«ЦЕЙ РІК ДЛЯ НАС ВДАЛИЙ У СПОРТИВНОМУ ПЛАНІ»

«ЦЕЙ РІК ДЛЯ НАС ВДАЛИЙ У СПОРТИВНОМУ ПЛАНІ»

13 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ФІЗКУЛЬТУРИ І СПОРТУ
\"«ЦЕЙЩороку, у другу суботу вересня, спортивний люд нашої країни відзначає День фізичної культури і спорту. Цьогоріч, волею календаря, професійне свято всіх причетних до спорту припало на 13 вересня. За традицією, що склалася в останні роки, напередодні свята про спортивні перемоги і поразки, злети і падіння, які пережив Новоград-Волинський упродовж року, нам розповідає завідувач відділу з питань розвитку фізичної культури і спорту міської ради, почесний працівник фізичної культури і спорту України, майстер спорту Володимир ГАММА. До речі, Володимир Михайлович був єдиним делегатом від міста у складі групи, яка супроводжувала Президента України під час сходження на Говерлу у серпні цього року.
— Цей рік у спортивному плані однозначно варто визнати вдалим, — бере слово Володимир Гамма. — Насамперед, слід відзначити успішний виступ спортсменів Новограда-Волинського на ІІІ обласних літніх спортивних іграх. Представники нашого міста взяли участь у всіх сімнадцяти видах спорту, що були передбачені програмою ігор. Ці види спорту були поділені на три групи: олімпійські, не олімпійські та ігрові види. Спортсмени з Новограда-Волинського зуміли посісти підсумкові другі місця в ігрових та олімпійських видах спорту. В не олімпійських — стали третіми.
Аналізуючи найбільш популярні серед населення види спорту, слід згадати про суттєвий прогрес місцевого футболу. Вже другий рік поспіль місто представлене в обласній вищій лізі своєю дорослою футбольною командою «Звягель-750». І якщо в минулому році футбольний клуб існував винятково за рахунок ентузіазму та матеріальної підтримки приватного підприємця Василя Гордійчука, то в цьому році фінансову допомогу команді задекларували районний і міський бюджет. І хоча виділення коштів відбувається, як кажуть «зі скрипом», переконаний, що до кінця року і міська, й районна влада виконають свої фінансові зобов’язання перед командою (виділять обіцяні 200 тисяч гривень). Щодо результатів, яких досягла футбольна команда, то тут неозброєним оком видно суттєвий прогрес: у минулому році «Звягель-750» посів останнє місце в чемпіонаті області (і при цьому не було зафіксовано жодної перемоги звягельчан), а в цьогорічному сезоні клуб бореться за місце в трійці кращих. Про рівень нашого футболу красномовно говорить і кількість глядачів, яких на кожному домашньому матчі «Звягеля-750» збирається не менше тисячі.
Похвалитися здобутками може й міська федерація волейболу, зусиллями якої за останній рік було проведено 7 масштабних спортивних заходів. Як ніколи помітні успіхи дорослого баскетболу. Причому, це стосується і чоловічої, й жіночої команд. Після понад десятирічної перерви новоград-волинські баскетбольні збірні нарешті повернули собі місце в трійці кращих на рівні області.
Щодо інших видів спорту, то варто відзначити вільну боротьбу — тренерів Сергія Мельника, Анатолія Ясиневича, Юрія Мірзабекяна, Олександра Гуцана, які вже впродовж скількох років утримують місцеву команду з цього виду спорту на пристойному рівні як на обласних змаганнях, так і на всеукраїнських та міжнародних турнірах.
У розвитку таких видів спорту як греко-римська боротьба та дзюдо — а це олімпійські види спорту — ми на сьогодні вбачаємо резерв для покращення наших спортивних результатів.
Поряд із цим, одним із найбільш проблемних питань у галузі спорту залишається легка атлетика. На даний час даються взнаки наслідки зміни поколінь у лавах тренерів. Бажання і зусиль лише Олександра Універсала, на жаль, не достатньо, аби підняти цей вид спорту на належний рівень. А більше фахівців відповідного класу на сьогодні в місті немає.
