НА ЗАХИСТІ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ ГРОМАДЯН

Наказом Генерального прокурора України №3ГН від 18 жовтня 2010 року «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням і застосуванням законів» визначено основні напрями наглядової діяльності щодо захисту прав і свобод людини і громадянина, якими є оплата та охорона праці; охорона здоров’я; соціальне, пенсійне забезпечення та соціальне страхування та інші.
Несвоєчасна виплата заробітної плати є на сьогодні однією з найгостріших проблем у сфері додержання конституційних прав та свобод громадян. За свою працю людина має отримувати грошову винагороду, а сплачені з її зарплатні податки та обов’язкові платежі з часом повинні повернутись до неї у вигляді пенсії чи інших соціальних виплат, тому, при проведенні перевірок додержання законодавства про оплату праці, про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органи прокуратури, особливу увагу зосереджують на додержанні конституційних прав громадян, реальному усуненні порушень, притягненні винних осіб до відповідальності.
У 2010 році при здійсненні нагляду щодо додержання законодавства про оплату праці, міжрайпрокуратурою порушено одну кримінальну справу, принесено 14 протестів, внесено
22 приписів та подань, винесено одну постанову про порушення дисциплінарного провадження та 8 постанов про адміністративне правопорушення.
За результатами розгляду документів реагування сплачено заборгованості по заробітній платі в сумі 1163 тис. грн., 10 посадових осіб притягнуто до відповідальності, в тому числі — одна посадова особа контролюючих органів.
Протягом 2010 року міжрайпрокуратурою подано 7 заяв до Новоград-Волинського міськрайонного суду в інтересах працівників підприємств-боржників про видачу судового наказу на загальну суму 41,4 тис. грн.
Судом розглянуто 4 заяви на суму 23 тис. грн. Стягнуто за період 2010 року заробітної плати за судовими рішеннями на суму 37 тис. грн.
При проведенні перевірок щодо додержання вимог законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування міжрайпрокуратурою встановлені порушення в частині несвоєчасної та повної сплати внесків, фінансових санкцій, пені до Пенсійного фонду України в ПП «Термомакс», ПП «Лонгвуд Інтернешнл». ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК», ВАТ «Сантехмонтаж», ПП «Едельвейс-2008», ПП «Агроторговий дім «Полісся» та інших суб’єктах господарювання.
До підприємств-боржників Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою в інтересах держави в особі управлінь Пенсійного фонду України по місту та Новоград-Волинському району до суду в поточному році направлено 50 позовних заяв на загальну суму 1097,9 тис. грн.
З питань пенсійного забезпечення внесено 13 подань та приписів. За результатами розгляду внесених документів реагування до Фонду сплачено 226 тис. грн., притягнуто до відповідальності 4 посадові особи, з них — 3 особи контролюючих органів.
Мали місце і кримінально-карні діяння в діях керівників підприємств, котрі при наявній заборгованості з оплати праці працівників, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України, умисно ухиляються від погашення заборгованості, використовують кошти на господарські потреби, привласнюють кошти.
За фактом умисної невиплати заробітної плати в 2010 році міжрайпрокуратурою порушено кримінальну справу відносно керівника ПП «Термомакс», за фактами умисного невиконання рішення судів щодо стягнення заборгованості по заробітній платі, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України, привласнення коштів порушено кримінальну справу відносно службових осіб комунального водоканалізаційного підприємства Городницької селищної ради.
Не виплачуючи заробітну плату, не перераховуючи страхові внески у відповідні фонди, роботодавець порушує конституційне право працівника на соціальний захист, що включає право на забезпечення його в разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття, з незалежних від нього обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Тому прокуратура й надалі стоятиме на захисті прав і свобод людини і громадянина.
Т.Г.КРИВОШЕЙ, старший помічник Новоград-Волинського міжрайпрокурора, молодший радник юстиції