ЗАПИТАННЯ ДО СВЯЩЕНИКА

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ ІГУМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ — АЛІПІЙ:
— Благословіть запитати! Чому зірки називають Військом небесним, і як це поєднати з астрономією, астрологією? І яку думку про останні науки та їх застосування має Церква? Слава Богу!
— Господи, благослови! Не знаю, як все поєднується з астрономією та астрологією, не знаю і як Святе Письмо та вчення Церкви поєднувати з іншими науками та антинауками. Та й Церква до них не має ніякого відношення, бо стоять різні задачі.
А щодо згадування у Біблії про Військо небесне, то воно справді згадується 6 раз. Але тільки два рази (у пророків Ісаї, та Ієремії) згадується у контексті, що воно може значити небесні тіла: зірки, планети, комети та інше. У Євангелії від ап. Луки в розповіді про Різдво Спасителя цей термін знову повернено у значенні святих Ангелів.
Але Воїнство небесне у значенні планет не протирічить значенню Воїнства Ангельського. Адже кожний Божий твір має свого ангела. Так, на канонічних іконах ми можемо бачити дух Іордану або гори Фавор, ангел землі, ангел води, пророцтва, неба, веселки і т.д. Тож кожна зірка, планета обов'язково має свого ангела. Причому, в оповіді про спокушення Спасителя у пустелі ми можемо розуміти, що ангели пустелі, котрі служили Господу, не єдині, а є ще й противні духи пустелі — демони. Треба так розуміти, що попущено бути до усього лукавим духам. Отже, є не тільки Воїнство небесне, але й темне воїнство.
— Доброго дня. Отче Аліпій, як Церква відноситься до гомеопатії, і чи можна християнину лікуватися у лікаря-гомеопата? Не повністю розумію суть даного лікування, тому переживаю, щоби це не було шкідливим для душі, на кшталт «лікування у бабок». Дякую за відповідь.
— Господи, благослови! Якшо гомеопат не використовує замовини та «молитви», то лікуйтесь без сумніву.
— Добрый день! Скажите, пожалуйста, мой брат попал в беду, как будто, что-то им правит — он ворует (по мелочи — ворует металл по дворам) и не может ничего с собой сделать. Мама и я постоянно вытягиваем его из милиции, но уже нет сил и денег — мама вся в долгах. Скажите, возможно ли таких людей спасти? Мы бы хотели, да и он тоже, чтобы он пожил при монастыре, например, у вас. Расскажите, как это можно сделать и возможно ли это!
— Господи, благослови! Я — ­настоятель приходского храма в Киеве, а не монастыря. Но, врядли, какой-то монастырь возьмётся перевоспитывать вашего брата, поскольку у монастыря другие функции. Однако, попробовать можно поискать братию, которая ­согласится возиться с ним.
Наиболее важным для него сейчас — молитва близких, поскольку для него это попущение Божие — болезнь.
— Спаси, Господи! Батюшка, благословіть запитати! Як молитися за здравіє батьків?
— Господи, благослови! У молитвослові у кінці вечірніх молитов є молитви за ближніх.