Перейдемо до аналізу здобутків наших міських спортивних шкіл. У дитячо-юнацькій спортивній школі (директор Володимир Єрмаков) у п’яти відділеннях з семи видів спорту займаються 663 учні шкільного віку. Протягом першого півріччя цього року учні ДЮСШ взяли участь у 42 змаганнях міського, обласного, всеукраїнського і міжнародного рівнів та у двох загальноміських спортивно-масових заходах.
Команди ДЮСШ з баскетболу (юнаки та дівчата) стали призерами спартакіади Житомирщини серед школярів, а також юнацьких, молодіжних та спортивних ігор Житомирської області. Вихованка ДЮСШ Юлія Тимощук є срібним призером чемпіонату України.
Команди ДЮСШ з волейболу (юнаки та дівчата) стали чемпіонами ІІІ обласних літніх спортивних ігор та призерами спартакіади Житомирщини серед школярів. Юнаки 1992-93 років народження брали участь у всеукраїнських змаганнях дитячої ліги і посіли ІІІ місце. Дівоча волейбольна команда непогано виступила на всеукраїнських спортивних іграх школярів, фінішувавши на восьмому місці. Вихованець ДЮСШ, майстер спорту України Володимир Марцинюк у складі команди суперліги «Локомотив» (Київ) став чемпіоном України і є членом національної молодіжної збірної команди України. Чемпіонами України та всеукраїнської дитячої ліги серед юнаків 1993-94 років народження у 2008 році стали вихованці ДЮСШ Руслан Цимбали, Роман Самолюк та Ян Михалькевич.
Третє місце в обласній спартакіаді школярів та ІІІ обласних літніх спортивних іграх посіла команда ДЮСШ з настільного тенісу. Також тенісисти брали участь у всеукраїнських спортивних іграх школярів та чемпіонаті України серед юнаків 1991-92 р.н. Абсолютним чемпіоном спартакіади Житомирщини серед школярів у 2008 році став Олександр Левицький.
Шахістки Маша Малиновська та Наталія Ковтанюк, кандидати в майстри спорту, є неодноразовими чемпіонками області, чемпіонками та призерками першості України, брали участь у чемпіонаті Європи, де увійшли в десятку кращих спортсменів. Учениця ДЮСШ Оксана Ткачук посіла третє місце на півфінальній стадії чемпіонату України серед дівчат 1996 р.н. і молодших та вийшла до фіналу чемпіонату України.
Команда ДЮСШ з шашок в цьому році стала чемпіоном спартакіади Житомирщини серед школярів та переможцем ІІІ обласних літніх спортивних ігор. Успішно впродовж року на різного рівня змаганнях виступили вихованці ДЮСШ Юрій Марциновський та Олександр Василюк. Обоє неодноразово потрапляли до трійки призерів на чемпіонатах України серед юніорів та кадетів із шашок-64 та шашок-100.
Є здобутки й у відділеннях силових єдиноборств. Команда ДЮСШ з гирьового спорту фінішувала третьою на ІІІ обласних літніх спортивних іграх. А вихованці відділення карате-до (тренер Петро Корнійчук) відмінно виступили на обласних, всеукраїнських і міжнародних турнірах. П’ять учнів ДЮСШ стали чемпіонами України. Серед кращих — Анастасія Ванжура, Андрій Хромушин, Артем Кухарчук, Владислав Гаврилюк, Дмитро Корнійчук, Вадим Рибачок. Останній, до речі, є членом національної збірної України та учасником чемпіонату Європи серед дорослих.
Дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки (директор Микола Кащук) розвиває три види спорту — легку атлетику, футбол та греко-римську боротьбу. Тут навчаються 482 учні. Матеріально-технічна база закладу на сьогодні є однією з кращих в області — зал боротьби, легкоатлетичний манеж, футбольний майданчик зі штучним покриттям, зал штанги, боксерський ринг, два футбольні поля. З 1 вересня в ДЮКФП відкрито відділення пляжного волейболу та дзюдо, а з початком нового року розпочне роботу відділення плавання.
