с рушниками, которые были при росписи и венчании. Что делать с фатой и тем, чем покрывали голову во время венчания. Огромное спасибо.
— Господи, благослови! Не имеет значения, что Вы решите с ними делать. Они хранились у Вас для памяти. Если дороги, — храните и дальше. Никакого мистического смысла они уже не несут.
— Слава Богу! 1. Скажіть, будь-ласка, можна слухати православній людині медитацію про здоров’я, щастя, успіх? Чи це проти Бога? Дякую за відповідь! 2. У нас під хатою де-не-де зацвіла яблуня, кажуть, це поганий знак, хтось помре, це дійсно так чи забобони??? Дуже дякую за ваші труди!
— Господи, благослови! 1. А що та медитація Вам дасть? У арабській приказці сказано: «Хоч сто раз промов: «халва», у роті солодше не стане!». Медитації — це самонавіювання по оккультній методології. Це бажання впевнити себе, що оточуючий духовний світ підкоряється твоєму егоїзму. Тут якраз залюбки починає діяти диявол.
Тим більше, що ніхто не може дати визначення слову «щастя». Якийсь європейський філософ влучно сказав, що щастя досягти неможливо, бо щастя — це завжди те, чого в мене зараз нема.
2. Я знаю, що на Полтавщині завжди сприймалося, що як удруге зацвіте дерево, то це до весілля... Але сприймати це серйозно ні в якому випадку не треба. Адже бачив одного разу, як уся вулиця в селі на Буковині у теплий вересень «зацвіла». Тож не думаю, що усі вони разом поженилися, або повмирали. Просто вулиця була в низині, де особливо було тепло і волого.
— Добрий день, о.Аліпій. Благословіть запитати. Я на вашому сайті прочитала, що є люди, які беруть на себе гріхи своїх близьких. Хіба це можливо??? Я завжди думала, що кожен відповідає лише за свої гріхи, а за рідних ми можемо лише молитися та подавати милостиню. Будь ласка, роз’ясніть це питання, бо нещодавно така ідея відвідала людину мені не байдужу.
— Господи, благослови! Второе Послание к Тимофею: «Посему я все терплю ради избранных, дабы и они получили спасение во Христе Иисусе с вечною славою.»
Вот как бы схема, которая может послужить спасению наших близких. Но есть у Апостола и более радикальное на этот счёт выссказывание: «Истину говорю во Христе, не лгу, свидетельствует мне совесть моя в Духе Святом; что великая для меня печаль и непрестанное мучение сердцу моему. Я желал бы сам быть отлученным от Христа за братьев моих, родных мне по плоти; то есть Израильтян, которым принадлежат усыновление и слава, и заветы, и законоположение, и богослужение, и обетования. Их и отцы, и от них Христос по плоти, сущий над всем Бог, благословенный во веки, аминь.» (К Римл. гл. 9).
Но, Вы правы, когда удивляетесь: возможно ли брать на себя чужие грехи? — Нет, невозможно. Но жертвенной любовью можно сгладить их. Как это делала блаженная Ксения Петербургская по отношению к своему непутёвому супругу.
— Якщо здійснено поховання без відспівування (людина була хрещена, але оскільки батьки сектанти, то похована за їх обрядом), які види молитв в церкві (сорокауст, псалтир, панихида, подання на літургію) і вдома можна здійснювати?
— Господи, благослови! Якщо померлий був справді православною побожною людиною, то треба його відспівувати заочно і робити всі традиційні у Православії поминання. А от якщо це був тільки номінальний християнин, якому не важливо було церковне життя, то за такого треба подавати лише на Панахиди та на Псалтир, і подавати милостиню.
— Благословіть запитати. В молитвослові є «Правило от осквернения», коли його потрібно читати? Можна його читати, коли вночі сняться збочення. Як можна позбавитися цих снів? У реальному житті мені навіть такі думки огидні, чому ж тоді таке сниться? Вибачте за такі нескромні запитання, але так хочеться позбутися цієї гидоти.
— Господи, благослови! «Правило от осквернения» читається після блудного оскверення, яке буває як у чоловіків, так і у жінок. І Ви доволі правильно оприділили, що осквернення буває не тільки тілесне, але й духовне, і воно теж вимагає очищення.
Це правило існує саме для того, щоб молитовним заступництвом можна було б перемогти напади з боку нечистих сил.