ВІНШУЄМО НА ЩАСТЯ, ЗДОРОВ’Я!

ВІНШУЄМО НА ЩАСТЯ, ЗДОРОВ’Я!

\"ВІНШУЄМОСічень називають «світанком року», а ще це — середина зими. Колись за погодою січня люди передбачали літню погоду. Якщо січень сухий і морозяний, — бути жаркому літу, коли ж він мокрий та з відлигами, — на холодне літо. Як каже народна мудрість, — прикметі вір, але перевір.
Та найголовніша прикраса січня — це його свята: Новий рік, Святвечір, Різдво Христове, Щедрий вечір або Маланки, свято Василя, Водохреще.
Різдвяні свята — це свята радості і єднання людських душ. У ці дні кожен повинен пробачити один одному і залишити в минулому сварки та образи, стати трішки добрішими.
14 січня — свято Василя — покровителя землеробства, або Новий рік за старим стилем. Цього дня засівається на нове життя, на довгий вік, на добро, на щастя й здоров’я.
Зерно — це те, що мусить прорости, зародити, переборовши смерть, воскреснути, отже, символізує життя. І зерно, і промовлені віншівки цього дня мали магічне значення. Дуже добрий знак, коли до будинку завітають хлопчики та засіють.
Цього року в Наталівській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів протягом тижня були проведені конкурси колядок та щедрівок.
Учні першого класу разом із своїм класоводом Кондратюк О.Ф. підготували свято Маланки. Маленькі Маланочки були одягнені в українське вбрання, їхні голівки прикрашали віночки із яскравими стрічками, а супроводжували їх Василечки в козацьких костюмах. Приєдналися до святкового дійства й учні третього класу. Вони теж мали своїх красунь — Маланочок та козаків, а також «циганочок», «козу» та «бичка».
Зранку, 14 січня, діти привітали віншівками та засіяли на добро директора школи Мухаровського О.Г., вчителів, сільського голову Храбан Р.В. та всіх працівників сільської ради, амбулаторії та поштового відділення. Привітно зустріли дітей і приватні підприємці: Хабазня С.Д. з дружиною, Кулеша Г.А., Бобер М.М., Храбан С.М. з дружиною.
Дуже дякуємо за гостинний прийом та частування.
Всіх земляків вітаємо з Різдвяними святами та бажаємо, щоб вам не знати бід і напасті, в достатку жити, в мирі і щасті.

Т.М.МАМЧУРОВСЬКА, голова методоб’єднання вчителів початкових класів Наталівської ЗОШ