На обласній спартакіаді школярів (2007-2008 роки) команда ДЮКФП з греко-римської боротьби здобула перше місце, футбольна команда — третє. Серед кращих — Андрій Мойсеєв, Олександр Унтілов, Ігор Носарєв, Денис Расулов, Віталій Войтович, Андрій Пахалюк, Валерій Скидан, Андрій Блізніченко, Леонід Потушинський (футбол), Сергій Савін, Сергій Пукас, Дмитро Люшненко, Іван Кіпер, Валерій Кравчук, Святослав Повстюк (греко-римська боротьба), Вадим Прокопчук, Олександр Рябець, Олександра Ніколаєнко, Катерина Тітаренко, Євген Тишецький (легка атлетика). Кращі у складі тренерського штабу — Анатолій Титяневич, Валерій Блізніченко (футбол), Андрій Пукас, Андрій Назарчук (греко-римська боротьба) та Олександр Універсал (легка атлетика).
З листопада 2004 року у місті діє комплексна дитячо-юнацька спортивна школа ФСТ «Спартак» (директор Анатолій Беспалий), де займаються 362 учні. У школі працюють відділення вільної боротьби, важкої атлетики, карате-до та настільного тенісу. З кращого боку на спортивних змаганнях себе проявили Віталій Лопатюк (вільна боротьба), Вікторія Верхоланцева, Ольга Бармак (карате-до), Микола Карпейчик, Світлана Белан (настільний теніс), Ігор Бондар (важка атлетика). Провідними тренерами спортивної школи є Юрій Мірзабекян (вільна боротьба), Вадим Рибачок (карате-до) та Лев Майстер (настільний теніс).
Впродовж року в місті пройшли традиційні спартакіади. Серед школярів перемогу святкували учні колегіуму (директор Каміла Сідлецька), другими стали учні гімназії (директор Юрій Рошка), третіми — ЗОШ №6 (директор Наталія Кирчун). На студентській спартакіаді в цьому році не було рівних збірній економіко-гуманітарного коледжу (директор Микола Паламарчук), друге місце посіли студенти промислово-економічного технікуму (директор Василь Середюк), третє — професійний ліцей (директор Микола Паламарчук).
Поступово покращується спортивна база місцевих навчальних закладів. До послуг студентів економіко-гуманітарного коледжу є тенісний корт, волейбольний та баскетбольний майданчики, поле для міні-футболу, майданчик для гри в бадмінтон. Розвивають спортивну базу і в медичному коледжі (директор Олена Солодовник). Наразі переобладнано під спортивний зал приміщення колишньої котельні, тривають роботи над облаштуванням майданчика для ігрових видів спорту на прилеглій до гуртожитку території. Незабаром і поблизу четвертої школи має з’явитися майданчик зі штучним покриттям, розміром 44 на 22 метри.
Протягом року було проведено низку спортивних заходів із залученням трудових колективів місцевих підприємств. Активністю відзначилися хлібозавод (голова правління Сергій Портянко), пивзавод (Валентина Мозгова), «Новофарм-Біосинтез» (Валерій Перерва), Новоград-Волинський держлісмисзаг (Степан Нусбаум), команди підрозділів Новоград-Волинського військового гарнізону (начальник гарнізону Ігор Довгань). У наступному році планується збільшення кількості видів спорту, в яких змагатимуться представники підприємств та трудових колективів. Тож, закликаємо керівників усіх місцевих підприємств, установ і організацій не стояти осторонь, а активніше долучатися до участі в різноманітних спортивних заходах.
Окремо хотілося б відзначити дошкільний навчальний заклад №16 (завідуюча Ванда Пашківська), де особливо приділяють увагу гармонійному розвитку підростаючого покоління. Вихованці закладу постійно долучаються до участі у масових міських спортивних заходах.
Також хочеться нагадати, що з 1 січня 2009 року в Новограді-Волинському на базі стадіону «Авангард» розпочне роботу центр фізичного здоров’я «Спорт для всіх». Вже є відповідне рішення сесії міської ради.
Користуючись нагодою, вітаю всіх, хто причетний до розвитку фізичної культури і спорту, — ветеранів, тренерів, спортсменів, просто любителів спорту — із нашим професійним святом. Бажаю нових спортивних звершень і перемог, — завершив Володимир Гамма.
Підготував Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА